Hlavní navigace

Intel ukázal GPU Xe HP. Ještě větší vícečipový macek, než se myslelo

25. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Raja Koduri se opět pochlubil fotkami vyvíjených GPU. Co jsme předtím považovali za highend, byla zřejmě dvojčipová verze a top model je ještě víc obří.

Už je to nějaký čas, co Raja Koduri z Intelu ukázal na Twitteru velký kovovým rozvaděčem tepla zakrytovaný čip – vypadající spíš jako procesor, ale ve skutečnosti představující vzorek prvních výkonných GPU Intelu určených pro datacentra.

Spekulovalo se tehdy o jeho velikosti a tom, jaká by mohla být konfigurace křemíku uvnitř. Koduri se teď podělil znovu a ukázal další fotky. Vedle (GPU) procesoru, který je zřejmě tím samým, jaký byl předváděn minule, jsou na nich také dvě další pouzdra – jedno menší a jedno opravdu masivní, ještě větší než to ukázané prve.

Pokud drby o připravovaných grafikách/GPU Intel Xe sledujete déle, tak vám možná teď zapadávají kolečka v duševní převodovce do sebe. Podle dřívějších zvěstí totiž prý Intel chystá v první 10nm generaci GPU pro datacentra nazvané „Arctic Sound“ jeden křemík, ale z něj pak bude vyrábět různě silné akcelerátory. Vedle jednočipové varianty bude také verze s dvěma propojenými čipy a pak vůbec nejvýkonnější se čtyřmi.

Když se před měsíci objevila ta první fotografie, předpokládali jsme, že by to mohla být čtyřčipová verze, vzhledem k ne zrovna malým rozměrům. Jenže podle nových fotek se zdá, že šlo vlastně o prostřední provedení, takže spíš akcelerátor s křemíky dvěma. Nejmenší pouzdro na fotce, které připomíná klasické CPU, by snad mohlo patřit běžné, jednočipové verzi.

Čtyřčipová konfigurace se nejspíš skrývá pod velkým čtvercovým pouzdrem, které je na fotce vpravo dole. Osazený rozvaděč tepla schovává křemík, takže moc nemůžeme hádat, jak velká plocha by ho mohla tvořit (a tedy jak výkonné by GPU mohlo být). Ovšem to, že nejvýkonnější verze se netísní v onom menším prostředním pouzdru, o hodně zvětšuje potenciál pro celkový výkon. V této placce by totiž mohly být čtyři křemíky mnohem větší, než v té dříve ukázané určené ve skutečnosti jen pro dva.

Galerie: Výpočetní GPU Intel Xe HP Arctic Sound

Xe HP má existovat i jako karta do PCI Expressu

Zatím máme zprávy, že v oblasti PC nebude první GPU Intelu prodáváno jako samostatná grafika do slotu PCI Express, ale jenom jako GPU pájené na desku v noteboocích. Ovšem tato informace mluvila o odlišném produktu. Intel má mobilní verzi GPU pravděpodobně o 768 shaderech, která kopíruje integrovanou grafiku procesoru Tiger Lake (ale asi s vyšším taktem). Ta by snad měla být označená jako architektura Xe LP a o ní v této kauze byla řeč.

Slajdy ke GPU Intel Xe Arctic Sound zdroj Digital Trends 01 Slajdy ke GPU Intel Xe Arctic Sound, které ukazovaly na čtyřčipovou skladbu highendového modelu (Zdroj: Digital Trends, únor 2020)
Slajdy ke GPU Intel Xe Arctic Sound zdroj Digital Trends 02 Slajdy ke GPU Intel Xe Arctic Sound (Zdroj: Digital Trends, únor 2020)

GPU, která zde ukazuje Raja Koduri, jsou pravděpodobně něco jiného, čipy označené Xe HP. Ty nejsou asi primárně určené pro notebooky ani PC, ale pro výpočetní použití v serverech, zejména pro výpočty umělé inteligence s neuronovými sítěmi. To znamená, že už by se jako karty PCI Express prodávat mohla, ale bude to adaptér serverový, dost možná ani nepodporující obrazový výstup.

Podle starších informací by se na kartě PCI Express měly tato GPU distribuovat coby vývojářský hardware, na němž programátoři budou psát a testovat software pro superpočítač Aurora, jenž bude GPU Intelu používat (ale až v další 7nm verzi s architekturou Ponte Vecchio, kterou už Intel představil). Je nicméně možné, že separátně Intel na Xe HP třeba založí profesionální grafiku ve stylu Nvidia Quadro či AMD Radeon Pro, která by se možná i mohla dát samostatně koupit. Pro hráče to asi zatím nebude.

MMF24

Tip: Intel odhalil extrémní GPU Ponte Vecchio: 7nm, CXL, čiplety a Foveros pro superpočítače

Zdroje: Intel/Twitter (1, 2), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?