Hlavní navigace

Facebook má rekordní výsledky a 2,5 miliardy uživatelů. Přesto zažil obří pád

27. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Facebook

Druhé čtvrtletí Facebooku přineslo rekordní tržby ve výši 13,2 miliardy dolarů (42% meziroční růst) i čistý zisk 5,1 miliardy (31% růst). Oproti předchozímu čtvrtletí ale růst zpomalil a také analytici čekali lepší čísla. To vyvolalo velkou paniku na burze, když cena akcií během 24 hodin klesla o 20 %. Pětinové pokles znamená, že tržní hodnota Facebook je o 150 miliard nižší než včera. Samotný šéf a zakladatel firmy Mark Zuckerberg tak přišel o 16,8 miliardy dolarů (viz Euro.cz). Ale zpět k výsledkům. Facebook od začátku dubna do konce června utržil 13 miliard na reklamě a jen 200 milionů na mikrotransakcích. Inzertní příjmy z mobilů činí již 91 %, před rokem to bylo 87 % pro mobily a 13 % pro počítače.

Počet denních uživatelů
Počet denních uživatelů
Počet měsíčních uživatelů
Počet měsíčních uživatelů
Tržby ve světě
Tržby ve světě
Tržby na jednoho uživatele
Tržby na jednoho uživatele

Facebook má aktuálně 2,23 miliardy aktivních uživatelů za měsíc a 1,47 miliardy těch, kteří se k němu připojují každý den. Alespoň jednu z jeho sítí (FB, Messenger, Instagram nebo WhatsApp) měsíčně využívá 2,5 miliardy lidí.

TIP: Jak Zuckerberg (ne)vysvětlil ochranu uživatelských dat

WT100

Uživatelská základna samotného Facebooku meziročně vzrostla o 11 %, ale v Evropě došlo k prvnímu propadu. Oproti prvnímu čtvrtletí se snížil počet měsíčně aktivních uživatelů o tři miliony a denních o jeden milion. Podle Facebooku jde o následek GDPR, resp. úprav podmínek fungování služby a nutnost vyžádat si nový souhlas. Řadu lidí nejspíš i po skandálu okolo Cambridge Analyticy vyděsilo, co všechno Facebook ví a dělá.

Na finančních výsledcích se sice odliv Evropanů neprojevil, ale v následujících čtvrtletích prý Facebook výrazně zvýší provozní náklady kvůli zlepšování ochrany soukromí. A to už má mít viditelný dopad na zisk.