Hlavní navigace

Nvidia prý velký Maxwell odhalí na GTC 2015, Radeon R9 380X bude na jaře

21. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po neradostné zprávě, že se AMD ke konci roku zase zhoršila hospodářská situace, tu máme pro změnu něco optimističtějšího z grafické oblasti. Rok 2015 by měl být rokem velkých GPU, jelikož kvůli zdržení lepších alternativ zřejmě jak AMD, tak Nvidia na sklonku 28nm éry uvedou možná největší čipy ve své historii. V červeném táboře to má být GPU Fiji, v tom zeleném zase „velký Maxwell“ GM200. Od švédského webu SweClockers máme nyní zprávy o tom, kdy tyto novinky přijdou na trh.

GM200 prý v březnu

První se má údajně objevit počin Nvidie, což není zas tak překvapivé, jelikož fotografie čipu i vzorku celé karty už se dostaly na internet. Také celkově je o GM200 dostupných o dost více informací. Podle SweClockers ovšem uvedení nebude příští měsíc, jak tomu bylo u minulých generací karty GeForce GTX Titan. Tento web s odvoláním na své zdroje uvádí, že Nvidia čip GM200 představí na akci GPU Technology Conference 2015, která se bude konat 17–20. března letošního roku.

Pokud se třesete na novou nejrychlejší grafiku pro hráče, nejspíš ale budete zklamáni. SweClockers píší, že se pravděpodobně bude jednat o uvedení ne karty GeForce, ale spíš Tesly nebo Quadra. Čip GK110 měl totiž také premiéru ve výpočetním segmentu. GeForce GTX 970 a GTX 980 s čipem GM204 jsou na trhu také ještě jen krátkou dobu, takže Nvidii zatím nic netlačí, aby uvedla ještě výkonnější herní grafiku. I když úplně vyloučené to není. GeForce založená na GM200 by mířila do o třídu vyššího výkonnostního segmentu než GM204, takže by s modelem GTX 980 tolik nekolidovala.

Vzorek karty Nvidia s GPU GM2000
Vzorek karty Nvidia s GPU GM2000

Pravděpodobnější je ale asi přece jen profesionální model. Už nějakou chvíli se totiž ví o kartě Quadro M6000, která je na čipu GM200 údajně založená. Známe dokonce i její údajné specifikace, což by mohlo naznačovat, že je tento výrobek blízko k oficiálnímu uvedení (jak se říká, není kouře bez ohýnku). Pokud mají pokoutní úniky pravdu, pak bude mít čip GM200 v této grafice 384bitovou sběrnici, 12 GB paměti GDDR5, a 3072 stream procesorů – to je o polovinu více než v GM204.

 

 

Radeon R9 380X: Q2 2014

SweClockers shodou okolností přináší zároveň informace i o tom, kdy čekat „velké nadělení“ (čímž myslím rozložité výkonné GPU) na straně AMD. Zde už se ale o herní grafice bavíme, mělo by jít o nový highendový model, který se asi bude jmenovat Radeon R9 380X. Zdá se, že tato novinka se objeví na trhu až po čipu GM200 od Nvidie. V březnu má prý AMD občerstvit arzenál jen v nižších cenových příčkách čipem Trinidad. Radeon R9 380X přijde podle SweClockers až v druhém čtvrtletí letošního roku, tedy někdy v dubnu až červnu. Dříve se mělo za to, že by novinka mohla přijít už zkraje roku, tyto odhady se ale zřejmě mýlily.

O čipu Fiji, na kterém by měl údajně být Radeon R9 380X založen, toho moc známo není. Máme indicie, že půjde o zatím asi největší GPU od AMD vůbec – údajně má měřit přes 500 mm². Ruku v ruce s tím by mohla jít docela velká spotřeba (i když to nemusí nutně být o moc víc než u čipu Hawaii), jelikož nejvyšší model se zřejmě bude dodávat s vodním chladičem od Aseteku.

Kryt hybridního vodního chladiče pro Radeon R9 380X – nebo alespoň jeden z prototypů
Kryt hybridního vodního chladiče pro Radeon R9 380X – nebo alespoň jeden z prototypů

Asi nejzajímavějším střípkem je, že toto GPU by mohlo mít zcela nově řešený paměťový subsystém. Není to ještě úplně jisté, ale podle určitých známek možná AMD upustilo od GDDR5 a použije místo toho paměti HBM integrované na čip. Ty se trošku podobají eDRAM na čipech Intel – mají sice frekvenci jen okolo 1 GHz, zato ale mnohem širší sběrnici. Podle některých odhadů by tak nový Radeon mohl mít možná až dvoujnásobnou paměťovou propustnost proti Hawaii. To přitom není žádné ořezávátko, se svou 512bitovou sběrnicí je samo na špičce.

Možné specifikace Radeonu R9 380X v databázi SiSoftware Sandra
Možné specifikace Radeonu R9 380X v databázi SiSoftware Sandra

Jak velká to pro AMD bude výhoda (konkurenční GM200 bude mít běžné paměti GDDR5), těžko říct. Fiji by s takovouto propustností mohlo konečně nabídnout slušný výkon v rozlišení 4K, je ale otázka, zda k tomu bude mít také dostatečnou hrubou sílu. Podle už docela starého úniku v databázi programu Sandra měl mít budoucí Radeon 4096 stream procesorů. Pravděpodobnost, že tehdy šlo o podvrh, je ale dle mého názoru hodně velká; zvlášť pokud tato karta přijde na trh až o půl roku později, jak se nyní ukazuje. Počet CU a shaderů na čipu je tedy zatím spíše neznámý a s ním i celkový výkon, který lze od Radeonu R9 380X čekat.

Zdroj: SweClockers (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?