Hlavní navigace

Hyper BCLK Engine: Přetrumfly desky ASRock zákaz taktování zamčených Skylaků?

8. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Intel zařízl přetaktování zamčených procesorů Skylake skrz aktualizaci mikrokódu jen pár týdnů po tom, co se tato možnost objevila, vypadalo to, že je s možností na přetaktování ušetřit konec. Přesto nyní firma ASRock vydává nové desky, které údajně pomocí externích generátorů taktu „prolamují omezení Intelu“ při zvyšování BCLK. Je možné, že zprávy o smrti taktování zamčených CPU byly značně přehnané, nebo je to nějak jinak?

Desky, o nichž je zde řeč, jsou modely ASRock s poněkud neskladnými názvy Fatal1ty H170 Performance/HyperFatal1ty B150 Gaming K4/Hyper. Obě skutečně slibují přetaktování přes BCLK – a to jako téměř jediné z těch, postrádajících pro taktování oficiálně posvěcený čipset Z170 (kromě nich je to třeba Supermicro C7H170-M). ASRock takové modely avizoval ještě předtím, než Intel výrobcům desek zahrozil, a jejich nynější uvedení tedy zřejmě toliko navazuje na tyto původní plány, nejde asi úplně o reakci na Intelův restriktivní krok.

Funkce Hyper BCLK Engine na deskách ASRock
Funkce Hyper BCLK Engine na deskách ASRock

Obě desky nabízejí funkci nazvanou „Hyper BCLK Engine“, což je externí generátor taktu (patrně by to měl být čip IDT 6V41542NLG). Externí generátor by měl odbourávat omezení čipových sad H170 a B150, které jinak žádné taktování neumožňují (nebo lépe řečeno mají tuto funkcionalitu vypnutou z výroby), a dát uživateli podobné možnosti, jako kdyby měl dražší čipset Z170. ASRock také jako přínos uvádí, že tento generátor umožňuje mnohem přesnější řízení taktu, nastavovat jej lze v krocích po 0,0625 MHz, zatímco Intel obvykle podporuje 1Mhz stupně.

ASRock Fatal1ty B150 Gaming K4/Hyper
ASRock Fatal1ty B150 Gaming K4/Hyper

 

Povedlo se ASRocku přetrumfnout Intel? Nevypadá to

Desky by tedy teoreticky měly být schopné přetaktovávat CPU zvýšením BCLK, stejně jako modely s čipsetem Z170. Hlavní otázka ale je, zda to dokáží se zamčenými CPU i navzdory aktualizaci mikrokódu, která mezitím přišla, aby to překazila. Řada médií k tomuto závěru dospěla, ovšem samotný ASRock na svých stránkách nic v tomto směru netvrdí. Přítomnost externího generátoru taktu by neměla na překování této překážky stačit, a je tedy velice pravděpodobné, že taktování zamčených CPU bude i s těmito novými deskami možné jen tehdy, pokud budou mít starý mikrokód (mimo jiné s chybou AVX). A dokud ASRock nezačlení novější verzi od Intelu do BIOSu desky.

To, že desky nějak překonaly pokus Intelu zamčená CPU opět zamknout, se ovšem nedá vyloučit – dokud to ale někdo nevyzkouší a nepotvrdí v praxi, moc bych tomu nevěřil. Podle dostupných informací tyto modely nepřekonávají omezení CPU, ale jen omezení čipsetů H170 a B150. Možná tak kupující po rozbalení desky zjistí, že sice mohou taktovat přes BCLK, ale jen s odemčenými procesory řady K, stejně jako na tom byly původně i čipové sady Z170. Na druhou stranu, pokud desky mají záměrně nektualizované BIOSy, pak na nich může přetaktování dlouho vydržet; stejně jsou na tom ale i desky s čipsety Z170, pokud si do nich starý BIOS nahrajete.

ASRock Fatal1ty H170 Performance/Hyper
ASRock Fatal1ty H170 Performance/Hyper

 

WT100

Jak výhodné tyto desky budou, zatím není moc jasné. Podle vyhledávačů cen by jejich cena mohla začínat někde na 122 (B150) či 125 eurech (H170). Pokud by u nás stály nějakých 3300 a 3400 Kč, nemuselo by možná jít o špatnou koupi, jelikož mají i určitou nadstandardní výbavu – Audio Purity Sound 3 s Realtekem ALC1150 a sluchátkovým zesilovačem, síťovky Killer nebo Intel a model Fatal1ty B150 Gaming K4/Hyper nabízí i SATA Express a 32Gb/s slot M.2. Příplatek za podobný ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K4 je ale hodně malý. V praxi tak asi bude lepší sáhnout rovnou po nějaké desce s čipsetem Z170.

Zdroje: techPowerUp, ASRock (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?