Hlavní navigace

Ani Apple nepokořil fyziku. Bezdrátovou nabíječku AirPower nakonec ruší

30. 3. 2019

Sdílet


Když Apple na podzim 2017 představoval AirPower, jeho marketingový ředitel Phil Schiller řekl, že jeho inženýři vyrobili něco, co se ještě nikomu jinému nepovedlo. Bezdrátovou nabíječku, která bude schopná dodávat šťávu třem zařízením současně nehledě na to, jak je na podložku umístíte. O rok a půl později můžeme konstatovat, že se to nakonec nepovedlo ani Applu.

Viceprezident Dan Riccio potvrdil magazínu TechCrunch, že AirPower vyrábět nebudou. „Přes veškeré snahy jsme dospěli k závěru, že AirPower nebude schopná naplnit naše vysoké standardy, a projekt jsme proto zrušili. Omlouváme se všem zákazníkům, kteří se na ni těšili. Nadále věříme, že budoucnost je bezdrátová a jsme připraveni posouvat tyto technologie vpřed.

Kritici se budou posmívat, že Apple nedokáže vyrobit ani bezdrátovou nabíječku, i když jich je na trhu přes 3000 (certifikovaných WPC). Faktem ale je, že on nechtěl vyrobit obyčejnou nabíječku. Standard Qi není na nabíjení více zařízení současně připraven, na rozdíl od konkurenčního řešení AirFuel využívajícího elektromagnetickou rezonanci místo indukce.

TIP: Změřili jsme, které smartphony nejrychleji nabijete (bez)drátově

John Gruber, přední americký novinář specializující se na Apple, již loni v září psal, že s AirPower to vypadá bledě. Jeho zdroje mu potvrdily, že nabíječka používá několik na sobě vrstvených cívek, aby se několik zařízení dalo nabíjet libovolně umístěných, ale kvůli tomu se AirPower velmi zahřívá a pravděpodobně dále ztrácí již tak slabou efektivitu přenosu. Apple si zkrátka ukousl příliš velké sousto a následně musel udělat něco, co u něj není zvykem – zrušit oznámený produkt.

iPhone 8, X, XR, XS, Apple Watch a nově i AirPods sice půjdou nabíjet bezdrátově, ale bude nutné k tomu použít nabíječku třetích stran. Jak ukazuje ComputerWorld, existuje celá paleta těch, které zvládnou nabíjet více zařízení současně. I u nich jsou ale vidět velké rozestupy mezi cívkami, aby se navzájem neovlivňovaly. Není vyloučené, že s nějakým kompromisním řešením nakonec nepřijde i Apple.

Byl pro vás článek přínosný?