Hlavní navigace

Nový vyhledávač poradí s obrázky, které můžete bezplatně použít

Sdílet


U fotografií se na rozdíl od videa nikdy nepodařilo vytvořit dostatečně účinnou ochranu proti jejich stahování z webu. Fakticky tak nic nebrání získat libovolný obrázek, který najdete online. Často to ale může porušovat autorský zákon. Tím spíš, pokud daný obrázek slouží ke komerčnímu využití.

Nezisková organizace Creative Commons spravuje stejnojmenné licence jednoznačně definující, která díla a jakým způsobem je používat. K tomu spustila nový vyhledávač, jenž s výběrem ilustrací pomůže.

CC Search indexuje přes 300 milionů obrázků z 19 různých zdrojů. Výsledky lze filtrovat podle zdroje, přesného typu licence nebo jednodušeji dle možnosti použití. Základním atributem je, jestli lze obrázek použít komerčně a jestli jej lze také upravit, nebo musí být v původní podobě.

TIP: Flickr utahuje opasky. Bezplatné úložiště omezí na 1000 fotek

Vyhledávač nahlíží do kolekcí několika muzeí, mezi zdroji jsou populární online galerie Flickr, DeviantArt nebo Rawpixel, vektorová databanka SVG Silh či centrum 3D modelů Thingverse. Obrázky jsou kategorizovány podle štítků. V detailu snímků jsou klíčové dvě karta. V Attribution je popsáno, jak fotografii správně použít i s citací, v kartě Info jsou detaily o autorovi a zdroji, kde lze soubor získat v plném rozlišení.

Creative Commons nechává funkční i starý vyhledávač, ale ten prý nemá tak relevantní výsledky a je citelně pomalejší.

TIP: Praha na třetí největší fotografii světa. Má rozlišení 405 gigapixelů

zdroj: CC via Dpreview

Byl pro vás článek přínosný?