Hlavní navigace

Nové info o AMD Zen 3: per-core napětí, možná vyjde jako Ryzen 5000. Update: boost 4,9 GHz

7. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Podle nového úniku se AMD nové procesory "Vermeer" povedlo dostat už na 4,9 GHz, single-thread výkon bude lepší. Máme i nějaké informace k APU Cezanne.

AMD nedávno opět potvrdilo, že bychom se měli dočkat desktopových procesorů s novou architekturou Zen 3 ještě letos. Už je proto načase, aby se objevovaly úniky o jejich parametrech, což se skutečně začalo dít. Pro ty, kdo na Zen 3 čekají, máme dobrou zprávu. U těchto CPU nemá stoupnout jen výkon na 1 MHz neboli IPC, ale také samotná frekvence. Ta vyleze zdá se minimálně na 4,8 GHz. To přitom ještě nemusí být finální laťka.

Už před časem vynesl první informace o frekvencích Igor Wallosek (igor'sLAB, ex Tom's Hardware). Ten nyní přinesl nové údaje o další „generaci“ ES vzorků, které běží na vyšších taktech než ty první. O těch jsme psali již v květnu a ES Vermeery tehdy měly maximální jednojádrový boost 4,6 GHz.

Šestnýctijádrový Ryzen 9 4950X(?) s turbem minimálně 4,8 GHz

Wallosek píše, že nyní má informace o novém šestnáctijádrovém vzorku, který by mohl být vývojovým stupněm pro budoucí model Ryzen 9 4950X – ale jestli se bude jmenovat takto, to zatím nevíme. Kód čipu je 100-000000059-52_48/35_Y.

Z tohoto nového ES značení se proti tomu staršímu používanému u Ryzenů 1000 a 2000 nedá vyčíst až tak mnoho, ale pořád jsou v něm uvedené frekvence, které nás zajímají nejvíce. Podle označení je základní frekvence tohoto Vermeeru 3,5 GHz (což je při 16 jádrech stejně, jako u modelu Ryzen 9 3950X). Toto je mírné zhoršení proti předchozí várce vzorků, v níž bylo 16jádro se základním taktem 3,7 GHz.

Ale vynahrazeno je to u jednovláknového výkonu. Tam je nyní frekvence 4,8 GHz. Teoreticky by to mohlo být třeba i 4,85 GHz, protože padesátky AMD zaokrouhluje dolů (interně například má model 3950X dovolené turbo až 4750 MHz, ač má ve specifikacích jenom 4,7 GHz). S tímto navýšením frekvence (spolu s vyšším IPC jádra Zen 3) se opět o něco zvýší jednovláknový výkon, jenž je nyní disciplínou, kde nad AMD Intel stále vede.

Procesor AMD Ryzen 3000 kremikovy cip Matisse na 7nm procesu TSMC Fritzchens Fritz 12 7nm křemík vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Zdroj: Fritzchens Fritz)

Jde asi o ES procesor a ne QS a je možné, že frekvence se ještě zvýší. Ovšem ne nutně. Wallosek píše, že by 4,8 GHz mohlo být pro Zen 3 už maximum, protože do vydání nezbývá až zas tolik času. I pokud by ale bylo toto maximální turbo, mohla by se například u finálního Ryzen 9 4950X ještě zvýšit základní frekvence (třeba na oněch 3,7 GHz...). Uvidíme.

AGESA už obsahuje kód pro APU Cezanne

Igor'sLAB také uvádí, že kód AGESA (jenž zatím není veřejný) pro nové procesory prozrazuje některé nové funkce, které by měly být přítomné v procesorech Vermeer, ale také v APU Cezanne.

