Hlavní navigace

PCI Express 4.0 byl oficiálně vydán. Verze 5.0 tu bude rychleji, už v roce 2019

29. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už několikrát jsme tu psali o nové verzi standardu PCI Express, což je sběrnice propojující komponenty ve všech PC a noteboocích. Verze 3.0, čtyřikrát rychlejší než první generace 1.0 (ta pamatuje ještě Athlony 64 a Pentia 4) je tu s námi od roku 2012, což už je docela dlouhá doba. Specifikace 4.0 byla nyní definitivně zveřejněna ve finální verzi 1.0 a PCI Express s ní zase dvakrát zrychlí. Dvojnásobná propustnost je u PCI Expressu 4.0 přirozeně hlavní a pro nás asi nejdůležitější zlepšení. PCIe 4.0 zvedá efektivní přenosovou rychlost jedné linky na 16 Gb/s (2 GB/s) z 8 Gb/s (1 GB/s) platných u PCIe 3.0. Přitom zachovává duplexnost, tedy rychlost je naráz dostupná v obou směrech komunikace. Toto zlepšení možná nyní nebude zas tak podstatné pro grafické karty. Oproti roku 2012 dnes máme SSD komunikující po sběrnici PCI Express (NVMe moduly M.2 a disky pro rozhraní U.2). A právě u nich se bude dvojnásobná přenosová rychlost hodit nejvíc. Rychlá SSD už totiž začínají narážet na limit čtyř linek PCI Express 3.0, takže posunutí stropu výš někam k 7,5–8,0 GB/s bude mít reálné využití.

Sloty budou zpětně kompatibilní

Zajímavým příslibem je i to, že PCI Express 4.0 by údajně mohl zmírňovat latence, ale zatím je dost otázka, jak moc se to v osobních počítačích projeví (zda třeba bude kratší odezva audio systému nebo u NVMe SSD). Nová specifikace má také rozšířené možnosti pro virtualizaci, tzv. „RAS“ funkce pro lepší spolehlivost a odolnost proti náhodným chybám (což je mířeno na servery) a podobné úpravy, které nás přímo neovlivňují. Co je však pro nás podstatné: byla zachována zpětná kompatibilita. Ve slotech PCI Express 4.0 budou fungovat starší karty používající generaci 1.0 až 3.0 a opačně (nová karta či SSD na bázi 4.0 ve starší desce) by to mělo fungovat taktéž.

Tyto položky pro vás asi už nejsou novou zprávou, samotný standard totiž byl dotažen už začátkem léta, o čemž jsme psali v červnu. Nicméně tehdy ještě stále formálně běžel vývojový proces a konsorcium PCI-SIG specifikaci PCI Express 4.0 ve „verzi 1“ oficiálně vydalo až tento týden. Dokumentace je tímto okamžikem dostupná a standard je tedy z pohledu papírování uveden na trh.

Vývoj rychlosti PCI Expressu (pozor, propustnosti zahrnují součet obou směrů duplexních linek) Vývoj rychlosti PCI Expressu (pozor, propustnosti zahrnují součet obou směrů duplexních linek)

Kdy to přijde naostro?

Kdy budou na trhu i zařízení či platformy podporující PCI Express 4.0, to už je jiná otázka. Výrobci totiž nyní musí podrobit svůj hardware testování a certifikaci a obecně v historii reálné produkty na novou verzi sběrnice přecházely až s určitou prodlevou. Určitou výjimkou zde může asi být platforma procesorů IBM Power9, které mají vyjít poměrně brzy a PCI Express 4.0 nabídnout. To se většiny z nás nedotkne, až snad na případ pracovní stanice Talos II. Ta by mohla být možná prvním počítačem, kde bude PCIe 4.0 nasazeno „v poli“.

U Intelu víme o tom, že má PCI Express 4.0 podporovat jeho 10nm FPGA kódově označené „Falcon Mesa“. Kdy lze ale čekat integraci do procesorů, zatím známo není. Ohledně AMD uvádí web Tom's Hardware, že firma snad plánuje podporu PCI Express 4.0 až na rok 2020 (zda je řeč o GPU nebo CPU, není jasné). Kdy a kde to však padlo, neříká, a je trochu divné, že by firma dávala konkrétní termín, pokud by byl takto vzdálen. Takže je možná na místě toto brát s rezervou. Naopak třeba výrobce řadičů pro SSD Silicon Motion chce mít řadiče běžící na PCIe 4.0 už příští rok.

KL24

ssd-phison-toshiba

Bude éra PCIe 4.0 jen krátká?

Zajímavé je, že oproti dlouhé době, kterou zabral vývoj PCI Expressu 4.0, chce být PCI-SIG nyní mnohem rychlejší a PCI Express 5.0, který bude ještě 2× rychlejší (s 4 GB/s na jednu linku), mít hotový a vydaný už v druhé čtvrtině roku 2019. Někteří pozorovatelé z toho vyvozují, že takto krátká relevance PCIe 4.0 by teoreticky mohla způsobit, že ho řada firem přeskočí. Mohlo by se stát, že se dostane jen do kritických aplikací v serverech a enterprise, ale u rozšiřujících karet pro PC se vyskytne jen minimálně. Na druhou stranu, výrobci rychlých SSD asi na posun na novou generaci tlačit budou, takže stoprocentně pesimistický bych v tomto ohledu asi také nebyl.

Byl pro vás článek přínosný?