Hlavní navigace

Rychlost a soukromí na prvním místě. Úplně nový Firefox pro Android klepe na dveře

10. 7. 2020

Sdílet

Pokud se Firefoxu někde vyloženě nedaří, pak jsou to smartphony. Mozilla se po dlouhém vývoji připravuje se na vydání prvního nového Firefoxu, který by to měl změnit. Nabídne lepší výkon a moderní prostředí. Některé experimenty zůstanou zapomenuty, na pár inovací ale dojde. Jaký produkt můžeme brzy očekávat? Kladete si otázku, jestli se Mozilla ještě zajímá o mobily? Její nový projekt je v přípravě už dlouho, dočkáme se ho ale zřejmě v dohledné době. Vývojem a tudíž čekáním už organizace zřejmě neměla co ztratit, protože podle dostupných dat byl podíl Firefoxu mizivý. Před dvěma roky bylo poprvé neoficiálně řečeno, že se vývojový tým primárně soustředí na nový Firefox. Ten původní, který doteď najdete v Play Storu, pak před rokem regulérně přešel do stavu hibernace. Mozilla prohlížeč pro Android ponechala na verzi 68, kterou už pouze opečovává standardními servisními aktualizacemi. Jeho podpora měla vydržet minimálně do července 2020. Je proto na místě se ptát, jak to s vývojem nového mobilního Firefoxu vypadá.

Čas utíká rychle. Na tradičních počítačích došlo k migraci na Firefox nové generace před necelými třemi roky.

Cesta k novému mobilnímu Firefoxu

Poslední servisní verze Firefoxu 68 ESR nakonec vyjde 25. srpna. Bylo by logické starý produkt nahradit novým do tohoto data. Během vývoje vyšlo několik verzí označených jako Firefox Preview, první jsme spatřili zhruba před rokem. Začátkem července, tedy před pár dny, byl Firefox Preview zrušen, místo toho stejný produkt najdete v tradičním kanále Firefox Nightly.

Konsolidací některých testovacích kanálů si Mozilla zjednodušila situaci na Androidu – v Play Storu sídlilo příliš mnoho Firefoxů. „Fenix“ už dnes nicméně najdete nikoli pouze ve zmíněném kanále Nightly, kam zavítal v lednu, nýbrž i v kanále Beta, kam to nový prohlížeč dotáhl koncem března.

 

Informace o možném vydání první konečné verze někdy během léta se už dříve objevily v jednom z materiálů Mozilly, který není určený pro širokou veřejnost. Jak tehdy upozornil Michal Stanke, prohlížeč s kódovým označením Fenix dle výzvy k lokalizačnímu sprintu měl vyjít už v dubnu. K tomu ovšem nedošlo.

Později se Mozilla vyjádřila, že k vydání nedojde dříve než v červenci. Podle Stankeho, který je spoluzodpovědný za lokalizaci prohlížeče do češtiny, se aktuálně zdá, že bude nový Firefox pro všechny uvolněn koncem července. Nezbývá než vyčkávat na výsledek, ale ani v případě mírného odložení už nebudeme čekat příliš dlouho.

Svižný prohlížeč

A protože už nový Firefox klepe na dveře, pojďme si přiblížit, jaký prohlížeč nám Mozilla nadělí. Nezisková organizace slibovala rychlejší prohlížeč. V tomhle ohledu betaverze nezklamává a „Fenix“ se chlubí skvělou odezvou. V posledních měsících jsem na svém smartphonu používal primárně Edge, oproti němu ale prohlížeč od Mozilly nabízí jednoznačně svižnější interakce obecně.

Už loni při vydání první testovací verze Mozilla tvrdila, že „Fenix“ startuje 2× rychleji než původní Firefox. Rozdíly při používání bude obtížné měřit a mohou se lišit přístroj od přístroje, Firefox se ale zdá být konkurenceschopným prohlížečem. Z věčných válek prohlížečů na tradičních počítačích víme, z hlediska výkonu mezi prohlížeči běžně velké rozdíly nepoznáme. Jenže mainstreamové prohlížeče se příliš neliší ani uživatelským prostředím a základními funkcemi.

