Hlavní navigace

Nové aktualizace od Microsoftu. Jedna vás upozorní na konec podpory Windows 7

21. 3. 2019

Sdílet

Jako vždycky někteří získají nové servisní aktualizace pro Windows. Kdo o ně nestojí, může si počkat na záplatovací úterý. Pozor si také v případě zájmu dejte na jednu zvláštní aktualizaci pro Windows 7.

Březnové záplatovací úterý máme za sebou, takže po tehdejší vlně aktualizací tady máme nové balíky oprav, které získají počítače nastavené pro příjem doporučených aktualizací, případně ve Windows 10 ti, kdo manuálně zkontrolují dostupnost nových aktualizací. Jedná se o aktualizace, jež bychom mohli označit jako kandidáty na vydání.

Měly by být dostatečně odladěné, aby si je směl nainstalovat každý, ale obsažené opravy ještě nejsou vnucené všem. Redmondští dne 19. března uvolnili následující opravné balíky pro své operační systémy:

  • KB4489894 pro Windows 10 v1803 (zvedá číslo sestavení na 17134.677),
  • KB4489890 pro Windows 10 v1709 (zvedá číslo sestavení na 16299.1059),
  • KB4489893 pro Windows 8.1 (všechny opravy),
  • KB4489892 pro Windows 7 (všechny opravy).

Žádnou novou aktualizaci tedy Microsoft nevydal pro Windows 10 verze 1809, na ni obvykle čekáme o týden déle.

Známé problémy aktualizacemi

Řeč je tedy specificky o výše uvedených aktualizacích.

  • Programy kvůli MSXML6 mohou zamrzat a platí to pro všechny uvedené verze Windows 10 a pro Windows 8.1. Zamrznutí se může dotknout i Místních zásad zabezpečení. Dočasné řešení neexistuje.
  • Všech uvedených verzí Windows se dotýkají potíže s vlastními schématy URI v Internet Exploreru, kde tak nemusí dojít vždy ke spuštění příslušné aplikace nebo důvěryhodné stránky. Dočasným řešením je otevřít položku skrze kontextovou nabídku vložené adresy URL.
  • K pádu Windows 10 může dojít při spuštění klienta SSH z WSL s parametrem ssh –A.
  • K pádu Desítek může dojít rovněž aktivací uživatelsky definovaných znaků (EUDC) na písmo, což se týká primárně Asie.
  • Nemusí se dařit spustit zařízení pomocí PXE ze serveru WDS nastaveného tak, aby používal variabilní přípony Windows. Jedním možným dočasným řešením je do příkazového řádku zadat: Wdsutil /Set-TransportServer /EnableTftpVariableWindowExtension:No. Problém se týká Windows 10 v1803 a Windows 8.1.
  • Internet Explorer může mít potíže s autentifikací na systémech, kde více lidí používá jeden uživatelský účet a připojuje se k Windows serveru pomocí RDP nebo terminálového serveru a stejného účtu. Prozatím můžete vytvořit a používat různé účty. Problém se týká Windows 8.1 a Windows 7.

Aktualizace pro upozornění na konec podpory Windows 7

Za pozornost stojí ještě aktualizace KB4493132, které si všiml člověk s přezdívkou PKCano a kterou jsem v kanále RSS od Microsoftu nezaznamenal. Je určená pro Windows 7 a právě ona by měla být zodpovědná za zobrazení oznámení, jež se bude týkat blížícího se ukončení podpory Sedmiček. Pokud tedy o notifikaci nestojíte, této aktualizaci se můžete bezpečně vyhnout.

Podle Microsoftu by upozornění mělo poskytnout možnost, aby se už nikdy znovu neukázalo. Na upozorňování na blízké ukončení podpory došlo kdysi i např. ve Windows XP, ale jen jednorázově. Podobu oznámení v Sedmičkách jsme na vlastní oči zatím neviděli. Podle Microsoftu by se mělo objevovat od dubna. Aktualizace KB4493132 je zatím jen „doporučená“, postupně by se ale měla nainstalovat všem.

Byl pro vás článek přínosný?