Hlavní navigace

AMD zrušilo hybridní úložiště pro Ryzeny StoreMI (pamatujete?). Chystá nativní náhradu

5. 4. 2020

Sdílet

V roce 2018 přineslo AMD k desktopovým procesorům novinku označenou StoreMI, což byla implementace hybridního úložiště, pomocí které se dal spojit prostor HDD a SSD nebo pomalejšího SSD a rychlejšího SSD do jedno prostoru, který operační systém vidí jako jeden disk. Softwarový ovladač pak inteligentně umisťoval data buď na pomalou, nebo rychlou část podle vyhodnocení jejich povahy. StoreMI bylo tehdy uvedeno jako příslušenství, dostupné zadarmo k deskám pro Ryzeny s čipsety B450a X470. Nevím, jak moc je technologie StoreMI využívaná, protože se o ní moc nemluví, ale vypadá to, že AMD ji nyní zcela zrušilo a tento bonus přestalo nabízet.

StoreMI náhle odstraněno z nabídky

Proběhlo to velmi potichu – na stránkách ke StoreMI visí nyní oznámení, že AMD ukončuje podporu a že stažení softwaru nebude možné po 31. březnu (marci pro Slovensko) 2020. To jsme bohužel už prošvihli, první upozornění na toto jsem v médiích zaregistroval až po 1. dubnu, takže už bohužel nemůžete instalátor tohoto softwaru získat z legitimního zdroje, pokud jste to dřív nestihli. Varování bylo totiž publikováno pozdě (18. března) a obecně je toto celé provedeno s velmi nedostatečnou lhůtou, AMD prakticky uživatelům nedalo šanci se nějak na změnu připravit.

Pokud StoreMi používáte, bude vám fungovat nadále. Software nebude nijak deaktivován, ale AMD už na něj od 1.4. neposkytuje uživatelskou či technickou podporu. Firma také varuje před stahováním z neoficiálních mirrorů, protože nelze zaručit, že soubory třeba nebudou něčím infikované.

Oznameni AMD ohlasujici zruseni StoreMI Oznámeni AMD ohlašující zrušení StoreMI

Hybridní úložiště skrze StoreMI má být nahrazeno technologií přímo od AMD

Podle toho, co AMD ke zrušení StoreMi uvádí, je důvod konce této technologie asi v tom, že StoreMi bylo založené na softwaru třetí strany, jde vlastně o bundlovaný produkt Enmotus FuzeDrive. Ten je dostupné i nezávisle, takže pokud vám fungování vyhovovalo, můžete si pořídit klasickou licenci, ovšem už to nebude zadarmo.

AMD will focus its internal development resources on a replacement solution with a rearchitected feature set and a planned release window of 2Q20.

Ovšem oznámení o konci StoreMI zároveň uvádí, že současně se zrušením tohoto programu AMD chystá náhradu, kterou už vytvoří samo interně, a prostředky byly údajně přesměrovány na její vyvinutí – StoreMI coby licencovaný software tedy končí, protože asi bude nahrazeno něčím „nativním“.

Prezentace AMD StoreMI, funkce byla pod tímto označením oficiálně vydána spolu s Ryzeny 2000 (duben 2018)

Galerie: AMD StoreMI (Enmotus FuzeDrive for Ryzen)

Zda půjde o totéž, či zde budou nějaké větší změny, ještě není jasné. AMD uvádí, že tato náhrada bude mít „přepracovanou sadu funkcí“ a co je důležité, měla by být vydána v Q2 2020, tedy během následujících tří měsíců. Uživatelé tedy podle doporučení AMD mají zvážit přechod na tuto alternativu, až bude dostupná.

Tip: První deska platformy AMD B550 s PCIe 4.0 na fotce. Vydání se snad už blíží

MMF24

Tato nová verze hybridního či podobného úložiště by teoreticky mohla být spojená s vydáním nových čipsetů řady B550, které se v této době očekává. Teoreticky by tedy mohlo jít o novinku částečně spočívající přímo v hardwaru, i když to není nutné, mohlo by opět jít jen o ovladačovou vrstvu. S tím ovšem souvisí další problém. Není jisté, zda tato nová technologie bude zpětně dostupná i uživatelům desek s čipsety B450 a X470 (a X570). Mohla by totiž být jenom na nových deskách. Zde nezbývá než počkat, až se k ní objeví nějaké podrobnosti.

Zdroj: AMD.com (1, 2)

Využívali jste technologii AMD StoreMI nebo jste to měli v plánu?

Byl pro vás článek přínosný?