Hlavní navigace

Procesor Ryzen 3000 s jádry Zen 2 unikl na web. ES čip s 12 jádry má takt 3,4–3,7 GHz

28. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos se asi může ještě stát ledasco, ale ve světě stolních PC asi je momentálně největší napětí nad tím, jak se vyvedou procesory AMD Ryzen 3000, první 7nm desktopové procesory (vzhledem k tomu, že 10nm konkurence Intelu to stihne závěrem roku asi jenom do notebooků). Už loni se na internetu objevily spekulativní údaje o jejich parametrech, ovšem to bylo trošku moc informací najednou, navíc trošku moc konkrétních a hlavně trošku moc brzo na to, aby se jim dalo věřit. Teď se zdá, že se začínají objevovat údaje, které by mohly být reálnější. Na internet se totiž dostaly parametry jednoho ES vzorku procesoru Ryzen 3000 „Matisse“, které trošku přibližují, co můžeme čekat.

Únik nastal v databázi UserBenchmarku, kde twitterista Tum Apisak našel výsledky pro procesor „AMD Eng Sample: 2D3212BGMCWH2_37/34_N“. To značí, že nejde o procesor Ryzen s finálními parametry, ale o předprodukční vzorek používaný při testování, tzv. „ES“. Sémantika kódů, kterými jsou ES označeny, je ovšem známá a tak nám dovoluje odvodit některé parametry. Plus další ukazuje přímo databáze.

Prototyp dvanáctijádra Ryzen 3000

Vzorek 2D3212BGMCWH2_37/34_N je procesorem určeným pro socket AM4, ale má dvanáct jader, což potvrzuje, že musí jít o 7nm Ryzen 3000 Matisse. A to dokonce se dvěma 7nm čiplety místo jediného, což byla konfigurace ukázaná na CES. AMD již mezitím mezi řádky připustilo, že verze se dvěma CPU čiplety (a jedním I/O čipletem) od něj můžeme čekat. Zda bude dvanáctijádro nejvyšším modelem řady Ryzen 3000, nebo vyjde také šestnáctijádro, zatím nevíme. AMD by si ho teoreticky mohlo ponechat v záloze až na generaci 4000.

12náctijádrový vzorek Ryzenu 3000 Matisse v UserBenchmarku

Podle kódu má procesor maximální turbo frekvenci 3,7 GHz, tedy o dost níž, než tvrdily fantastické zprávy o 5,0 GHz. Ale je třeba připomenout, že ES nemají finální frekvence. Základní takt CPU je 3,4 GHz, podle UserBenchmarku ale jádra v zátěži běžela v průměru na 3,6 GHz. Již z dřívějška víme, že osmijádrový CPU čiplet je u Ryzenů 3000 opět tvořen ze dvou čtyřjádrových bloků CCX s vlastní L3 cache. Dvanáctijádro bude patrně mít čtyři CCX s jedním deaktivovaným jádrem v každém z těchto bloků. L3 cache bude tedy také asi rozdělená do čtyř bloků, ale kapacitu neznáme. Graf průběhu latence by mohl naznačovat, že jeden blok (CCX) by mohl tentokrát nést 16 MB místo 8 MB L3 cache, takže celé CPU by mohlo mít až dohromady až 64 MB, ale to se ještě teprve musí potvrdit.

Graf průběhu latence dle objemu dat. Měl by naznačovat 512KB L2 cache a možná 16MB L3 cache na jeden CCX

TDP tohoto procesoru není dle známých dat ani 65 W, ani 95 W. Je proto pravděpodobné, že TDP vzorku je 105 W, jelikož podle AMD se nemají TDP měnit (pravda, to úplně nevylučuje, aby vedle 65W, 95W a 105W varianty nevznikla odděleně i další s vyšší spotřebou). Procesor běžel při testování ve vývojářské desce AMD Myrtle-MTS s Windows 10 a s mechanickým diskem. Z nějakého důvodu je detekováno jen 4 GB paměti DDR4 na taktu jen 1,3 GHz (což by mohla být chybná detekce 2666MHz modulu, ale UserBenchmark normálně uvádí takt DDR4 správně). Také latence RAM vychází hodně vysoká (okolo 90 ns), byť určité zhoršení je očekáváno kvůli oddělení řadiče pamětí na druhý čiplet. Výkon této platformy každopádně asi nemusí být optimální, takže ze skóre, které vzorek v tomto testu dosáhl, bych zatím moc nevyvozoval.

KL24

Vizualizace Ryzenu 3000 Matisse s 14nm I/O a 7nm CPU čipletem bez krytu. Zde je ale jen jeden (vpravo), dvanáctijádrový procesor pod ním bude mít druhý

Kde budou takty ve finále?

Jak už bylo řečeno, frekvence, na kterých toto CPU běželo, neodpovídají tomu, s čím Ryzen 3000 přijde na trh. Ve finále by tedy minimálně nejvyšší frekvence turba pro jedno vlákno měla být vyšší. Otázka je samozřejmě, o kolik. Podle číslice 2 na začátku je tento vzorek ES čipem druhé generace, nejde tedy o úplně raný křemík. AMD sice může taktizovat a schválně taktovat ES vzorky uměle nízko, ovšem asi bych se na základe tohoto domníval, že maximální boost (a s ním asi i maximální přetaktování) se u sériových čipů nebude často omílaným 5,0 GHz blížit.

Konzervativnější očekávání někde od 4,2–4,6 GHz zní o dost pravděpodobněji, ovšem stále jsou dost vysoko nad 3,7GHz turbem tohoto ES. Na druhou stranu výsledné maximální frekvence pod až pod 4,0 GHz se také úplně pravděpodobné nezdají. Podle skóre v Cinebench R15 MT z CES 2019 se totiž zdá, že vzorek tam téměř určitě běžel nad 4,0 GHz na všech jádrech; AMD přitom uvedlo, že měl stále frekvenci nižší, než bude finální. Pokud tedy architektura Zen 2 nemá nečekaně vysoký nárůst IPC v testu Cinebench, možná by maximální frekvence někde okolo 4,5 GHz nemusela být vyloučená.

Byl pro vás článek přínosný?