Hlavní navigace

Po roce je tu druhé GPU Vega. AMD odhalilo mobilní Radeony Pro Vega 20 a 16 pro Apple

5. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Na samém začátku tohoto roku AMD na CES 2018 ukázalo jedno nové GPU – čip s HBM2 označený Vega Mobile. Od té doby už to je ale deset měsíců, během nichž se nový mobilní Radeon nikde neobjevil. Nebyl však potichu zrušen, jak už se asi dalo podezřívat. Po vyhlášení výsledků za Q3 2018 v říjnu AMD prozradilo, že by se měl na trhu přece jen v něčem objevit. To se teď potvrdilo – Radeon Vega Mobile bude k mání v aktualizovaných laptopech MacBook Pro, které by teď v listopadu vypustí Apple. Už to bylo oficiálně potvrzeno a AMD k těmto novým GPU už dodalo i specifikace.  

Vega Mobile v MacBoocích Pro

Vega Mobile v provedení pro Apple bude mít dvě varianty. A to Radeon Pro Vega 20Radeon Pro Vega 16. Protože označení udává počet jednotek CU, znamená to, že silnější model 20 obsahuje 1280 stream procesorů. Tedy ještě méně než „semicustom“ GPU Radeon Vega M v procesorech Intel Kaby Lake-G (1536 shaderů), nemluvě o APU v konzoli Subor (1792). A slabší verze 16 ponese jen 1024 stream procesorů, takže počtem jednotek odpovídá toliko malému GPU Polaris 11.

Parametry, které ke GPU jinak máme, jsou hodně skoupé. Na webu AMD je potvrzeno, že jde o čip používající ještě 14nm proces GlobalFoundries, tedy nikoliv 12nm výrobu. Na rozdíl od zmíněných Kaby Lake-G by čip měl mít plnohodnotnou architekturu Vega, je totiž zmíněna podpora výpočtů FP16 s dvojitým výkonem („Rapid Packed Math“). Obě varianty by měly být osazené 4GB pamětí HBM2. Jde o jeden čip s 1024bitovou sběrnicí, který je připájený na pouzdře. Spolu s GPU by asi měl sedět na nějakém interposeru. Frekvence HBM2 je 1,5 GHz efektivně, takže grafika bude mít štědrou propustnost 192 GB/s.

amd-ces-2018-lisa-su-radeon-vega-mobile-1600 GPU Vega Mobile bylo ukázáno už na CES 2018, po deseti měsících je ale zatím oznámen jen jeden notebook s touto grafikou (Apple MacBook Pro)

Bohužel není znám počet geometrických enginů nebo rasterizačních jednotek, nebo třeba velikost L2 cache (ani velikost čipu, když už tu to slovo padlo). AMD nicméně prozradilo, že frekvence GPU bude pro slabší variantu Radeon Pro Vega 16 nastavena na 1185 MHz. Dražší/výkonnější Radeon Pro Vega 20 pak poběží na 1300 MHz. Jaké je TDP, ovšem už sděleno nebylo. Těžko tedy říct, zda bude spotřeba třeba do 50–75 W jako u Polarisu 11, nebo spíš výš jako u mobilních verzí Polarisu 10. Apple v minulosti preferovat nižší spotřebu (Polarisy 11 pro něj měly třeba jen 35W), takže pravděpodobné je asi nějaké nižší TDP.

MMF24

Radeon Vega Mobile. Podobnost se semicustom čipem v Intel Kaby Lake-G je hodně nápadná Radeon Vega Mobile, oznámení na CES 2018

Vega Mobile je čip Vega 12, údajná Vega 11 nikde

Grafiky „Radeon Pro“ (bez označení RX nebo WX) byly zatím vždy speciální modely určené jen pro Apple (viz třeba řadu Pro 400). To bude asi případ i zde. Pokud se tedy tato GPU dostanou i do nějakých dalších počítačů, budou mít pravděpodobně odlišné označení. A mohla by proto mít i jiné parametry. Že by v takovéto obecné verzi bylo třeba více shaderů a měla vyšší výkon (za cenu vyššího TDP, což by teoreticky mohl být důvod k ořezání), ale asi není moc pravděpodobné.

Pokud totiž AMD v minulosti mělo v úmyslu vyrobit mainstreamové GPU Vega s počtem shaderů srovnatelným třeba s Polarisem 10, asi šlo o jiný čip – Vegu 11 (která asi byla zrušena). Tyto Radeony Pro Vega 16/20 zdá se používají jiný separátní křemík, který má zřejmě označení Vega 12. Otázka je ale, zda nějaká ne-Apple verze vůbec na trh přijde. Zatím se s ní dosud žádný notebook neobjevil, takže je klidně možné, že u žádného dalšího výrobce místo v konfiguraci „nevyhrála“.

Byl pro vás článek přínosný?