Hlavní navigace

AMD na CES: Vega pro notebooky, Zen 2 už je hotový, roadmapy, adaptivní HDMI 2.1

10. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí jsme psali o novinkách AMD na poli procesorů: firma odhalila 14nm desktopová APU (a řekla, že se začnou prodávat 12. února), sdělila datum vydání Ryzenů 2000 a zlevnila generaci 1000. Na CES 2018 toho ale mělo AMD víc, a tak se nyní dostáváme k tomu, co se minule nevešlo: GPU, roadmapám a menším detailům.  

Radeon Vega pro notebooky

Na CES mělo asi největší publicitu GPU, které nikde není označené „AMD“ – totiž Radeon v procesorech Intel Kaby Lake-G, což je čip na bázi architektury Vega s HBM2. Podle oficiální linie by měl být speciální zakázkový, ovšem vypadá to, že by nakonec mohl být dostupný i samostatně. AMD totiž separátně oznámilo čip nazvaný Radeon Vega Mobile pro tenké notebooky. Jeho parametry zatím prozrazeny nebyly.

Radeon Vega Mobile. Podobnost se semicustom čipem v Intel Kaby Lake-G je hodně nápadná Radeon Vega Mobile. Podobnost se semicustom čipem v Intel Kaby Lake-G je hodně nápadná

Z fotografií je ale vidět, že jde o GPU posazené na křemíkový interposer a vybavené jedním čipem HBM2, tedy stejná konfigurace jako u Intelu. A právem asi vyvstává podezření, že jde o stejný křemík, jen jinak zapouzdřený. Tato varianta má vlastní pouzdro a připojuje se externě k rozhraní PCI Express; paměť HBM2 také není integrována technologií EMIB, ale klasickým křemíkovým interposerem. Na fotografiích ale obojí vypadá tak podobně, že toto GPU asi opravdu bude stejným křemíkem.

Radeon Vega Mobile, pouzdro GPU ve srovnání s pouzdrem čipu Vega 10 (Zdroj: 4Gamer) Radeon Vega Mobile, pouzdro GPU ve srovnání s pouzdrem čipu Vega 10 (Zdroj: 4Gamer)

Výhodou mobilní Vegy s HBM2 by proti konkurenci mohlo být, že je hodně kompaktní. Zabere na PCB podstatně méně místa, než samostatné GPU obklopené čipy GDDR5 (které také mají vyšší spotřebu). Základní desky mnoha ultrabooků jsou přitom hodně malé, aby mohla být baterie co největší (nebo šasi co nejtenčí), takže pro tyto účely by Radeon Vega Mobile mohl být atraktivní. AMD také uvádí, že pouzdro je nízké, potřebuje na výšku jen 1,7 mm (což je stejný údaj, jako Intel uvádí ke Kaby Lake-G). Bylo toho údajně dosaženo větším zapuštěním interposeru do substrátu. Podrobnější specifikace zatím nejsou známé, ačkoliv by mohly být podobné těm u čipu pro Intel, ne-li stejné. Taktéž datum uvedení na trh, ani zda už jsou s tímto Radeonem plánované nějaké notebooky, nebylo uvedeno.

amd-radeon-vega-mobile-01

Roadmapa a 7nm Vega 20

AMD také v jiné prezentaci nakouslo cosi jako roadmapu grafické architektury. Slajd můžete vidět níže. Vyplývá z ní, že po současných GPU Vega na 14nm procesu AMD plánuje ještě Vegy na 7nm procesu. Na stejném 7nm procesu mají poté přijít i GPU s architekturou Navi. Po nich následuje zatím nepojmenovaná architektura „příští generace“, která se bude vyrábět na vylepšeném 7nm procesu („7nm+“). To by mohlo znamenat například EUV, nebo jiné evoluční zlepšení. Tento vývoj by se měl vejít do rozsahu let 2018–2020, přesné zařazení jednotlivých generací není známé.

Roadmapa grafických architektur z CES 2018 Roadmapa grafických architektur AMD z CES 2018

AMD však blíže odhalilo, co je zač ona 7nm Vega. Podle všeho půjde o čip Vega 20, o němž se už neoficiální informace objevily dříve. Toto GPU je ale zřejmě zaměřeno na výpočetní sféru, nikoliv na herní využití, možná ani jako Radeon nevyjde. Vega 20 má mít mimo jiné vysoký výkon v FP64 pro sektor HPC/superpočítačů, 4096bitovou sběrnici pro paměti a umět PCI Express 4.0. Na CES 2018 ji ovšem AMD oznámilo jakožto procesor pro strojové učení, tedy GPU patřící do řady Instinct. Opět bohužel neznáme další parametry. Na trh tyto karty přijdou až v druhé polovině roku 2018, nebo v této době dokonce budou teprve vzorky. Zatím tím pádem není moc jasné, co si pod nimi představit.

