Hlavní navigace

Paměti DDR5 přijdou už příští rok. DDR6 má následovat za 5–6 let, poběží až na 12 GHz

31. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Samsung

Čas neúprosně letí – paměti DDR3 se stále ještě používají na některých nově prodávaných deskách starších platforem, ale aktuální generace DDR4 už tu letos bude skoro neuvěřitelných pět let. Tím pádem by také měla být na spadnutí nová generace operačních pamětí pro PC. Firma Hynix nyní potvrdila, že by se tato nová technologie – DDR5 – mohla v počítačích objevit už příští rok a na rýsovacích prknech je momentálně už jiná technologie, která bude následovat až po ní. V korejském tisku se objevil rozhovor s Kim Dong-kyunem, zaměstnancem Hynixu pracujícím na návrhu pamětí DRAM; a tento inženýr se právě k tomu, kdy čekat jednotlivé nové technologie, v interview vyjádřil. Hynix je spolu se Samsungem a Micronem hlavním výrobcem pamětí DRAM, takže zdroj je to značně relevantní.

DDR5 už příští rok?

Podle tohoto rozhovoru by se paměti DDR5 měly v počítačích objevovat od roku 2020 – tedy už snad v tom příštím. Teoreticky by tyto paměti mohly být používány s procesory, které Intel chystá na novou platformu serverů (s architekturou Ice Lake/Sunny Cove a 10nm výrobou), která má přijít právě v roce 2020. Servery a highendový desktop od Intelu byly totiž také prvním působištěm DDR4 v roce 2014. V roce 2020 by se asi také mohla objevit nová mainstreamová platforma Intelu následující po LGA 1151, opět pro 10nm procesory Ice Lake/Sunny Cove (pokud nepůjde už rovnou o následující Tiger Lake). Tato CPU by pak teoreticky také už mohla umět DDR5. AMD by mělo až do roku 2020 zachovat platformu AM4 a s ní asi i paměti DDR4. U něj by se tedy asi dalo čekat, že opět přejde o něco později, až v roce 2021. Ovšem DDR5 by se možná mohla o rok dřív objevit u procesorů Epyc. Tradičně ale býval s novou generací DDR vždy o rok dva napřed Intel.

5200, 6400 MHz

Podle informací od onoho inženýra by technologie DDR5 měla začínat na efektivní frekvenci 5200 MHz (či 5200 MT/s), tyto čipy už Hynix oznámil loni. To by dávalo hodně velký nárůst propustnosti proti dnes standardním 2666MHz–3200MHz frekvencím DDR4. Kapacita čipů bude zpočátku 16 Gb, což bude umožňovat 32GB dual-rankové moduly.

Paměťové čipy a modul DDR5 od Hynixu

Hynix ale do roku 2022 už chystá i rychlejší DDR5 už na efektivním taktu 6400 MHz. To už by bylo na úrovni grafických pamětí GDDR5 z doby před pár lety. Podobné paměti by tedy mohly o hodně zlepšit výkon integrovaných grafik a lowendových samostatných GPU. Ovšem nevíme, jak rychle se podpora pro takovouto frekvenci objeví v procesorech. Jejich řadiče mohou za schopnostmi paměťových čipů samotných zaostávat. Je proto možné, že v onom roce 2022 budeme v CPU/APU mít oficiálně podporu jen pro nižší efektivní frekvence.

CS24

DDR6 s efektivními frekvencemi 12 GHz

DDR5 je už nyní jako technologie vlastně uzavřená a přesunula se do fáze, kdy se implementuje v konkrétních čipech. Výzkum a vývoj už nyní pracuje na DDR6, která by měla po DDR5 za několik let následovat. Její podoba ještě není úplně jasná, ale cílem je údajně dostat se až na přenosové rychlosti kolem 12 GT/s (12GHz efektivní frekvence). DDR6 by se tak dostala snad až k propustnostem pamětí GDDR5X v grafických kartách. Ovšem to je zatím poměrně daleko. Podle Dong-kyuna by vývoj DDR6 měl trvat nějakých pět až šest let.

Mezitím tedy bude na trhu opět docela dlouho DDR5 (a paralelně se prodávat DDR4 pro starší platformy). Ovšem vypadá to, že v operačních pamětech se neschyluje k nějaké stagnaci a zamrznutí vývoje, což nám může dělat radost. Přitom se v minulosti mělo zato, že dalšímu zrychlování rozhraní DRAM budou fyzikální vlastnosti měděných vodičů klást mnohem tužší odpor. Zatím samozřejmě nevíme, zda se podaří plánované rychlosti DDR5 a DDR6 dosáhnout, ale roadmapu s nimi výrobci mají.

Byl pro vás článek přínosný?