Hlavní navigace

AMD se díky kryptotěžařům a Ryzenu dostalo v druhém čtvrtletí do zisku – tedy skoro

26. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opět je tu období, kdy firmy vyhlašují hospodářské výsledky, tentokrát za druhý kvartál roku („Q2“). Netypicky není letos první na řadě Intel, ale AMD. To bylo ostře sledováno, jelikož akcionáři čekají, jak se projeví uvedení Ryzenů, vyprodané grafiky Radeon kvůli kryptoměnám nebo uvedení procesorů Epyc pro servery. A dlužno říct, že po prvním čtvrtletí moc spokojeni nebyli (akcie tehdy masivně klesly).

Po prvním kvartále, kdy mělo tržby 984 milionů dolarů, očekávalo AMD v Q2 nárůst tržeb na 1,15 miliardy, s určitou tolerancí. Tento cíl se mu patrně se lví pomocí od oněch kryptoměn podařilo překonat, obrat byl za Q2 1,22 miliardy dolarů (proti Q1 zlepšení o 24 %). Firmě se díky tomu téměř podařilo dostat z červených čísel, ale jen téměř. Podle metodiky „non-GAAP“, která ignoruje některé „transformační“ náklady, mělo AMD čistý zisk 19 milionů (2 centy na akcii). Nicméně podle standardního účetnictví to vychází na ztrátu 16 milionů (opět zhruba 2 centy na akcii). Hrubá marže byla 33 % – o procentní bod horší než v Q1. Je to tím, že AMD dodávalo víc čipů pro konzole, na nichž je marže malá a táhne průměr dolů. Jejich vliv je největší v Q2 a Q3 a slabší v Q4 a Q1.

Finanční výsledky AMD za druhé čtvrtletí, ve srovnání s prvním čtvrtletí a druhým kvartálem loňského roku Finanční výsledky AMD za druhé čtvrtletí, ve srovnání s prvním čtvrtletí (Q1) a druhým kvartálem loňského roku (Q2 2016)

Procesory a GPU jdou nahoru

Na rozpisu tržeb na jednotlivé divize je pak vidět pozitivní trend, kdy se konečně daří zvyšovat tržby tradiční divize procesorů a grafik, která byla poslední léta tak slabá, že čipy pro konzole generovaly vyšší tržby. Obrat divize Computing and Graphics narostl na 659 milionů z předchozích 593 milionu dolarů. Mezikvartální zlepšení je to o 11,1 %, proti stejnému období roku 2016 je ale výsledek lepší o 51 %. Samozřejmě je otázka, zda to vydrží, až splaskne bublina kolem těžení Etherea, ale prozatím má tato sekce provozní zisk 7 milionů, byť mívá většinou spíše ztráty.

Podle tiskové zprávy za vyšší tržby může poptávka po procesorech Ryzen a GPU, co ale mělo jakou váhu, bohužel řečeno není. Ryzeny ale údajně výrazně zlepšily průměrnou cenu za desktopová CPU, přičemž ta stoupla i u GPU. Pro skutečný průlom ale AMD evidentně potřebuje APU, aby se mohlo dostat to notebooků a OEM sestav. Ryzen totiž v současnosti figuruje jen v desktopu a to ještě hlavně na volném trhu a v skládačkových PC. V ostatních segmentech má AMD zatím hlavně staré produkty, jejichž prodeje se budou spíše zhoršovat – průměrná cena mobilních CPU (APU) například údajně klesla, a to jde přitom o velkou část trhu.

Procesor Ryzen v desce (Zdroj: Ars Technica) Procesor Ryzen v desce (Zdroj: Ars Technica)

Naopak o něco hůř než loni je na tom divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom. Její tržby jsou 563 milionů, což je sezónně dané zlepšení proti Q1, ovšem o 5 % nižší číslo než za Q2 2016. Podle AMD se totiž snižují tržby z konzolí tím, jak současná generace „zraje“ (ceny hardwaru jsou nižší a prodeje upgradovaných dražších verzí patrně nejsou tak vysoké, aby pokles vyrovnaly). Menší tržby z konzolí mají údajně platit i pro celý rok 2017. Divize měla provozní zisk 42 milionů, méně než 84 milionů loni. Podle AMD je to proto, že investovala prostředky do vývoje procesorů Epyc. Z těch už údajně v Q2 zaznamenala první tržby, zatím ale asi v nijak významném objemu.

APU Scorpio Engine (Zdroj: Digital Foundry) APU Scorpio Engine, určené pro konzoli XBox One X (Zdroj: Digital Foundry)

V Q3 tržby 1,5 miliardy

Pro finanční „komunitu“ je velmi důležitá a v jistém směru možná i podstatnější ještě prognóza, kterou kvartální výsledky vždy uvádějí na následující (tedy už probíhající) čtvrtletí. Tyto nástřely totiž bývají hodně blízko realitě a tak ukazují, jak se bude firmě dařit za tři měsíce v budoucnu. Také tato prognóza je díky aktuální situaci na trhu pro AMD příznivá. Pro další kvartál totiž předpokládá nárůst tržeb o dalších 23 % proti Q2 (plus minus tři procentní body). Střed tohoto odhadu by znamenal, že za Q3 2017 se AMD dostane na obrat 1,5 miliardy, což už nemělo hodně dávno. S tolerancí je „plánovaný“ rozsah obratu 1,46–1,53 miliardy dolarů. Finanční analytici v průměru pro Q3 předvídali obrat/prognózu 1,392 miliardy. Hrubá marže má mírně stoupnout na 34 %.

Současně s tím také AMD zvedlo očekávání na celý rok 2017. Před třemi měsíci mluvilo o tom, že mu tržby narostou o „nízké dvouciferné“ hodnoty procent (což by asi mělo znamenat 10–13 %). Podle nyní vydané prognózy se už počítá s tím, že to budou střední až vysoké „náctky“. To by asi mělo být krycí označení pro 14–19 % nárůst. Za rok 2016 činil obrat firmy 4,27 miliardy, takže pokud by šlo vše přesně dle těchto linek, skončilo by letos s 4,86 až 5,08 miliardami dolarů obratu – což je hezké zlepšení, ale stále méně než třeba výsledek za léta 2012 (5,42 miliardy), 2013 (5,3 miliardy) nebo 2014 (5,51 miliardy). V roce 2011 mělo přitom obrat 6,57 miliardy dolarů…

AMD zatím stále nepočítá s tím, že by mělo za celý rok 2017 zisk, tento cíl se tedy zdá se odsouvá až na rok 2018. Celkový čistý zisk za celý rok by mělo mít jen dle non-GAAP metodiky, nikoliv v standardním počítání. Je ale asi možné, že by se firma z červených čísel mohla dostat, pokud se jí ještě jednou nebo dvakrát podaří překonat očekávání jako v tomto kvartálu – prognóza může (ale nemusí) být mírně konzervativní, zejména ohledně hůře předvídatelných jevů jako je onen vliv kryptoměn.

Byl pro vás článek přínosný?