Hlavní navigace

Ceny stále klesají, 1TB SSD už koupíte za 2700 Kč

31. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od loňska se na trhu objevují nová SSD se zápisem čtyř bitů na buňku (QLC). Výměnou na nižší životnost jim o třetinu stoupne kapacita při zachování ceny. Velmi levně ale lze koupit i výběhové modely s méně agresivním tříbitovým zápisem (TLC). Nejvíce se podařilo srazit cenu za gigabajt Apaceru. Alza momentálně prodává disk Apacer AS340 Panther s kapacitou 960 GB jen za 2699 Kč. Obdobně vybavená konkurence jako Adata Ultimate SU650, Patriot Burst nebo Kingston Now A400 stojí až od 3000 Kč. Apacer tuto řadu prodává už dva roky, ale „terabajtový“ model je čerstvou novinkou. Z toho bohužel vyplývá, že zatím na webu chybí jakákoliv recenze.

Panther je klasický 2,5" disk (na výšku má 7 mm) s rozhraním SATA. Oproti námi testovaném modelu Apacer AS330 používá novější řadič Phison S11. Paměťové 3D NAND čipy dodala Toshiba. Nechybí podpora NCQ, TRIM ani ECC.

TIP: Ceny SSD letos spadnou až o polovinu

Apacer uvádí sekvenční rychlost čtení až 550 MB/s a zápisu 510 MB/s. Při náhodném čtení 4K bloků zvládne 97 000 IOPS, u zápisu je to 30 000. Poslední hodnota není žádná sláva, za danou cenu ale nemůžete očekávat úplně špičkový výkon. Garantovaný objem zápisu je 560 TB. Záruka jsou „jen“ tři roky.

CS24

TIP: Velký test výkonných SSD pro rozhraní M.2 PCIe

Vzhledem ke kapacitě a příznivé ceně jde o zajímavý disk pro ukládání her, ať už na PC, či konzoli. Přístupová doba i vyšší rychlosti oproti plotnovým diskům mohou výrazně zkrátit loadovací obrazovky. A k tomu bude SSD ještě zcela neslyšné.

Byl pro vás článek přínosný?