Hlavní navigace

CETIN 2019: jaká je současnost a budoucnost připojení k internetu?

5. 2. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cetin zhodnotil minulý rok a na setkání s novináři se podělil o pár čísel a vizí, ke kterým přidáváme i naše znalosti. Firma je nyní zhruba v polovině velké investiční akce, ve které hodlá utratit 27 miliard za modernizaci původně zastaralé telekomunikační sítě a stavbu nových předsunutých DSLAMů. Cetin se dostal do finále Křišťálové lupy a na rozdíl od mobilních operátorů, kteří tam sbírají spíše anticeny, zabodoval se svým ZrychlujemeČesko v kategorii projekt roku.

V Česku je 4,3 milionu domácností, z toho 3,8 milionu jich je v dosahu sítě Cetinu umožňující připojení k internetu. Rychlost 100 Mb/s a více je nyní možná u 1,6 milionu přípojek. Aktivně však domácnosti využívají DSL internet jen na 492 tisících přípojek. Kdyby se připojili všichni, tak to páteřní síť po úpravách prý stále zvládne.

Za minulý rok se průměrná rychlost v síti zvýšila z 52 Mb/s na 67 Mb/s. Na nízkých rychlostech, které stále zůstávají na řadě adres, by po skončení modernizace měly zůstat maximálně některé samoty.

V tomto roce by 54 % uživatelů mělo mít možnost dosáhnout na 100 Mb/s a 25 % alespoň na 50 Mb/s. Řada uživatelů ale využívá nižší rychlost, než jakou mohou mít. Může za to cena, ale i to, že vyšší rychlost zrovna nepotřebují. CETIN uvádí, že „…síť je nyní již natolik rychlá, že rychlostní možnosti již překračují požadavky zákazníků“.

Desetinový upload?

Upload je zatím stále na jedné desetině vůči downloadu. V současnosti je jedinou možností, jak nabízet tarif s jiným poměrem než 10:1 ten, že by poskytovatel uměle přiškrtil download. Cetin podle svých slov by rád v tomto udělal nějaké změny. Technologicky je to ale těžké, neboť ten stejný objem dat ve směru do sítě je náročnější na zpracování, než ve směru od sítě k uživateli (kde se s ním dá lépe pracovat a zátěž lépe usměrňovat).

56 % uživatelů na službě 20 Mb/s má možnost vyšší rychlosti. U služby 50 Mb/s je to polovina uživatelů. (zdroj: Cetin)

Za minulý rok bylo postaveno 1469 DSLAMů, celkem jich je nyní 4875 a nové trasy se staví téměř výhradně na optice. Pevná síť se nyní skládá z téměř 44 000 kilometrů optických kabelů čítajících 1 727 986 optických vláken. Cetin si také věří u chystaného Terminátoru, který přijde na trh ještě letos. Uvidíme, jak jej přijmou operátoři.

Poskytovatelé DSL internetu, kterých je v Česku asi šestnáct, fungují v síti Cetinu v podstatě jako virtuální operátoři. Síť si jen pronajímají, vlastní kabely mají jen někteří a jen v několika lokalitách.

Příliš se neví, že Cetin vlastní i mobilní síť LTE – celkem 6757 základnových stanic. Pronajímá je ale operátorovi O2.

Budoucnost má být zhruba takováto:

V síti je možná plnohodnotná IPTV infrastruktura. Většina internetových televizí ale stejně funguje přes OTT (kdy televize nemá přednost před jinými pakety), a tak to asi i zůstane. Přes technologii IPTV u nás funguje snad jen O2 TV, AVONET (ten nabízí přes IPTV Kuki a prioritizovaný má i hlas) či Eri TV, na svých sítích potom UPC a Netbox.

MMF24

Gigabit bude základní běžná rychlost u mobilní i fixní sítě. Síťová neutralita ale už nebude možná, neboť nárůst přenosu videa je téměř exponenciální. Jen Netflix zabírá přibližně 15 % downloadu. Video dnes představuje 58 % veškerého globálního downloadu. Následuje streamování her (Twitch).

V Evropě nejvíc frčí Youtube, v Americe Netflix a v Asii streamované video

Mladší uživatelé vyžadují vysoké rozlišení a je jim jedno, jestli jsou připojení přes pevnou síť, nebo přes LTE. Dokonce i to, jestli zapnuli HD video jen kvůli poslechu písničky. Zavést třeba i velkorysý FUP nebude možné a kvůli množství dat síťová neutralita ve své současné podobě nepřežije.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.