Hlavní navigace

Intel prý příští měsíc nová odemčená CPU neuvede. Koupit se budou dát až v září

23. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud je jedním z vašich koníčků přetaktování (nebo prostě potřebujete nadstandardní výkon), asi vás zaujala nová CPU pro nadšence, která Intel oznámil v březnu (marci). Procesory s kódovým označením Devil‘s Canyon mají mít kvalitnější provedení a lepší kontakt čipu s rozvaděčem tepla. Psali jsme zde, že se tyto modely objeví na trhu už 2. června (júna) během Computexu, zdá se ale, že tato informace nebyla úplně přesná.

Že Intel uvede procesory Devil‘s Canyon k tomuto datu, tvrdil poměrně spolehlivý web VR-Zone a navíc měl vše podloženo dokumentem uniklým z Intelu. Společnost ale možná své plány pozměnila. Podle také čínského webu Expreview totiž během Computexu dojde toliko k formálnímu, papírovému uvedení či odhalení. Do obchodů se ale čipy údajně mají dostat s velkou prodlevou až po prázdninách, někdy v září (septembri). Na Computexu by mohly proběhnout nějaké demonstrace taktování (či pokusy o rekord) a možná vyjdou i nějaké recenze, nicméně CPU fyzicky dostupná nebudou.

Procesor Devil's Canyon, odemčený Haswell Refresh pro platformu LGA 1150
Procesor Devil's Canyon, odemčený Haswell Refresh pro platformu LGA 1150

Jaký je důvod tohoto zdržení? Podle Expreview za ním nestojí nepřipravenost na uvedení ani žádný výrobní problém. Důvodem je údajně čistě to, že se Intel potřebuje nejprve zbavit existujících zásob káčkových Haswellů z předchozí generace. Po uvedení vylepšených modelů by o totiž mohl být problém starších čipů udat, aniž by bylo třeba je nějak zlevňovat.

Navíc to vypadá, že Broadwelly pro socket LGA 1150 se na trh dostanou až zhruba za rok, a je velmi pravděpodobné, že podobné zpoždění postihne i odemčený Broadwell-K, který jsme původně očekávali už závěrem letoška. Pokud by se ale objevil až třeba v květnu (máji) 2015, uvolní se tím v „roadmapě“ poměrně dlouhé časové období a tím pádem nebude vůbec vadit, když se inovované káčkové Haswelly objeví až na podzim.

 

WT100

Série Devil‘s Canyon se bude skládat ze dvou modelů: Core i5-4690K a Core i7-4790K, jejichž parametry již mezitím byly také zveřejněny. Kromě obou čipů ale Intel chystá také odemčené Pentium G3258, což bude dvoujádrový a doufejme poměrně levný čip. Tento model by ale do série Devil‘s Canyon spadat neměl, takže ho snad Intel uvede podle plánu a odklad na podzim se ho týkat nebude.

Modely řady Devil's Canyon
 Model  Jádra
HT  Takt CPU
Turbo L3 cache Grafika Max. takt TDP
DDR3
Core i7-4790K 4 Ano 4,0 GHz 4,4 GHz 8 MB
HD 4600 1250 MHz 88 W 1600 MHz
Core i5-4690K 4 Ne 3,5 GHz 3,9 GHz 6 MB
HD 4600 1200 MHz 88 W 1600 MHz

Zdroj: Expreview

Byl pro vás článek přínosný?