První 7nm GPU ohlášeno: Vega 20 pro strojové učení/umělou inteligenci První 7nm GPU ohlášeno: Vega 20 pro strojové učení/umělou inteligenci

Zen 2 je už hotový

Podobnou roadmapu jako pro GPU ukázalo AMD i pro své procesorové architektury. Opět jde o plán pro roky 2018–2020. Jak na něm vidíte, „Zen+“, což je označení pro 12nm procesory, je současně ve fázi vzorků před uvedením na trh, které bude v dubnu. Zatím není jasné, zda plus znamená jen lepší proces, nebo i nějaká architektonická zlepšení. Zatím bych pro jistotu počítal jen se zlepšeným řízením spotřeby Precision Boost 2, to je potvrzené.

Roadmapa CPU architektur AMD z CES 2018 Roadmapa CPU architektur AMD z CES 2018

Pro nás je zajímavé, že návrh následující architektury Zen 2 už je podle AMD hotový a zbývá tedy jen rozběhnout jeho výrobu. Toto je dobré znamení, které by mohlo otevřít cestu k dostupnosti procesorů třeba v prvním kvartále roku 2019, nebo v dubnu onoho roku (12 měsíců pro Ryzenech 2000). Hlavním rozhodujícím faktorem zde ale asi bude stav 7nm výroby u GlobalFoundries. AMD také uvádí, že jádra Zen 2 mají proti současné architektuře být vylepšené „ve vícero rozměrech“. Také vývoj následující architektury Zen 3 údajně běží podle plánu, čímž se myslí, že zatím nemá zpoždění. Ovšem pozor na to, že použitá formulace dá hodně přiohnout. Že jsou „on track“, například Intel opakovaně tvrdí o svých 10nm čipech, které kdysi dávno měly přijít na trh v roku 2016.

Nový chladič Wraith

AMD ke svým různým oznámením z CES přifařilo ještě jednu drobnost, týkající se chladičů Wraith. S těmi firma přinesla docela schopné boxované řešení, které se docela ujalo. Nyní zřejmě chystá nový typ chladiče Wraith Prism. TEn asi bude náhradou za dnešní typ Wraith Max, který ovšem není dodáván v boxových baleních, ale jen OEM partnerům (lze ho také koupit samostatně). Jméno odkazuje k tomu, že tato evoluce Wraith Maxu má více světelné parády. Kroužek okolo ventilátoru nyní může svítit duhově a nově jsou iluminované i lopatky rotoru; volitelně lze také chladič zhasnout (možnost údajně pro „RGB pohany“).

Chladič Wraith Prism Chladič Wraith Prism

Ovšem inovovaná není jen paráda. Vylepšená by měla být i vlastní chladící funkce. Místo původní konvenční základny je nyní použita koncepce přímého kontaktu. V základně jsou tedy exponované zploštěné a vyhlazené heatpipe, které přímo odebírají teplo z rozvaděče tepla procesoru. Toto řešení by mělo být účinější. Chladič má mít také údajně přepínatelné profily (zřejmě běžný a „OC“). Hlučnost má zůstat na 39 dB. Ve slajdech se také píše, že byla vylepšena kompatibilita se základními deskami. Původní Wraith z roku 2016 kolidoval na některých Mini-ITX deskách s pamětí a grafickými kartami. A tak je možné, že heatpipe byly u verze Wraith Prism upraveny, aby nezasahovaly tak daleko od socketu.

KL24

Ovladač přidá adaptivní obnovování z HDMI 2.1 do dnešních Radeonů

Mezi detaily se objevila ještě jedna příznivá zpráva. Jak si pravděpodobně vzpomínáte, bylo loni oficiálně dokončeno rozhraní HDMI 2.1 pro obrazový výstup. A jednou z jeho velkých novinek bude adaptivní obnování monitoru či televize, tedy jakási alternativa k FreeSync a G-sync (u Nvidie). Samotné rozhraní HDMI 2.1 bude potřebovat nový hardware, konkrétně výstupní bloky v GPU. Ovšem samotná funkce adaptivního obnovování zřejmě nikoliv. AMD oznámilo, že tuto část standardu HDMI 2.1 přidá snad i dnešním grafickým kartám pomocí aktualizace ovladačů. Má se objevit v některém z nadcházejících vydání.

Ovladače Radeon Software dostanou podporu pro adaptivní obnovování z HDMI 2.1 Ovladače Radeon Software dostanou podporu pro adaptivní obnovování z HDMI 2.1

Díky tomu by mělo být eventuálně možné i k dnešním Radeonům připojit nějaký displej s adaptivním obnovováním podle HDMI 2.1, až přijdou na trh. Tedy samozřejmě za předpokladu, že jeho rozlišení a frekvence nebude překračovat limity přenosové rychlosti HDMI 2.0 nebo 1.4, kterou dnešní GPU poskytují. Pokud toto bude fungovat, půjde o docela šikovný doplněk k v současnosti podporovanému FreeSync/VESA AdaptiveSync na DisplayPortu a k nestandardizované formě FreeSync, kterou AMD a mnohé monitory nyní na HDMI podporují.

Byl pro vás článek přínosný?