Hlavní navigace

Sluchátka Apple AirPods nejde opravit. Starší kusy již odcházejí

Sdílet


AirPody jsou na trhu dva roky a pár drobných. To je doba, která přesahuje délku povinné záruky pro spotřebitele v zemích EU, a zřejmě také délka životnosti těchto bezdrátových sluchátek. Weby Apple Insider nebo The Atlantic v březnu popsaly zkušenosti uživatelů, kteří zaznamenali velký propad ve výdrži, která místo původních pěti hodin spadla i pod hodinu.

Důvodem jsou samozřejmě integrované akumulátory s nízkou kapacitou, které mají tendenci rychleji chemicky zestárnout. Lithiové články mají omezený počet nabíjecích cyklů, jsou citlivé na provozní podmínky a při opotřebení již neudrží potřebné napětí. (Je to obecná vlastnost, netýká se specificky Applu.)

V takovém případě se uživatelé musí spolehnout na autorizovaný servis. Sám Apple si za výměnu akumulátorů ve sluchátkách účtuje 49 dolarů (v českých servisech budou poplatky okolo 1500 Kč). Doma bez potřebného vybavení takovou operaci nezvládnete. Borci z iFixit, kteří se zabývají demontážemi elektroniky a hodnotí opravitelnost zařízení, udělili AirPodům nejhorší možnou známku 0/10. Stejně je na tom i čerstvě rozebraná druhá generace sluchátek. Dovnitř se nedostanete, aniž byste AirPody nezničili. iFixit je označuje za jednorázové zboží.

Dobré známky si Apple neodnáší ani u počítačů. iFixit zrovna nedávno upozorňoval na přetrvávající problémy s klávesnicemi MacBooků. Jablečné notebooky měly špatně navržené flex kabely spojující základní desku a displej. Nekritizují však jen Apple. Počítače Microsoft Surface jsou dle jejich analýzy lepidlová monstra, do nichž se taky nedostanete, aniž byste je nenávratně nepoškodili.

U sluchátek lze horší opravitelnost chápat. Na malém prostoru se musí dělat kompromisy. Jak ale podotýká iFixit, Samsung vymyslel řešení, které nevyžaduje lepidlo a které je vstřícné i ke kutilským opravám. Sluchátka Galaxy Buds lze rozebrat poměrně snadno a obsahují i „běžně dostupný“ akumulátorový článek CP1254 A3.

Kompletní rozboru AirPodů 2 najdete na ifixit.com.

Byl pro vás článek přínosný?