Hlavní navigace

AMD chystá FSR 3, zvyšuje FPS na dvojnásobek. Analogie DLSS 3 podporující všechna GPU?

5. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Vypadá to, že AMD má vlastní alternativu ke zdvojnásobovači snímkové frekvence DLSS 3 od Nvidie, který vkládá umělé interpolací vytvořené mezisnímky mezi dva sousední reálné snímky ze hry – víceméně stejně, jak to znáte z televizí. Jeho FSR 3 ale možná opět bude použitelné na větším sortimentu GPU. Včetně konkurenčních.

Ve čtvrtek AMD odhalilo první z nové generace grafických karet – Radeon RX 7900 XT a RX 7900 XTX. Už jsme také zvlášť probírali jejich architekturu RDNA 3, která přináší výrazně přepracované výpočetní jednotky i další součásti oproti předchozím generacím. K jedné věci se ale ještě musíme vrátit. AMD chystá také novou generaci upscalingu FSR, označenou FSR 3. Ta by zřejmě měla být alternativou k nedávno vydané novince Nvidie.

FSR 3 a Fluid Motion Frames

FSR 3 bylo během čtvrteční odhalovačky jen velmi letmo nakousnuté. Má jít o novou generaci upscalingu FidelityFX Super Resolution. Ten ve verzi 2.x v podstatě replikuje fungování DLSS 2.x od Nvidie (nepoužívá ale neuronovou síť). Takže asi leckoho z vás napadlo, že FSR 3 by se zase mohlo pokusit nahradit DLSS 3, nyní představené Nvidií coby exkluzivní funkce grafik GeForce RTX 4000.

To AMD zatím nepotvrdilo, ale leccos nasvědčuje, že je tento výklad správný. AMD zmínilo, že by měla být použitá jakási technologie nazvaná Fluid Motion Frames. A toto jméno by nejvíc sedělo k interpolaci mezisnímků pomocí pohybových vektorů metodou Optical Flow, tedy přesně to, co dělá DLSS 3 (a také většina televizí, které tento způsob zvyšování snímkové frekvence používají dlouhá léta).

Představení GPU architektury AMD RDNA 3 29 Představení GPU architektury AMD RDNA 3 (zdroj: AMD, via: AnandTech)

Že FSR 3 bude funkčně analogické k DLSS 3, by mohlo naznačovat i krátké demo, které AMD ukázalo. Šlo o ukázku v Unreal Engine 5 City Sample, v níž FSR 2.x dosahuje při rozlišení 4K snímkové frekvence asi 60 FPS, ale po zapnutí testovací vývojové verze FSR 3 (které tedy podle toho musí fungovat jako nadstavba nad FSR 2.x) bylo dosaženo 112 FPS. Podle AMD má FSR 3 produkovat „až dvojnásobnou snímkovou frekvenci“. Opět to hodně smrdí tím, že půjde o vkládání uměle interpolovaného snímku mezi dva snímky ze hry.

Posledním důvodem, proč si myslíme, že může jít o stejnou technologii zvyšování snímkové frekvence, je povaha dema. Nvidia předváděla DLSS 3 na scéně z MS Flight Simulatoru, ukazující pomalý a velmi plynulý let aeroplánu proti vzdálenému, a tím pádem velmi pomalu se pohybujícímu pozadí – ideální situace pro interpolaci pohybu tak, aby se ukázalo co nejméně slabin. Demo od AMD ukazuje pomalý a plynulý zoom kamery městskou scenérií s budovami (ale už ne třeba davy lidí, kteří by se různě přeskupovali a zakrývali jeden druhého, což je pro interpolaci kámen úrazu). I zde je to tedy asi schválně vybraná scéna, kde interpolace ohromí dvojnásobnou frekvencí a plynulostí, aniž by bylo vidět, jaké má problémy v mnoha realističtějších herních situacích.

Demo AMD FSR 3 v aplikaci Unreal Engine 5 City Sample Demo AMD FSR 3 v aplikaci Unreal Engine 5 City Sample. Bez FSR 3 jen s FSR 2.x bylo dosaženo jen 60 FPS (zdroj: AMD, via: AnandTech)

Nevýhody a výhody tohoto přístupu jsme probírali v článku o DLSS 3 – na jednu stranu se tímto obejde limitace výkonem procesoru, protože s interpolovanými snímky engine hry nemá nic společného a nezatěžují ho. Nevýhody jsou vizuální artefakty, dále inherentně zvýšená latence mezi vstupem a obrazem (bez ohledu na to, co se marketing snaží sugerovat). A to, že vygenerovaný snímek je prostě odhadnutá mezifáze mezi dvěma reálnými snímky hry, ale nijak nereaguje na skutečné dění ve hře. Při soutěžním hraní vám tedy takto dosažená dvojnásobná frekvence nepomůže, naopak s DLSS 3 či FSR 3 budete mít horší a pomalejší reakce na dění.

Více: S RTX 4000 přichází Nvidia DLSS 3. Nová generace AI upscalingu generuje snímky, obchází limit CPU

Technologie FSR 3 zatím není připravená k nasazení a probíhá vývoj, podle AMD bude uvedená až někdy v roce 2023. Jedním z důvodů prý má být (podle oficiálního sdělení Franka Azora z AMD, takže může jít trošku o marketing), že na rozdíl od DLSS 3 chce AMD tuto alternativu zprovoznit nejen na nejnovějších grafikách Radeon RX 7000, ale i na nějaké širší škále GPU. Díky tomuto by FSR 3 mohlo zase být užitečné i pro uživatele konkurenčních grafik. Ale požadavek fungování na více architekturách grafik je komplikací a je těžší dosáhnout potřebného výkonu třeba i na starších GPU.

Pokud by FSR 3 bylo zase univerzální kód podporující i starší grafiky, bylo by to hodně příjemné, ale AMD to zatím nepřislíbilo, takže si ještě nedělejte naděje. Firma by tuto výhodu podle Franka Azora ráda zrealizovala, ale zatím ještě není jasné, zda se to povede. Nakonec se tedy může stát, že bude skupina použitelných GPU menší než u FSR 2.0, například jen pár novějších grafik AMD (nebo dokonce jenom nové Radeony RX 7000 díky svému vyššímu výkonu v AI operacích).

Kdy přesně bude FSR 3 představeno, není ještě kromě onoho zasazení do příštího roku bohužel také jasné. Jak FSR, tak FSR 2.0 však AMD uvádělo během jara. FSR 3 je pravděpodobně součást nějaké dlouhodobější vývojové roadmapy, takže by se dalo čekat, že by mohlo mít také naplánované uvedení na podobnou dobu zase po roce.

Zdroje: AMD, AnandTech, VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?