Novinky v AGESA pro procesory Vermeer a Cezanne Zdroj igorsLAB Novinky v AGESA pro procesory Vermeer a Cezanne (Zdroj: igor'sLAB)

Cezanne by zdá se mělo mít nějaké nové schopnosti v power gatingu (odpojování neaktivních bloků od napájení) pro lepší výdrž notebooků. Přibudou režimy Deep Sleep pro dekodér videa (VCN) a FCLK (interní sběrnice procesoru propojují paměťový řadič, jádra a severní můstek) a režim Runtime D3 pro NVMe SSD. Ten yb měl prý dovolovat odpojit napájení pro disk (ale s možnosti zachování přísunu některých pomocných napětí).

Vermeery budou umět nastavit napětí zvlášť pro každé jádro

Pro hardwarové nadšence bude ale zajímavá hlavně novinka chystaná zřejmě už pro desktopové procesory Vermeer. U těch totiž bude možné nastavovat napájecí napětí (Vcore) separátně pro jednotlivá jádra. Je možné, že u Ryzenů 5000 s jádry Zen 3 tím bude možné vymáčknout trochu výkonu navíc při pokročilém přetaktování. AMD také možná bude tuto možnost používat pro jednojádrové boostování.

Zen 3 se už bude prodávat jako Ryzen 5000, ne 4000?

Vedle tohoto se objevila ještě druhá informace o Zenu 3. Na fóru Chiphell uživatel wjm47196 tvrdí, že tyto procesory (Vermeer) by nemusely být po vydání označené jako řada Ryzen 4000. Aby je odlišilo od Ryzenů 4000G „Renoir“, které ještě nemají architekturu Zen 3, prý AMD teď uvažuje, že by je označilo rovnou jako Ryzen 5000.

Jak by se měly procesory AMD s jádry Zen 3 jmenovat?

Toto by asi bylo intuitivnější pro méně informované uživatele, ale logicky to znamená, že řada 4000 by v desktopu byla byla mimo modelů APU s integrovanou grafikou přeskočena. Tento drb ale zatím není potvrzen a nevíme, jak důvěryhodný jeho zdroj je, kdežto Igor Wallosek zodpovědný za první část tohoto článku je poměrně osvědčený.

Aktualizováno: boost ještě vyšší, 4,9 GHz

V době vydání ještě igor'sLAB uváděl ještě jen informace o předešlém vzorku na taktech 3,5/4,8 GHz. Ale dnes píše, že vzápětí objevil ještě výkonnější ES procesory Vermeer. Ty mají takt ještě vyšší:

  • 100-000000065-04_46 / 36_Y
  • 100-000000061-06_49 / 37_Y

Oba tyto vzorky by měly být šestnáctijádrové. Protože koncová čísla ukazují takty, má první frekvenci 3,6 GHz v základu a 4,6 GHz jako maximální boost. Druhý ovšem zvedá základní frekvenci na 3,7 GHz a jednojádrový maximální boost bude 4,9 GHz.

Toto už je jen krůček od symbolických 5 GHz, čímž vyvstává otázka, zda se povede boost u finálních modelů na tuto metu dostat. Nicméně rozdíl už není tak velký, důležitější asi bude, na jak dlouho a jak často bude jádro schopné se na tyto hodnoty podívat.

Aktualizováno (5. 9. 2020): Podle těchto informací nejsou tyto vzorky 16jádrové, ale jen 12jádrové. Neusuzujte z nich tedy na zvýšení základních frekvencí u 16jádrového Zenu 3.

Nové instrukce pro kopírování řetězců

Igor Wallosek také píše, že Zen 3 přidá nové funkce pro práci s řetězci bajtů, EMRS (Enhanced Repeat Move String). Současně také bude přítomná funkce FSRM (Fast Short Repeat Move String), která znamená, že CPU umí tyto operace provádět s vysokým výkonem i pro krátké délky řetězců. Intel má podporu pro analogické funkce od Ice Lake, zde tedy Zen 3 srovná krok.

Galerie: Refresh Ryzenů 3000. AMD Rembrandt a Cezanne potvrzené

Zdroje: igor'sLAB, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?