Hlavní navigace

Jaké budou Ryzeny 5000? APU Cezanne prý pořád s GPU Vega, Van Gogh s Navi

1. 7. 2020

Sdílet

Ryzen 3 2200G s integrovaným GPU architektury Vega
Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain
O budoucích procesorech Ryzen po generaci 4000 toho bohužel víme hrozně málo, ale začaly se objevovat detaily k nadcházejícím APU Van Gogh a Cezanne.

Až po Ryzeny 4000 jsme z dřívějška měli informace o tzv. roadmapách, tedy o tom, co se chystá v budoucnosti – procesory CPU s jádry Zen 3 označené „Vermeer“ a 7nm APU Renoir (v noteboocích už vydaná). Jenže od roku 2018 žádné roadmapy neunikly, takže pro Ryzeny 5000 a 6000 bohužel tápeme.

AMD nyní procesorům přiděluje kódová označení dle jmen malířů a těchto kódových jmen se v poslední době vynořilo docela hodně, ale bohužel jsme k nim neměli informaci o tom, co představují nebo do jaké generace patří. Teď se to možná trošku vyjasnilo a možná už se začíná vyjasňovat, jak to bude vypadat alespoň pro generaci Ryzen 5000. Tam teď byla přiřazena kódová označení Cezanne a Van Gogh.

S těmito kódovými jmény to dosud bylo komplikované, protože nebylo jasné, co z nich je následník APU Renoir a zda třeba tyto procesory půjdou po sobě nebo jde o dva paralelní příslušníky jedné generace.

Z údajů v ovladačích pro Linux a podobných zdrojů se zdá být celkem jisté, že Cezanne má zřejmě mít pořád integrované GPU Vega druhé generace jako Renoir – uvádí se u něj identifikátor architektury GFX9 nebo Vega20. Naproti tomu u druhého čipu Van Gogh má být použita architektura RDNA nebo dokonce RDNA 2: má uvedeno GFX1033 nebo GFX1040 (varianta Van Gogh Lite); jinde se zase uvádí označení architektury integrované grafiky jako Navi21 či příbuzné. Podle tohoto tedy AMD připravuje ještě jedno APU s integrovanou Vegou a až pak přechod na novou architekturu RDNA/RDNA 2.

Schéma APU Renoir 2 Nemez Schéma APU Renoir/Ryzen 4000 U, H a G (Zdroj: Nemez)

Cezanne: APU Ryzen 5000 pořád s grafikou Vega?

Podle Igora Walloseka z igor'sLAB má Cezanne zřejmě být následník APU Renoir a vyjde jako mobilní Ryzen 5000 (možná by to mohlo být už na CES 2020). Tento čip má totiž mít 35/45W verzi řady H a 15W verzi řady U s pouzdry FP6 (stejné jako Renoir), ale i desktopovou verzi G, prý pořád pro socket AM4. A jde tedy podle všeho o hlavního následníka v linii APU, ne třeba o lowendovou verzi Renoiru. Podle Walloseka už prý Cezanne existuje jako křemík v revizi A0.

Je asi možné, že jde o refresh Renoiru, podobně jako bylo Picasso refresh Raven Ridge. Pak by se nijak neměnily hlavní parametry – zůstalo by osm jader CPU a 512 shaderů integrované grafiky. Pro možnost, že by už třeba Cezanne místo toho mohl mít jádra Zen 3, zatím nejsou doklady. Pokud tento procesor skutečně půjde do socketu AM4, pak to znamená, že hypotetický socket AM5 a DDR5 přijdou až v roce 2022 s Ryzeny 6000.

Van Gogh: separátní úsporné APU už s RDNA 2?

Druhý zmíněný čip Van Gogh s integrovanou grafikou na bázi RDNA/Navi nevypadá jako následník Cezanne (tedy Ryzen 6000), ale jeho paralelní souputník. Údajně je totiž také už ve steppingu A0 (pokud ovladače a související dokumenty nehrají nějakou dezinformační šarádu). Půjde tedy zřejmě také něco patřící do generace Ryzen 5000.

Podle Walloseka má mít Van Gogh odlišné pouzdro FF3 a zřejmě by mělo jít o duchodního nástupce lowendových dvoujader (Athlon 200GE a pak 3000G a jejich notebookové verze – ty měly kódová označení Raven2 (původní řada 200) a Dali (zřejmě refresh v řadě 300). Proč bude grafika Navi nejdřív v lowendu, to není jasné. Třeba AMD chce současně mířit na více prémiový ultramobilní segment tabletů a podobných zařízení, takže APU Van Gogh nakonec zas tak lowendové nebude.

Roadmapa platformy AMD AM4 údajně podle Gigabyte Zdroj WCCFtech Roadmapa platformy AMD AM4 údajně podle Gigabyte (Zdroj: WCCFtech). Na tomto dokumentu jsou v levém horním rohu vidět malé malby od Vermeera Van Deflt (CPU Ryzen 4000). Cézanna a Rembrandta, symbolizující budoucí generace procesorů AMD

Velká APU budou založené na Navi až v generaci Ryzen 6000

Podle Walloseka bude zřejmě pak Navi/RDNA(2) globálně nasazeno napříč všemi segmenty procesorů APU až v generaci Ryzen 6000. Tu bude tvořit mainstreamové APU Rembrandt, jak se bude jmenovat lowendový nebo ultramobilní následník Van Gogh, se ještě neví. Bohužel nevíme, jaké má Rembrandt mít procesorová jádra – to bohužel není potvrzené ani pro Van Gogh a Cezanne (je-li Cezanne jen refresh Renoiru, pak to bude pořád Zen 2).

Tuto představu roadmapy AMD v segmentu APU (procesorů s integrovanou grafikou) zatím berte s rezervou, zatím je pořád možné, že zařazení jednotlivých čipů je pomýlené. Nějaký celkový únik roadmapy ale bohužel nemáme.

Mimochodem, nedávno byl také ukázán útržek roadmapy, podle níž bude CPU Ryzen 5000 pro desktop také asi refreshem generace 4000 – čipy „Warhol“ mají být stále 7nm, přinášet jádra Zen 3 a PCI Express 4.0. A větší revoluce by pak byla asi až v generaci Ryzen 6000, kde se CPUu asi bude jmenovat „Raphael“ a má už používat DDR5. I tento útržek je ale zatím nezaručený a čeká na nějaké potvrzení.

MMF24

dajná roadmapa AMD ukazující Ryzen 5000 Warhol Údajná roadmapa AMD ukazující Ryzen 5000 "Warhol" (Zdroj: MebiuW, via: VideoCardz, květen 2020)

Než unikne z nějakého osvědčeného zdroje celá roadmapa a bude jasněji, ale asi bohužel budeme drženi v nejistotách.

Galerie: Roadmapy AMD z Investor Presentation (červen 2020)

Zdroje: igor'sLAB, VideoCard

Byl pro vás článek přínosný?