Hlavní navigace

Válečná sekera zakopána. Apple se dohodl s Qualcommem na dodávce čipů

17. 4. 2019

Sdílet

Týden je ve světě IT dlouhá doba. Ještě ten minulý se objevily spekulace, že by 5G modemy pro nové iPhony chtěl nečekaně nabízet Huawei, protože s Qualcommem Apple vede válku, Samsung nemá dost výrobních kapacit a Intel nejspíš nestíhá. Krok Huaweie nakonec v rozhovoru pro CNBC potvrdil šéf Huaweie Žen Čeng-fej. Jenže je všechno jinak.

Zástupci Applu a Qualcommu vydali společné mírové prohlášení. Firmy ukončují veškeré patentové spory, které spolu měly, a podepsaly i dohodu do dodávce nových čipů. Počínaje 1. dubnem bude Qualcomm pro Apple po dobu šesti let dodávat modemy pro mobilní sítě, ve smlouvě je navíc opce pro případné prodloužení o další dva roky. To je obrat o 180°, neboť Apple produkty Qualcommu před rokem ze svých produktů vyčlenil a využíval modemy od Intelu.

Všichni proti Qualcommu

Qualcomm měl rozehraných několik soudních a úředních sporů po celém světě. Úřady (i ty evropské) jej pokutovaly kvůli zneužívání dominantního postavení, protože licence k esenciálním patentům pro 3G/4G sítě nabízel za diskriminačních podmínek. Vadily též dohody o exkluzivitě, které bránily hospodářské soutěži.

Apple proti Qualcommu vyjel, protože mu údajně dlužil miliardu dolarů jako rabat, a ještě po něm chtěl platit za technologie, které vymyslel sám Apple. Na to Qualcomm zareagoval protižalobou, v níž tvrdí, že Apple opravdu zneužívá jeho patentů a nedal za ně ani cent.

Tak či onak, válečná sekera je teď zakopána. Firmy neprozradily pozadí dohody, takže nevíme, pro koho bude smlouva výhodnější. Obecně z ní ale bude těžit hlavně Qualcomm, jehož čipy se tak mohou každý rok objevit ve více než 200 milionech iPhonů a iPadů. Současná generace zařízení už sice přežije s Intelem, ale u nových zařízení pravděpodobně dojde ke změně. Že dohoda prospěla zejména Qualcommu, naznačují i akciové trhy, kde firma ze dne na den posílila o téměř čtvrtinu.

qualcomm apple dohoda akcie Akcie Qualcommu po dohodě s Applem vystřelily nahoru o čtvrtinu (foto: Google Finance)

Smír Applu a Qualcommu měl přímý vliv i na Intel. Ten promptně reagoval tím, že přestane vyrábět modemy pro smartphony a zaměří se jen na infrastrukturu. Více v článku Honzy Olšana.

Byl pro vás článek přínosný?