Ochrana soukromí a moderní prostředí

I na mobilech se Firefox profiluje jako prohlížeč, jehož výrobce není přímo závislý na sledování lidí na webu a reklamním byznysu, a tak raději zavádí různé ochrany před sledováním. Právě blokování různých typů sledovacích prvků bude patřit k jeho hlavním přednostem, byť proti tomu jde sdílení údajů o používání s marketingovou firmou Leanplum, které je standardně aktivní. Není zřejmé, jestli se to týká jen testovací verze.

Nejrozšířenější prohlížeč, tedy Chrome od Googlu, nepochopitelně stále nabízí adresní řádek v horní části obrazovky, kde je obtížně dostupný při ovládání jednou rukou. Firefox vás nechá vybrat si, jestli ho ze zvyku necháte nahoře, nebo z hlediska praktičnosti raději zvolíte umístění ve spodní části obrazovky.

Původní koncept relací byl opuštěn v tom smyslu, že se relace netvoří automaticky. V prostředí prohlížeče pracujete se standardní nabídkou otevřených webů. Otevřené stránky ale můžete uložit jako relaci pro pozdější opakované použití. Opuštěn byl i koncept vytažení nástrojové lišty z prostoru adresního řádku – nástroje a jiné příkazy najdete ve standardní nabídce dostupné pod tlačítkem poblíž adresního pole.

Nové prostředí se vzdalo experimentů, je ale moderní a působí příjemně. Původní Firefox skutečně vypadá jako relikt. Nevypařil se režim pro komfortní čtení článků, který na mobilu považuji za důležitější než na počítači, protože řada webů má překvapivě špatně nastavené fonty, které se na malé obrazovce špatně čtou, případně čtení ruší jiné grafické prvky. (V nejhorším případě stránka vůbec nemá mobilní variantu.) Právě tohle místo považuji za slabé místo Chromu, který ovšem slibuje jiné výhody, např. překládání z cizích jazyků.

Doplňky

Z hlediska funkcí Firefox aspoň zpočátku nad rámec ochrany soukromí nebo ukládání relací nenabídne mnoho dalších funkcí, které by byly nadstandardní nebo by vybočovaly. Aspoň jednu výjimku najdeme. Původní Firefox podporoval doplňky. Evidentně mu velkou popularitu nepřinesly, některé jste však v prohlížeči používat mohli.

„Fenix“ doplňky nabídne také, avšak jen vybrané. Časem budou přibývat. Nejprve byl k dispozici uBlock Origin, následovalo však několik dalších jako Privacy Badger, NoScript nebo Dark Reader. V nočních sestaveních se už objevují např. Decentraleyes nebo Youtube High Definition.

Závěr

Nový Firefox je modernější a atraktivnější než současný Firefox. Drží krok s konkurencí v otázce výkonu a zpočátku nabídne spíše základní funkce. Soustředí se primárně na to, co Mozilla považuje za důležité, tedy na ochranu soukromí uživatelů a uživatelek. Je dobré, že taková volba na trhu bude existovat, mám ale obavy o její popularitu. Ochrana soukromí nezpůsobila, že by lidé na Firefox začali ve velkém přecházet na klasických počítačích.

Proč by to na mobilech mělo být jinak? Ačkoli Firefox oproti svému největšímu konkurentovi nabídne pár dalších inovací, není jich mnoho. U doplňků mám obavu, že cílí na malý segment trhu. Relace jsou fajn, ale kolik lidí je reálně využije? Na pohled je Firefox nakonec jen další prohlížeč, který se od ostatních závratně neliší, pokud ho nezkoumáte blíže. Funguje dobře, což není zrovna málo, ale přemluvit mainstream k migraci?

MMF24

To už musíte nabídnout o pořádný kus lepší zážitek. Firefox jistě dobře poslouží těm, kteří se cíleně vyhýbají Chromu. Úspěch v jiných segmentech trhu vyhodnotíme, až produkt dorazí na trh.

Zdroje: Issue #12207 / mozilla-mobile/fenix / GitHub | Fenix Launch L10n Sprint / Mozilla Community Portal, L10n Report: April 2020 Edition / Mozilla L10N via Mozilla.cz | soeren-hentzschel.at | Future Releases (1, 2) | Michal Stanke / Mozilla.cz /Telegram | Mozilla Add-ons Blog | vlastní

Byl pro vás článek přínosný?