Hlavní navigace

Broadcom představil první 200Gb/s síťovky. Jmenují se Thor a už běží na PCIe 4.0

14. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: blickpixel / Pixabay

Máme tu teď zajímavou zprávu z oblasti drátových sítí Ethernet. V nich se toho v rámci světa PC dělo pomálu a teprve teď po dlouhém čekání dostáváme 10Gb/s síťové karty. Ale v serverech je Ethernet o dost dál. Broadcom, který čipy pro síťové karty také mezi jiným vyvíjí, nyní oznámil první Ethernetový adaptér stavěný na rychlost 200 Gb/s. To znamená teoreticky přenosovou kapacitu 25 gigabajtů za sekundu, kterou byste v PC dostali jenom z těch nejrychlejčích (a hodně drahých) polí RAID. První dvousetgigabitová síťovka se jmenuje Thor a Broadcom jim oznámil ve středu. Tento Ehternetový čip vychází z řady adaptérů NetXtreme řady E a je založený na blocích SerDes používajících technologii 50G PAM-4. Ty jsou také vyvinuté Broadcomem a podle firmy jsou nejkvalitnější v oboru. S čipy Thor lze vyrobit síťové karty nabízející dva 200Gb/s porty, nebo čtyři 100Gb/s rozhraní.

PCI Express 4.0 ×16

Možná jste si už všimli, že oněch 25 GB/s (200 Gb/s) už jde výrazně nad rámec propustnosti, kterou lze vůbec dostat z rozhraní PCI Express 3.0. To se šestnácti linkami dává jen 16 GB/s, což by kartám s těmito čipy tudíž nestačilo. Proto má také 200Gb/s Thor podporu pro dvojnásobně rychlou konektivitu PCI Express 4.0, která už by měla stačit. Karty mohou být do systému napojené až plnými 16 linkami PCIe 4.0 (s přenosovou kapacitou 32 GB/s). Tyto síťovky by tak mohly být mezi prvními zařízeními, které budou schopné výkon PCI Express 4.0 zužitkovat. Hodit se to bude na platformě procesorů IBM Power9, které již PCIe 4.0 mají, ale v tiskovce dostupnost Ethernetu pro PCIe 4.0 pochválil také zástupce AMD. Je tedy možné, že by toto rozhraní už mohly umět i procesory Epyc chystané na příští rok (jak už před časem naznačovaly uniklé informace).

broadcom-logoKromě samotné konektivity mají u Ethernetu Thor hrát důležitou roli integrované akcelerátory TruFlow. Ta mají podporovat aplikace jako Open vSwitch a snižovat v serverech, osazených těmito síťovkami, zátěž procesoru, kterou by podobné přenosové rychlosti měly jinak generovat docela významně. Podporována bude také hardwarová bezpečnost zajišťující root of trust (BroadSAFE) a telemetrie pro monitorování provozu na síti a výkonu.

Tyto síťovky zatím ještě nejsou komerčně dostupné, momentálně jsou k mání teprve vzorky. Broadcom partnerům dodává pro testování kartu Thor s dvěma 100 Gb/s porty a jednoportové 100Gb/s karty v mezzanine formátu standardu OCP 2.0.

Eventuálně se tyto síťové karty budou prodávat do serverů a síťové infrastruktury. V domácnostech nebo malých firmách pro takovouto kategorii Ethernetu zcela jistě čas nenazrál a je otázka, zda někdy v širší míře nazraje. Z vyšších kapacit sítí dostupných v datacentrech ale budeme nepřímo profitovat také, jelikož se tím zvýší kapacita a výkon síťové infrastruktury, na níž dennodenně závisí naše základní potřeby. Jako například konzumace videí s koťátky.

Byl pro vás článek přínosný?