Hlavní navigace

Na internet unikl test a parametry procesoru AMD pro Xbox Scarlett nebo PlayStation 5

22. 7. 2019

Sdílet

Na internet se zdá se dostaly specifikace zatím neznámého procesoru AMD. V databázi UserBenchmarku, která letos v zimě poodhalila dvanáctijádro Ryzen 3000 (vzorek eventuálního modelu 3900X), se teď objevil další vzorek s osmi jádry, který se však hodně liší od Ryzenů 3000 Matisse. Vypadá to, že jde o vzorek procesoru – respektive asi „semicustom APU“ – které se objeví v jedné z nových herních konzolí, buď novém Xboxu „Scarlett“, nebo v PlayStation 5.

V UserBenchmarku se objevila platforma či testovací základní deska označená „AMD Flute“. Na rozdíl od desky AMD Mandolin, na které se testovala APU PicassoRaven Ridge ale tady zřejmě nejde o procesor pro PC nebo notebooky – i když by to asi bylo dost zajímavé. Procesor či APU má nezvyklý formát označení: 100-000000004-15_32/12/18_13F9, což nesedí s tím, jak jsou značené vzorky Ryzenů, ať už desktopových nebo notebookových. A několik zvláštností nás ponouká k tomu, že procesor je pravděpodobně zakázkový („semicustom“) čip, tudíž APU pro konzole je nejpravděpodobnější odpověď.

Nízké takty Zenu 2 v konzolích

Podle UserBenchmarku má 100-000000004-15_32/12/18_13F9 osm jader s SMT, což dodává 16 vláken (proto ono povzdechnutí, že by bylo pěkné, pokud by šlo o 7nm APU Ryzen). Pravděpodobně by už mohlo jít o jádra Zen 2. Je uvedeno, že pouzdro by možná mělo mít označení BL5 (co to přesně znamená, nevíme, pouzdro bude ale určitě BGA pájené rovnou na desku, ne do socketu). UserBenchmark říká, že jádra procesoru mají poměrně nízké frekvence – maximální turbo je 3,2 GHz a základní frekvence jen 1,6 GHz. Ale to je asi jenom detekce, kterou UserBenchmark zaregistroval při svém běhu a možná spíš něco jako all-core boost. Přímo podle kódového označení vzorku by základní frekvence jader CPU totiž měla být pouhých 1,2 GHz („32/12“).

AMD Flute semicustom APU Zen 2 konzole UserBenchmark 2 Únik Semicustom APU pro Xbox Scarlett nebo PlayStation 5 v databázi UserBenchmarku

Takty jsou tedy o dost nižší než u Ryzenů 3000, ale i Ryzenů 2000 pro desktop. Připsat to lze více věcem. Jednak CPU jádra v konzolích mívají hodně sešněrovanou spotřebu, aby zbylo více energie na GPU. A tyto čipy bývají obecně taktované velmi nízko, aby byla kromě lepší efektivity dosažená také co největší výtěžnost (aby maximum vyrobených exemplářů splnilo kritéria a nemuselo se pokud možno nic vyhodit). Kromě toho by teoreticky takty mohly být níže, než definitivní, pokud je tento čip vzorkem ES a nikoliv QS, které již mají frekvence finální.

Zajímavé jsou paměti. Nelze úplně jistě vědět, zda je osazení pamětí stejné, jaké bude u finální konzole, ale testovaný procesor měl k ruce 16 GB RAM. A zdá se, že s vysokou propustností, naměřeno 66 GB/s při zápisu, 42 GB/s při čtení, 80 GB/s v kombinaci. Toto by mohlo znamenat, že jsou použité paměti typu GDDR, tedy například GDDR6. Současně je totiž také zjištěna docela vysoká latence, 154 ns, která by také mohla na GDDR ukazovat.

AMD Flute semicustom APU Zen 2 konzole UserBenchmark latence Průběh latencí ukazuje na L3 cache s kapacitou 4 MB na jeden blok CCX

Zen/Zen 2 má v konzolích jen 4MB L3 cache

Z detekce latence se zdá vyplývat ještě jedna zajímavost. Tento procesor nemá 16 ani 8 MB L3 cache na jeden blok CCX (pokud vůbec používá čtyřjádrové bloky CCX, ale máme za to, že ano). Podle průběhu latencí je zřejmě L3 cache jen v Kapacitě 4 MB na každý blok CCX, tedy zřejmě 2 × 4 MB pro celkový osmijádrový SoC. Toto opět zavání optimalizací na cenu u herní konzole.

Co nám bohužel UserBenchmark neříká, jsou informace o integrované grafice, která bude u konzolí nejdůležitější. Zřejmě jí přísluší kód „13F9“. Zda třeba osmnáctka předtím udává frekvenci až 1,8 GHz, to bych si nebyl úplně jistý. Podle zatím sdělených informací by nové konzole zřejmě měly mít GPU s architekturou Navi/RDNA, nebo s její modifikací.

AMD Flute semicustom APU Zen 2 konzole UserBenchmark 1 Únik Semicustom APU pro Xbox Scarlett nebo PlayStation 5 v databázi UserBenchmarku

Windows 10 ukazuje spíš na Xbox než PS5

Pro kterou z nových konzolí tento čip bude, to není nikde přímo vidět a nakonec by obě mohly mít i podobnou specifikaci. Nicméně pokud se podíváte na informace o testovaném CPU, benchmark byl spuštěn na operačním systému Windows 10 (toto APU je tedy plně schopné desktopový systém Microsoftu provozovat, pokud budete mít ovladače). Windows 10 by mohl na vývojových kitech konzole provozovat asi zejména Microsoft, který na konzolích používá speciální OS od nich odvozený, zatímco Sony má operační systém pocházející z FreeBS.

APU Scorpio Engine z konzole Xbox One S (Zdroj: Digital Foundry)

100-000000004-15_32/12/18_13F9 by tedy spíš asi mohl představovat čip chystaný pro Xbox Scarlett. Ale nelze to říct jistě, protože je tu také alternativní vysvětlení, že deska AMD Flute je jen interní testovací hardware a ne ještě deska pro vývojové kity konzolí. A provozování a testování s Windows 10 by pak mohlo být jen interní záležitost AMD, takže by mohlo probíhat i s čipem pro Sony.

Galerie: Plány Sony pro PS4 a PS5

Byl pro vás článek přínosný?