Hlavní navigace

Hynix má první paměti DDR5, běží na 5200 MHz. Do počítačů přijdou až v roce 2020

17. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Hynix

Už je to pět let, co v osobních počítačích operují paměti DDR4 a zdá se, že už se pomalu blíží čas, kdy přijde jejich následník, technologie DDR5. Jejich nasazení sice bude nejdřív v roce 2020 a ve větší míře až dál, ale firma SK Hynix, která je druhým největším výrobcem DRAM po Samsungu, už nyní oznámila, že má tyto paměti hotové.  

DDR5 na efektivním taktu 5200 MHz

Tyto paměti jsou vyráběné procesem „10nm třídy“, jinak též označeným „1Y“. Ono Y by mělo znamenat, že jde o druhou generaci procesů 10nm třídy (tedy v rozmezí 10–19 nm) po první generaci 1X. Konvenčním označením by asi mohlo jít o 15–17nm technologii. Hynix na takto označeném procesu nyní začal vyrábět 8Gb čipy DDR4 (což by mimochodem mělo zvýšit objem jeho výroby, z jednoho waferu má firma vyrobit až o 20 % paměti, tudíž by to mohlo přispět ke snížení cen). Zatím experimentální DDR5 je podle tiskové zprávy založená na téže křemíkové technologii. Hynix již má vyvinutý jak čip, tak i první paměťové moduly. Ty jsou typu registered, jsou ty určené pro servery.

Zajímavá je rychlost, podle Hynixu má tato raná verze DDR5 mít efektivní přenosovou rychlost/takt 5200 MHz. Údajně má přitom jít vůbec o první čipy DDR5 kompatibilní se standardem JEDEC. Propustnost v rámci standardních rychlostí JEDEC by tedy byla o dost vyšší (v rámci standardizovaných rychlostí se DDR4 dostala jenom na 3200 MHz). DDR5 bude také mít nižší napájecí napětí, standardně to bude jen v 1,1 V, zatímco pro DDR4 je to vyšších 1,2 V. Nižší napětí by mělo snižovat spotřebu.

Modul DIMM s pamětí DDR5 od Hynixu. Jde o paměť typu registered pro servery Modul DIMM s pamětí DDR5 od Hynixu. Jde o paměť typu registered pro servery

Čipy DDR5 jsou v tomto pokusném prvním stádiu již s kapacitou 16 Gb (tedy 2 GB). To znamená, že moduly s nimi budou mít dvojnásobné kapacity proti dnes běžným pamětem DDR4, v nichž jsou čipy 8Gb zatímco 16Gb verze se teprv teď začnou objevovat. DDR5 by se tak asi během své existence mohla podívat už minimálně i na 32Gb čipy, což by dovolilo vyrábět DIMMy pro stolní počítače s kapacitou 64 GB a serverové moduly až 512GB.

Nástup asi bude až v roce 2020

Kdy přesně se dočkáme nasazení pamětí DDR5 v PC, není úplně jasné. AMD má zdá se v oblasti desktopu v plánu uvést ještě dvě generace Ryzenů pro socket AM4, u kterého by asi měla zůstat DDR4. Nová DDR5 by tak mohla přijít až s novou platformou v roce 2021. V serverech by asi měly DDR5 mít až procesory Epyc čtvrté generace, nadcházející druhá a třetí generace s architekturou Zen 2 a Zen 3 totiž mají být kompatibilní s dnešní platformou SP3.

CS24

Pro Intel, který bude hlavně udávat tempo přechodu, je načasování méně jasné. Procesory Ice Lake pro desktop dost možná také vyjdou až v roce 2020, ale je to proto, že nabraly zpoždění kvůli výrobnímu procesu. A z tohoto důvodu by možná ještě mohly počítat s DDR4. Na druhou stranu, Intel by možná mohl do některých CPU z této přechodné generace implementovat duální řadič, který by uměl jak DDR4, tak DDR5 (tak jako Skylake zvládá DDR3 i DDR4). Také by to ale asi mohlo být až v nějaké další generaci. V serverech by měla být příležitost nasadit novou technologii pamětí DDR5 s novou platformou, kterou přinesou procesory Ice Lake-SP. Ty jsou ale opět opožděné kvůli 10nm procesu, takže těžko říci, zda s DDR5 původně počítaly. Ovšem je také možné, že Intel do těchto svých opožděných architektur (které podle dřívějších plánů již měly jít na trh) mezitím dál přidával změny a podporu pamětí DDR5 přidal.

sk-hynix-DDR5-operacni-pameti-dram Paměťové čipy DDR5 od Hynixu

Podle Hynixu samotného by se však DDR5 měla začít masově vyrábět v roce 2020. V roce 2021 by již mohla zabírat značnou část trhu, podle odhadu IDC by už mohla tvořit 25 %. Další rok 2022 by se už oddíl DDR5 prý měl zvýšit dokonce na 44 %.

Byl pro vás článek přínosný?