Hlavní navigace

Klasické SIM karty chce zabít i Google. Pomůže rozšířit eSIM

4. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové iPhony XS, XS Max a XR nejsou prvními smartphony s podporou eSIM. Apple v tomto ohledu předběhl Google, který již loni uvedl telefony Pixel 2 a Pixel 2 XL, jež kromě slotu pro tradiční karty měly i integrovaný čip eSIM. Implementace ale byla omezenější než u Applu. Programovatelná eSIM na Pixelech funguje jen s Projectem Fi, což je revoluční virtuální operátor Googlu fungující napříč třemi LTE sítěmi a Wi-Fi. Navíc ji není možné používat v režimu dualSIM jako u Applu.

Minimálně to první se ale změní. Google oznámil, že Pixely 3 (XL) kromě Fi budou fungovat i v sítích dalších operátorů. V Německu to již brzy budou Deutsche Telekom a Vodafone. V nadcházejících měsících se v USA přidá Sprint, v Británii EE, v Indii Airtel a Jio, podporu slibují i další.

KL24

O Česku zatím informace nemáme. Vzhledem k vazbě T-Mobilu na Deutsche Telekom a rychlém zavedení eSIM na telefonech Applu a hodinkách Samsungu by nás podpora nepřekvapovala. Bránit tomu ale může fakt, že Pixely u nás Google oficiálně neprodává, e-shopy si k nám telefony vozí na vlastní pěst.

Google se však o adopci eSIM chce zasadit i jinak. Zakládá program, který usnadní nasadit novou technologii dalším výrobcům telefonů s Androidem. Kromě toho chce eSIM dostat také do hodinek, tabletů a notebooků.

Byl pro vás článek přínosný?