Hlavní navigace

Další problémy Intelu v serverech. 7nm Xeony měly vzít AMD vedení, ale mají další zpoždění

9. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Nové 7nm procesory Xeon „Sapphire Rapids“ možná nakonec budou mít zpoždění až půldruhého roku. Intel připouští, že čas, kdy budou mít technologické vedení proti AMD, může být jen krátký.

Intel byl v posledních letech viditelně pozadu za AMD v serverových procesorech. Dalo by se říct už od léta 2019, kdy vyšly 7nm Epycy 7002 s 64 jádry. Letos měl Intel urvat vedení zpět s pokročilými čipletovými procesory Sapphire Rapids, přinášejícími vysoký počet jader a zároveň výkonnou architekturu Golden Cove. Jenže se zdá, že po několika předchozích odkladech nabraly další zpoždění, takže šance dostat se do vedení se zčásti vypaří.

Procesory Sapphire Rapids jsou vyráběné na 7nm procesu Intelu a přinesou do serverových Xeonů až 56 (teoreticky to může být až 60, zatím ale Intel sliboval jen 56) jader architektury Golden Cove, známé z procesorů Alder Lake. Jádra tedy budou mít velmi vysoké IPC a vyšší jednojádrový výkon proti procesorům AMD Epyc s jádry Zen 3. Navíc ale mají instrukce AVX-512 a AMX. Intel také chystá verze s integrovanou pamětí HBM2e poskytující vysokou paměťovou propustnost.

V roce 2019 Intel ještě uváděl v roadmapách procesory Sapphire Rapids jako produkt pro rok 2021, což by znamenalo, že by (možná jen s malým zpožděním) konkurovaly procesorům Epyc 700 s jádry Zen 3 od AMD. Před rokem v červnu ale bylo oznámeno zpoždění, Intel prozradil, že sériová výroba začne až v roce 2022 a vydání CPU s fyzickou dostupností nastane prý někdy v první polovině roku. Původně Intel zřejmě chtěl provést vydání v prvním čtvrtletí a v nynějším druhém už nabírat větší tempo výroby a prodejů.

Tento týden šéfka datacentrové divize Sandra Rivera prezentovala na konferenci Bank of America Securities 2022 Global Technology Conference. Pro Intel tam byla jedna dobrá zpráva a jedna špatná. Pro Intel dobré je, že Nvidia ve svých serverech DGX H100 s GPU akcelerátory Hopper použije procesory Intel – právě Sapphire Rapids – místo procesorů AMD, které byly v předchozí generaci.

Další zpoždění Sapphire Rapids

Platforma Xeonů Sapphire Rapids by měla jako první (před AMD) přinést PCI Express 5.0, podporu koherentního propojení CXL a pamětí DDR5 s jejich vyšší propustností. Nyní ale Intel na zmíněné konferenci také oficiálně přiznal, že onen náskok před konkurencí bude kratší, než firma chtěla, protože procesory Sapphire Rapids naberou další zpoždění. Vydání bude „později v letošním roce, než se původně plánovalo“.

At this point we are building in more platform and product validation time, so we see Sapphire, you know the ramp being later in the year than what we had originally forecasted, but the demand is still very high.

AMD má mít odpověď před koncem roku – Epycy 7004 „Genoa“ s novou architekturou Zen 4 mají být údajně vydané ještě letos. Nejspíš až před koncem roku 2022 a je otázka, jak dlouho pak ještě bude trvat, než budou lépe dostupné ve větších počtech. Ale i tak se tím dost zkrátí „okno“, kdy bude mít Intel onu jasnou technologickou převahu, kterou mu mělo Sapphire Rapids přinést. Mohla by se scvrknout na méně než půlrok, a možná téměř jen čtvrtrok.

Procesor Sapphire Rapids s HBM2E Procesor Sapphire Rapids s HBM2E (Zdroj: CNET)

Epyc 7004 bude mít také vyšší výkon jader, PCI Express 5.0, CXL, DDR5, ale bude mít dokonce 12kanálový řadič pamětí a 96 jader. Také jeho výrobní proces bude pokročilejší – používá 5nm výrobu TSMC, takže poměr výkonu a spotřeby (čili energetická efektivita) by měl být výrazně lepší.

Více: AMD ukázalo plány na 5nm CPU: Genoa se Zenem 4, Bergamo se 128 malými jádry Zen 4c

Je pozoruhodné, že Sandra Rivera víceméně připustila, že s vydáním těchto procesorů AMD ono období technologického náskoku Intelu asi zase skončí (v závislosti na tom, co konkurence u nové generace předvede, pochopitelně).

We would have liked more of that gap, more of that leadership window for our customers in terms of when we originally forecasted the product to be out and ramping in high volume, but because of the additional platform validation that we're doing, that window is a bit shorter. So it will be leadership — it depends on where the competition lands.

Problém prý není výrobní proces, ale zralost platformy a validace

Intel výslovně uvedl, že zpoždění není způsobeno výrobním procesem (což byl v době mnohaletého zpoždění 10nm technologie faktor, který v nebývalé míře opozdil všechny procesory Intelu v předchozích letech). Sapphire Rapids používá 7nm proces stejné generace jako nyní procesory Alder Lake pro PC a notebooky (Intel 7, dříve známý jako „10nm Enhanced SuperFin“). Firma přímo zmínila, že Alder Lake se vyrábí v milionových počtech a s procesem není žádný problém (Alder Lake nicméně nepoužívá čipletovou architekturu a propojení EMIB).

One thing I didn’t mention on Sapphire, it sits on – it’s on our 7-nanometer node and so the process is quite healthy. In fact Alder Lake, which is our client product ramped 15 million units. [...] So the process is healthy, the capacity picture is good, but you know we’ve got some of these other issues that we’re dealing with and customers on that match that issue still working through that.

Důvod, proč se Sapphire Rapids ještě víc opožďuje, je prý v ladění, testování a ověřování platformy a procesorů. Křemík by tedy teoreticky mohl být vyráběn, ale opravy chyb nebo řešení různých problémů firmwaru nebo hardwaru nedovolilo původně plánované vydání v Q1 2022.

Roadmapa HPC akcelerátorů a procesorů Intel ukázaná na ISC22 Roadmapa HPC akcelerátorů a procesorů Intel ukázaná na ISC22 (Zdroj: Intel, via: AnandTech)

Další generace nemají trvat tak dlouho. Prý…

Procesory Sapphire Rapids na trhu patrně budou zhruba rok. V druhé polovině roku 2023 má vyjít další generace Emerald Rapids, která má používat stejný socket a platformu. Jde ale stále o 7nm procesory, takže pokrok proti Sapphire Rapids asi bude menší.

CS24

Poté v roce 2024 má přijít zase velký upgrade s novou generací Granite Rapids na 3nm procesu (Intel 3 – to by měla být technologie, kterou Intel kdysi označoval jako „7nm+“, zřejmě srovnatelná s 5nm nebo 4nm procesem TSMC). Spolu s Granite Rapids bude pro stejnou platformu existovat také separátní verze „Sierra Forrest“, což budou procesory se samými úspornými jádry E-Core. Tato nová platforma má prý vyjít v roce 2024. Ale to, že procesory Sapphire Rapids měly opakované zpoždění, které, zdá se, nakonec může dohromady čítat až rok a půl, docela vyvolává pochyby o tom, zda se Intelu podaří vydat tyto další generace podle plánu.

Zdroj: ComputerBase, The Register

Byl pro vás článek přínosný?