Hlavní navigace

Grafiky Nvidia Ampere prý mají nový 12pinový napájecí konektor. Kvůli 8nm procesu?

20. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: amigodesigns/tor6770
Nvidia prý u grafických karet generace GeForce RTX 3000 chystá úplně nový konektor pro přídavné napájení, jenž bude vyžadovat adaptéry nebo nové zdroje.

Před nedávnem jsme tu měli zprávy, že Nvidia prý zvýší u grafik Ampere spotřebu (TDP), prý možná až k 300–350 W. Zda se to potvrdí, to zatím nevíme, ale objevila se jedna indicie, které by na zvyšování příkonu u grafik asi ukazovala: Nvidia prý navrhla a bude prosazovat úplně nový typ napájecího konektoru. Ten má údajně mohl být poprvé už právě na grafikách Ampere a důvodem pro něj má být právě podpora pro větší zátěže než se současnými osmipinovými kabely a konektory.

Informaci o tomto novém standardu – respektive možná proprietárním formátu, protože zatím to nevypadá, že by šlo o specifikaci prosazovanou v nějakém obvyklém konsorciu – přinesly weby FXPowerUp a igor'sLAB. Podle druhého z nich už Nvidia kontaktovala výrobce zdrojů před několika měsíci, takže tyto zprávy asi nejsou nějaká divoká kachna.

Wallosek neuvádí přímo, že by se nový konektor měl objevit už na Ampere – je podle něj možné, že ho Nvidia zatím testuje a možná by ho mohla odsunout až na další generaci. Ale zprávy o novém provedení přídavného napájení se již v souvislosti s Ampere objevovaly, takže jeho premiéra už na letos uvedených GeForce RTX 3000 je asi také ve hře.

Nové grafiky se budou napájet dvanáctipinovým konektorem?

Oba zmíněné zdroje přinesly nákresy konektoru a také socketu/portu pro něj, který bude osazen na PCB karet. Základní konstrukce bude stejná jako u šestipinů a osmipinů, ale dojde k prodloužení na šest pozic s kontakty, takže celkem bude konektor dvanáctipinový a kabel dvanáctižilový. Polovina vodičů by měla přivádět 12V napětí, polovina by byla zem.

Jeden pin má být údajně dimenzovaný na až 9,5 A (v informacích FCPowerUpu je 8,5 A, teoreticky by ale mohlo jít o dvě různé vývojové verze specifikací), ale celková kapacita kabelu by asi mohla být oficiálně nižší. Současný osmipinový konektor oficiálně zvládá 150 W, takže nabízelo by se třeba stanovení kapacity tohoto kabelu na 250 nebo 300 W.

Budou třeba nové zdroje nebo adaptéry

Nvidia by zřejmě prosazovala integrování tohoto speciálního konektoru (a patřičného kabelu) na různé highendové zdroje. Dnes dostupné modulární modely by kompatibilitu mohly mít dodanou i zpětně pomocí nového segmentu modulární kabeláže. Ten by se ale asi musel zasouvat do konektoru původně míněného pro šestipiny a osmipiny, což by nemuselo být ideální).

Pokud by byl nový konektor už na kartách Ampere, asi by většina kupujících potřebovala koupit nějakou redukci, která by například mohla dělat jeden dvanáctipin ze dvou osmipinů. Případně by musel adaptér být přikládaný ke grafikám. Toto by samozřejmě nebylo moc elegantní, takže majitelé starších – respektive jakýchkoli nyní prodávaných – zdrojů by tedy byli trochu v nevýhodě. Také bude trochu nešikovné, že některé grafiky budou mít tento konektor, jiné pořád standardní osmipiny.

Galerie: uniklá schémata údajně chystaného 12pinového konektoru

Vyšší spotřeba kvůli tomu, že je místo 7nm použitý 8nm proces?

Není jasné, zda je motivace za tímto novým typem kabelu v dlouhodobém zlepšení grafik, nebo jde o přímý důsledek oné údajně vyšší spotřeby – tedy že Nvidia tak trochu toto posílení napájení „potřebuje“. V tomto kontextu mohou být zajímavé zprávy o tom, že by GPU Ampere nakonec mohla používat starší 8nm proces. Tyto zprávy jsou nepotvrzené, ale v poslední době se množí, takže minimálně je třeba se připravit, že by tato eventualita mohla nastat.

Pro připomenutí: už nějakou dobu je známo, že se Nvidia dohodla na výrobě části čipů u Samsungu místo TSMC (zřejmě aby srazila výrobní ceny níž). Dosud se předpokládalo, že by u Samsungu vznikly třeba méně náročné nižší čipy, s čímž sedělo i to, že výpočetní Ampere GA100 už je potvrzený jako 7nm čip od TSMC. Také se mělo za to, že u Samsungu by Nvidia vyráběla na EUV 7nm procesu.

Ovšem ony aktuální drby hovoří o tom, že Nvidia ušetří a použije pro herní Ampere místo toho proces 8LPP. A to údajně i pro nejvýkonnější variantu GA102, pro kterou se právě objevily informace o onom 300–350W TDP. Proces 8LPP by ale mohl dosahovat o dost nižší energetickou efektivitu proti 7nm technologiím, protože jde jen o derivát 10nm generace s určitými vylepšeními. Bude to samozřejmě lepší než 12nm proces (vylepšený 16nm) Turingu. Ale toto asi Nvidii stálo nějakou tu frekvenci a efektivitu, což mohlo vést k rozhodnutí místo toho navýšit spotřebu a dohnat výkon tím.

Jaký máte názor na případný nový napájecí konektor uvedený s novými GPU Nvidia?

Snaha prosadit odlišný standard napájecích konektorů by pak možná mohla být jen dalším důsledkem tohoto rozhodnutí, čímž by dostala pikantní nádech. Je pravda, že 300–350 W by mělo být realizovatelné i s 2–3 osmipiny. Ovšem Nvidia možná počítá s vyššími spotřebami dlouhodobě a chce mít i nějakou rezervu pro přetaktování. Je také pravda, že příkon GPU a procesorů se zvyšuje i v jiných oblastech, takže holt zdroje možná musí jít s dobou.

Je jen otázka, zda změna napájecích konektorů je správné řešení místo třeba posílení kabeláže nebo prostě použití většího počtu stávajících konektorů (karty se třemi osmipiny již existují, byť je pravda, že cable management pak hned vypadá hůř).

KL24

Fotografie GeForce RTX 3080 zdroj Chiphell Fotografie GeForce RTX 3080 (Zdroj: Chiphell). Founders Edition karty Nvidie by mohly být první s novými napájecími konektory

Tip: Ampere na spadnutí, unikla fotka GeForce RTX 3080. Chladič a design, jaké tu ještě nebyly

Zdroje: igor'sLAB, FCPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?