Hlavní navigace

Intel prý chystá procesory Alder Lake-X. Návrat myšlenky Kaby Lake-X pro highendový socket?

11. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel možná chystá novou verzi procesorů Alder Lake, která by používala highendový socket společný s procesory Sapphire Rapids.

Intel by letos na podzim měl vydat novou platformu highendových procesorů, založených na serverových Xeonech Sapphire Rapids. Opět by se tak vrátil do oblasti, kterou s ústupem platformy X299 a jejích highendových procesorů v podstatě opustil. Kupodivu se teď ale objevila zpráva, že Intel v highendu chystá ještě úplně nové procesory, které by byly velkým překvapením: něco nazvaného Alder Lake-X.

Toto jméno se objevilo v seznamu změn nové verze (6.60.5944 beta) programu Aida64. To je utilita, která obsahuje specifickou podporu pro detekci různého hardware, která je obvykle do programu přidána poměrně dlouho před vydáním. Zmínka v changelogu nám neřekne, co zač takový hardware je, ale může ukázat že něco takového vůbec existuje/bude existovat.

V tomto případě se uvádí jen „předběžná podpora pro Intel Alder Lake-X CPU“, nic jiného. Podle značení „X“ bychom ale čekali, že jde o procesor pro highendovou platformu, protože ty Intel tímto písmenem vždy označoval. Také asi nemůže jí to mainstreamovou verzi Alder Lake, která již vyšla a její podpora by těžko mohl být jen „předběžná“. Ale na druhou stranu, v highendu očekáváme místo Alder Lake procesory Sapphire Rapids-X, což je generační souputník se související architekturou, jen v serverové verzi.

Poznámky k vydání AIDA64 Extreme beta 6.60.5944 Poznámky k vydání AIDA64 Extreme (beta) 6.60.5944 (Zdroj: Aida64)

Proto je zmínka o tom, že by se mělo něco jménem Alder Lake-X chystat, hodně nečekaná a není jasné, kam takový procesor zařadit. Za předpokladu, že se Intelu nepovedlo doteď 100% utajit plány na úplně novou střídu procesorů (nebo nějaké jiné nepředvídatelné vysvětlení), by se ovšem možná jedna hypotéza nabízela. A sice, že Intel na oné nové highendové platformě, která se teď chystá, vrátí ke staré strategii, podle které byla v roku 2017 původně koncipovaná platforma X299.

Návrat Kaby Lake-X?

Snadno se na to zapomene, ale když Intel poprvé vydal platformu X299 (se čtyřkanálovým řadičem pamětí), byly pro ni k mání dva druhy procesorů. Jednak to hlavní, highendová CPU Skylake-X se čtyřkanálovým řadičem DDR4, AVX-512 a až 18 jádry. Ale vedle toho Intel připravil také procesory Kaby Lake-X (modely i7-7740X a i5-7640X). To byly jen čtyřjádrové procesory, které vznikly doslova konverzí mainstramového čipu Kaby Lake pro běžný desktop, jen měl místo socketu LGA 1151 socket LGA 2066.

Kaby Lake-X mělo tvořit levnější alternativu k procesorům Skylake-X – procesor, u nějž se dal čekat také lepší jednojádrový a herní výkon (aspoň teoreticky), ale použitelný v highendové platformě. Tento nápad se ale neujal, jen málokoho asi tato kombinace vlastností přitahovala, spárování Kaby Lake s deskami X299 nemělo prakticky žádné výhody a navíc pak Intel Kaby Lake-X dost znemožnil vydáním mnohem lepších šestijader Coffee Lake na mainstreamové platformě – jen pár měsíců po příchodu Kaby Lake-X.

Core i7-7740X, Kaby Lake-X (Zdroj: Intel)

Je ale možné, že teď s Alder Lake se Intel tento koncept pokusí oživit. Zejména pro hraní her a pro aplikace nevyžadující příliš mnoho vláken asi Alder Lake o dost zajímavější, než ve své době čtyřjádrové Kaby Lake. Pokud se toto potvrdí, pak by v deskách pro procesory Sapphire Lake-X tedy také fungovaly ještě procesory Alder Lake-X v odlišném větším pouzdru.

Pokud ale Alder Lake-X bude založené na stejném křemíku jako Alder Lake pro socket LGA 1700 (tj. s 8+8 jádry stejné architektury Golden Cove/Gracemont), pak to opět bude mít značné nevýhody. Tyto procesory by totiž měly jen dvoukanálový řadič, takže by v deskách pro Sapphire Rapids-X fungovala jen část slotů DIMM pro paměti. A totéž s řadičem PCI Express – Alder Lake má jen 20 linek pro GPU a SSD, kdežto Sapphire Rapids-X by mohlo poskytovat mnohem víc. Na deskách, které s tím budou počítat, pak opět část slotů pro karty a NVMe SSD nebude fungovat.

Vedle toho může nastat nevýhoda i v tom, že kvůli výrazně jinému uchycení na highendovém socketu nemusí fungovat běžné chladiče s podporou pro LGA 1700. Opět by se u této platformy asi dalo říkat, že s ní slíznete nevýhody highendové platformy v podobě vyšší ceny, ale nebudete moci využít nic z výhod (vícekanálový paměťový řadič, silná konektivita PCIe). Smysl by Alder Lake-X tedy víceméně dávalo jen jako dočasné CPU, než si do desky později pořídíte upgrade na výkonnější Sapphire Rapids-X – ale pak je prostě lepší tento dočasný mezikrok vynechat.

Pouzdro čipu Kaby Lake-X: mainstreamový čip původně pro socket LGA 1151 byl adaptován na socket LGA 2066, byť nezvládal všechnu jeho konektivitu (Zdroj: PCGamesHardware)

Ještě je tu asi možnost, že si Intel od konverze mainstreamových procesorů Alder Lake na highednovou platformu a odlišný socket slibuje, že díky robustnějšímu napájení třeba půjdou čipy výš přetaktovat. Pak by je mohl nabízet jako nadšenecký speciální produkt pro soutěžní přetaktování. Nebo by teoreticky možná mohlo jít o speciální platformu pro tzv. high-frequency trading, což prý bylo cílové uplatnění pro také hodně zvláštní procesory Core i9-9990XE.

Bude tedy zajímavé vidět, co Intel těmito procesory Alder Lake-X chce dosáhnout a jak se vyvedou. Je zde samozřejmě šance, že nakonec nic takového nevyjde, ale u podobných úniků v Aida64 spíš platí, že když už se zmínka o nějakém hardwaru v changelogu objeví, obvykle pak dotyčný produkt opravdu dorazí na trh.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?