Hlavní navigace

Uniklo foto GeForce RTX 3080. Pozoruhodné PCB s 11 GB paměti zezadu, brutální VRM

14. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce
Na internet prosákly fotky údajné desky pro GeForce RTX 3080 "Ampere". Ukazují napájení s víc jak 20 fázemi a třemi osmipiny. A snad i přídavný čip na zadní straně.

GeForce RTX 3000 „Ampere“ budou odhalené 1. září a jak se termín blíží, začíná podle toho vypadat i dosud tichá fronta informačních úniků. Web VideoCardz dnes upozornil na fotky údajné karty GeForce RTX 3080 nebo RTX 3090, které se objevily na Redditu a čínském Bilibili (uživatel YuukKi_Ans). Jde o dost reálně vypadající obrázky PCB, z nichž lze leccos vyčíst, takže jde o únik vysoce zajímavý.

Fotky, které můžete vidět zde v galerii, nejsou bohužel kompletní. Leaker vyfotil zadní/rubovou část PCB (tedy druhou stranu karty, kde je normálně backplate) a části jsou zcenzurované. I tak je toho ale vidět hodně zajímavého.

Nereferenční model, nebo PCB přímo od Nvidie?

Má jít o grafiku s čipem GA102 , tedy nejvýkonnějším herním GPU Ampere. PCB samotné by mohlo být nereferenční – tedy vyvinuté čistě výrobcem karty, jímž je údajně Colorful. Pak by věci jako dimenzování napájecí kaskády a napájecích konektorů nebyly úplně „závazné“, protože by mohlo jít o OC model.

Ovšem v této fázi je celkem pravděpodobná i možnost, že je toto přímo PCB od Nvidie – ta totiž vyvinula desku PG133 pro vlastní Founders Edition karty s nepravidelným tvarem, ale také konvenční desku PG132, určenou pro karty partnerů. A toto PCB by možná mohlo být právě onou deskou pro partnerské karty.

Na PCB je jasně vidět 21 paměťových čipů, což znamená buď 22 GB nebo 11 GB paměti GDDR6 nebo GDDR6X. Jsou to tedy vidle do nedávných zvěstí o 10GB a 20GB kartách. S 11 čipy by tato grafika měla 352bitovou paměťovou sběrnici, jako RTX 2080 Ti. Všimněte si, že čipy jsou hranami namačkané k sobě, to je dost netypické. Nejzajímavější ale je, že jsou z oné zadní strany PCB. Bude je tedy asi chladit backplate. Nvidia je zřejmě nasadila „obráceně“ proto, aby nebyly vedle hřející se napájecí kaskády.

Kaskáda a napájení pro vysokou spotřebu?

Ta není přímo vidět, je zepředu na lícové straně ve vertikálních sloupcích po obou stranách oblasti GPU a pamětí – tedy zleva i zprava. Nedávno se objevily informace, že by Nvidia mohla použít snad až 20 fází, tady to dokonce vypadá na celkově víc (ale číslo 20 by asi mohlo platit pro fáze určené k napájení jen GPU). Nahuštění tolika MOSFETů a cívek každopádně bude generovat nezanedbatelné teplo, takže oddělit je od pamětí asi mělo smysl a není to špatný nápad.

Takto nabušená kaskáda nicméně také může naznačovat, že karta bude mít vysokou spotřebu, mohlo by jít o 300 W, ne-li víc, o čemž kolovaly dříve zvěsti. Na kraji desky jsou tři osmipinové konektory (teoreticky až 300–450 W, ale to může být samozřejmě předimenzováno). Je samozřejmě otázka, zda jde o finální desku a ne nějak vzorek. ES mají někdy více konektorů, než finální modely.

Tip: Grafiky Nvidia Ampere prý mají nový 12pinový napájecí konektor. Kvůli 8nm procesu?

Co je pod zcenzurovanými částmi fotky, nevíme, ale údajně je to tajné, nebo se leaker bojí, že by byl zdroj identifikován. Zajímavé je zakrytí prostoru v centru mezi pamětmi. Tam na PCB bývají zespoda různé součástky, které naznačují velikost a polohu GPU napájeného na přední straně. Leaker z nějakého důvodu na tuto část položil procesor Intel, aby ji zakryl, stejně jako zakryl konektor PCI Express ×16, u nějž bývají často identifikační popisky, paměťovým modulem.

Přídavný čip osazený z druhé strany GPU?

Proč chtěl schovat součástky pod GPU, není jasné. Zajímavé je, že na zadní straně PCB je údajně nějaký zvláštní čip – což dřív tvrdily průsaky, které mu ale přisuzovaly dost divoké role. Tento čip navíc by teoreticky mohl být v této pozici, ale pokud nepotřebuje mít nějaké extrémně krátké dráhy pro komunikaci do GPU, asi by mělo kvůli horku větší smysl ho osadit někde jinde.

Je toto jenom RTX 3080?

O jakou kartu by mohlo jít, není úplně jasné. Podle 11 GB nebo 22 GB paměti bychom čekali, že koukáme na top model, GeForce RTX 3090 nebo RTX 3080 Ti (následníka RTX 2080 ti, ať už se jmenuje jak chce). Ale leaker uvádí, že snad dle zdroje fotografie jde jen o GeForce RTX 3080 (snad model Vulcan od Colorfulu). Že by tedy už tento model byl osazen 11GB pamětí (a tak brutální kaskádou?). Nebo mají některé karty více paměťových čipů, než potřebují, a kapacita je uměle zamčená firmwarem?

KL24

Porovnání konektoru NVLink na této kartě a RTX 2080 Ti Zdroj VideoCardz Porovnání konektoru NVLink na této kartě a RTX 2080 Ti (Zdroj: VideoCardz)

Specifikace snad Nvidia prozradí onoho 1. září, takže snad už dlouho trpět v temnotách nebudeme. Karta na fotce každopádně asi není jenom nějaký Turing, protože tvar konektorů NVLink se změnil (takže si možná bude třeba znovu koupit poměrně drahé můstky).

Zdroje: VideoCardz, Reddit, Bilibili

Byl pro vás článek přínosný?