Hlavní navigace

Google Duo nasazuje kodek AV1, Meet zlepšuje obraz ve špatných světelných podmínkách

27. 4. 2020

Sdílet

Patrně víte, že Google má v komunikátorech chaos. Aktuálně spotřebitelskému trhu poskytuje Duo na videovolání, zatímco Meet a Chat zprostředkovávají komunikaci ve firmách. Nadále pak přežívá původní Hangouts, který se nazývá Hangouts Classic a vydrží minimálně do června. To tedy platí jen pro firmy, spotřebitelé a spotřebitelky ho stále najdou v Gmailu a Google zatím pravděpodobný konec služby stále neoznámil.

Jen dvě z uvedených služeb pro audiovizuální komunikaci jsou ale pro Google stěžejní a firma oznámila, že v nich především zlepší kvalitu videa.

Novinky ve službě Google Duo

Podle Googlu se objem videohovorů v Duu od zhruba půlky března zvedl čtyřnásobně. Každý týden je zaregistrováno 10 milionů nových účtů.

Spotřebitelský komunikátor Duo pro video použije kompresní formát AV1. (Nasazování začalo v minulém týdnu.) Tento pokročilý a otevřený formát poskytuje výrazně lepší kompresní poměr než starší technologie jako x264. Nasazení nového kodeku se v těchto časech přímo vybízí – lidé jsou mnohem více odkázání na komunikaci osobní i firemní pomocí ICT. Sítě se pod náporem dat prohýbají.

Snížení objemu videa jim může znatelně ulehčit. Např. podle Mozilly je na tom AV1 s efektivitou až o třetinu lépe ve srovnání s VP9. Duo tak ve výsledku poběží v lepší kvalitě i na slabém připojení. Google nabízí srovnávací animaci při rychlosti pouhých 30 kb/s. Vlevo vidíte lepší obraz dosažený nasazením nové kompresní technologie.

[video width="540" height="540" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2020/04/1-google-duo-av1.mp4"][/video]

Dále Duo nově umožňuje pořídit snímek probíhajícího videochatu. Pro větší skupiny lidí bude důležitější, že se limit pro počet účastnic a účastníků konverzace zdvihl z osmi na dvanáct. Google přitom plánuje limit časem ještě zvýšit. Mluví o týdnech. Poslední novinka dorazí brzy a umožní vám ukládat zprávy, které vám někdo poslal, když jste zrovna nebyli na příjmu.

Novinky ve službě Google Meet

Během dubna Google službu Hangouts Meet začal označovat jako Google Meet.

Vývojový tým firemního Meetu se o kodeku AV1 nezmiňuje, i on ale nasazuje vylepšení týkající se obrazu. Specificky by obraz měl být lepší za špatných světelných podmínek a podle Googlu za to můžeme děkovat umělé inteligenci. Aktuálně je funkce podporována jen na mobilech, na počítače se teprve dostane.

V nadcházejících týdnech dorazí také potlačení okolních zvukových ruchů, k nimž patří např. psaní na klávesnici. Jako první se dostane na počítače, později na mobily. Nejsou to jediné novinky. Během skupinového videochatu se na obrazovku vleze až 16 lidí. Předtím šlo zobrazit jen čtyři miniatury. Funkce je dostupná na webu.

Dále lze kromě celé obrazovky sdílet jen konkrétní kartu v Chromu. Podle Googlu je to cesta, jak přes Meet sdílet video a audio ve vysoké kvalitě. Tyto novinky prý patřily mezi nejžádanější. Pro úplnost dodávám, že od 16. dubna je Meet integrovaný v Gmailu. Distribuce stále trvá.

MMF24

Zdroje: blog The Keyword | Google Cloud Blog | G Suite Updates Blog (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?