Hlavní navigace

Roadmapa AMD: Threadripper 3000 v druhé polovině roku, Ryzeny 3000 za 4 měsíce?

7. 3. 2019

Sdílet

Letošní rok by měl být hodně zajímavý na procesory AMD, protože se má dostat ven nová (či výrazněji inovovaná) architektura CPU jádra Zen 2 (podrobnosti o ní byly sděleny v listopadu). A s ní bude také spojena výroba na 7nm procesu. Výsledné procesory Ryzen 3000 by měly být snad vůbec první případ, kdy bude AMD mít proti Intelu výhodu modernějšího výrobního procesu. Teď v březnu AMD v prezentaci pro akcionáře předestřelo, jak vypadá plán uvádění těchto nových procesorů v letošním roce, takže se víc vyjasňuje, kdy se tyto novinky objeví v obchodech.

V prezentaci pro investory se totiž nachází slajd „2019 AMD Client Lineup“, který má ukazovat, co AMD letos vydá v oblasti procesorů pro osobní počítače. Tedy roadmapu pro letošní rok. A na tomto slajdu AMD už uvádí i určité časové zařazení těch procesorů, které zatím nevyšly (na CES AMD vydalo 12nm Ryzeny 3000 a Athlony pro notebooky plus 28nm čipy pro Chromebooky).

Ryzeny 3000 „Matisse“ v červnu nebo červenci

Tento materiál dokládá, že desktopové Ryzeny 3000 mají jít na trh „v polovině roku“. Pravděpodobně to tedy bude červen nebo červenec. Na konci května se koná Computex a je asi dost pravděpodobné, že by na něm procesory Ryzen 3000/Matisse mohly být odhaleny – dost možná se dozvíme nějaké parametry a ceny, i když prodej asi začne spíš později. Nedávno se objevila informace, že by firma mohla čipy Matisse symbolicky uvést 7. 7. (7 nm…), ale nebylo to z nějak osvědčeného zdroje, takže by to mohla být jen spekulace.

amd procesory roadmapa investor presentation brezen2019 Roadmapa procesorů AMD pro PC, která mají být uvedeny v roce 2019

Ještě před těmito novými CPU ale nastane vydání dalších notebookových APU. Nepůjde ale o nic skutečně nového, jen o Ryzen 3000 pro notebooky v provedení Pro. Což budou stejná 12nm APU Picasso s jádry Zen+, ale určená do firemních notebooků. Parametry modelů by asi měly být stejné jako u spotřebitelských verzí.

AMD Ryzen 3000 Matisse Twitter AMD Ryzen 3000 Matisse ukázaný na CES 2019. Volné místo na substrátu naznačuje, že by se na něj dal osadit druhý CPU čiplet, takže by jader celkově bylo až 16, stále v socketu AM4 (Zdroj: Twitter)

Threadripper 3000 vyjde v druhé polovině roku

Naopak zřejmě až po procesorech pro socket AM4 vyjde třetí generace Threadripperů. Ta by také už měla přinášet architekturu Zen 2 a 7nm čipy. A protože bude asi založená na stejném principu jako Epyc druhé generace, měla by být docela výraznou změnou proti dnešním Threadripperům. Zatím nevíme, kolik budou mít tyto procesory jader – teoreticky by jich mohlo být až 64, ale pravděpodobnějších je třeba jen 32 nebo jiné číslo nižší než 64. Každopádně mají Threadrippery 3000 vyjít ještě letos, tedy někdy v druhé polovině roku. Přesněji to zatím určeno není. AMD by mohlo asi dodržet jednoletý odstup od vydání druhé generace a mít uvedení v srpnu až září. Ale vyloučeno není ani čtvrté čtvrtletí.

Metalové tričko s logem Threadripperu, které vymyslel marketing AMD

7nm APU a mobilní čipy asi až příští rok…

Co by se možná ještě mohlo zmínit, jsou APU. Na tomto slajdu s produkty pro rok 2019 totiž poněkud chybí APU. Zatímco letos AMD z kraje roku vydalo 12nm APU Picasso pro notebooky, možná se dalo doufat, že by se třeba už na konci roku už mohly dostat ven 7nm APU s jádry Zen 2 (čipy Renoir) – první 14nm Ryzeny Mobile (Raven Ridge) totiž vyšly ještě na konci roku 2017. Ze zveřejněného slajdu by ale vyplývalo, že letos se neukážou a 7nm mobilní čipy budou až nejdřív na začátku roku 2020. Je samozřejmě možné, že chce AMD překvapit a APU představí bez toho, aby je mělo dopředu přislíbené v roadmapě. Ale na něco takového se nedá úplně spoléhat. Zatím to tedy vypadá spíše, že Intel bude mít s 10nm čipy Ice Lake-U poměrně velký náskok na novou generaci mobilních procesorů AMD.

12nm APU pro AM4?

Kromě toho na slajdu nikde není uvedeno nic o vydání nových APU pro socket AM4. Přitom jejich mobilní verze už je venku. Toto ale asi neznamená, že by AMD muselo 12nm čipy Picasso na desktopu přeskočit nebo odložit až do roku 2020. Tyto procesory totiž pravděpodobně můžou být zahrnuté pod společným označením Ryzen 3000 pro desktop se 7nm CPU Matisse. Něco jako Ryzen 3 3200G a Ryzen 5 3400G by snad mohlo vyjít spolu s vyššími modely v létě. Patrně tedy asi nebudou uvedené samostatně dříve, jako se to stalo loni, kdy Ryzen 2000 vyšel nejdřív v únoru jako APU a pak teprve v dubnu následovala CPU Pinnacle Ridge.

Galerie: AMD Ryzen 3000 "Matisse"

Byl pro vás článek přínosný?