Hlavní navigace

Legendární Jim Keller odchází z Intelu. Už po dvou letech, z osobních důvodů

12. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Jim Keller je spojován se vzmachy AMD v době procesorů K7/K8 a Zen, ale působil i v DEC, Applu či automobilce Tesla. Intel opustí náhle už po dvou letech.

Dlouho jsme nepsali o žádné zajímavé „personálii“ v počítačových firmách, ovšem teď se to vynahrazuje i s úroky. Včera večer se totiž vynořila zpráva, že Jim Keller končí v Intelu. Ano, ten Jim Keller, který předtím byl tři roky (podruhé) v AMD, kde se mu připisuje významný podíl na jejím návratu a úspěchu s procesory Zen. Očekávalo se proto, že i v Intelu by mohl docílit velké věci.

To pravděpodobně i docílil, nicméně jeho angažmá opět po pár letech končí. Jim Keller zaměstnání v různých zajímavých firmách střídal téměř pravidelně (do Intelu nepřešel přímo z AMD, ale mezitím si odskočil do Tesly, kde se podílel na vývoji AI čipů pro vozidla), takže to není až takové překvapení. Nicméně jeho odchod z Intelu může být trochu náhlý. Tentokrát totiž na místě nesetrval ani obvyklé tři roky.

Náhlé osobní důvody?

Jim Keller do Intelu nastoupil v dubnu 2018, takže vydržel jen dva roky a něco málo. Jeho odchod je už hotová věc, včera jej oznámil Intel tiskovou zprávou, podle níž Jim Keller s platností 11. 6. včerejšku rezignoval. Rozhodnutí zřejmě bylo učiněno nějakou dobu předtím. Intel už totiž mezitím provedl různé personální změny reagující na jeho odchod. Zatímco my se o tomto dozvídáme až teď, ve skutečnosti nejde o úplnou novinku.

Podle tiskové zprávy je zřejmě odchod rozhodnutím Kellera. U těchto zpráv se často diskutovalo o tom, kdo dal košem komu (viz konec Raji Koduriho v AMD a pak začátek v Intelu), nicméně zde to na nejasnosti moc nevypadá. Jim Keller údajně odchází z osobních důvodů (což doufejme není nějaká vážná nemoc či podobná rána). O tom, že nedostal „padáka“, svědčí, že Intel Kellera požádal, aby ještě přechodnou dobu na volné noze pomáhal jako exkluzivní externí poradce (což „s potěšením oznamuje“).

To bude trvat šest měsíců a má pomoci se zvládnutím změn po jeho odchodu. Z toho to zase vypadá, že Keller se rozhodl odejít relativně nedávno, protože pokud by toto byl dlouhodobý plán, tak mohly být přípravy provedené dopředu za jeho zaměstnaneckého poměru.

Intel každopádně Jimu Kellerovi poděkoval za práci v posledních dvou letech, která „pomohla dál posouvat dopředu vedoucí pozici produktů Intel“, a přeje mu a jeho rodině všechno nejlepší do budoucna. Kellerovi by mělo po uplynutí onoho poradenského kontraktu být 62 let, takže je možné, že se už na práci vykašle a bude si užívat důchod.

Jim Keller Intel Jim Keller (Zdroj: Intel)

Stopa za Jimem Kellerem: od VAXu přes RISCy, AMD, Apple po auta

Jim Keller měl v Intelu pozici senior viceprezidenta divize Silicon Engineering Group. Stál nad několika různými týmy či projekty čipů/procesorů/SoC a oficiálně měl na starosti koordinaci a integrování všech možných technologií, které takový celek tvoří, dohromady. Pravděpodobně se hodně věnoval tomu, aby v Intelu zavedl funkční interní procesy, díky kterým by produkty vznikaly hladce bez nezdarů a zpoždění. V tom v případě 10nm procesu Intel evidentně má nebo měl problémy. Až budoucnost ovšem ukáže, zda se Kellerovi „oprava“ podařila.

Procesor PWRficient PA6T, procesor firmy P.A. Semi s architekturou PowerPC. Firmu i s Kellerem spolkl Apple (Zdroj: P.A. Semi)

Jim Keller, o němž se často mluví jak o „legendě“, byl v minulosti docela pověstný svými přeskoky, kterými se vždy „zapletl“ do nějaké firmy na tři až čtyři roky, aby zase „šel vstříc novým výzvám“. Takto například byl v AMD v době návrhů architektur K7 a K8, poté pracoval na architektuře PowerPC ve firmě P.A. Semi, kterou koupilo Apple a pak se z ní zřejmě stal základ jejího dnešního úspěchu s vlastními architekturami CPU. Po práci na nich v Applu se v roce 2012 vrátil do AMD.

AMD K12 architektura ARM Jednou z rolí Jima Kellera v AMD mělo být vyvinutí vlastního výkonného ARM jádra K12. Toto ale bylo opuštěno někdy po nástupu Lisy Su na pozici CEO (Zdroj: AMD)

O následujícím angažmá v Tesle a Intelu už byla řeč. Ještě před všemi těmito eskapádami ale zase Keller pracoval v už neexistujícím DEC (Digital Equipment Corporation). Takže kdysi si užil i se slavnou RISC architekturou Alpha, ale také asi i se starší architekturou VAX, která zase bývá považována za cosi jako nejzavilejší CISC, jaký kdy existoval. Nějaký čas byl šéfarchitektem i v Broadcomu.

Noví vedoucí

Po odchodu Jima Kellera se vedení změní takto: Intel povýší Sundari Mitru (z firmy NetSpeed Systems) na pozici šéfky nově zřízené divize IP Engineering Group. Ta by měla zřejmě pod sebou soustředit vývoj různých čipových bloků a technologií pro začlenění do produktů Intelu. Gene Scuteri byl povýšen na šéfa Xeon and Networking Engineering Group. Navid Shahriari bude dál vést Manufacturing and Product Engineering Group, ale tam by to neměla být změna.

MMF24

Daaman Hejmadi přechází na pozici šéfa Client Computing Group (což je divize starající se o procesory pro PC, tvořící okolo poloviny tržeb Intelu). Tento člověk tedy bude zodpovědný za procesory, čipsety, periférie a vůbec ten hardware, který se nejvíc týká nás uživatelů PC.

V jaké technologické firmě se Jim Keller objeví příště?

Zdroje: Intel, Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?