Hlavní navigace

LibreOffice 6.2 oficiálně získává vlastní pás karet. Nové prostředí je volitelné

8. 2. 2019

Sdílet

Po dalším půl roce vývoje spatřil světlo světa kancelářský balík LibreOffice 6.2. Jaké novinky přináší? Tentokrát jsou na pořadu dne nová uživatelská prostředí, byť došlo i na další oblasti.

Mohu rovnou předeslat, že LibreOffice 6.2 je subjektivně důležitější než několik posledních vydání, protože po několika letech testování oficiálně uvádí novou podobu uživatelského prostředí. Tzv. NotebookBar se poprvé objevil ve verzi 5.3 jako experimentální funkce. Teď už nemusíte povolovat experimentální funkce, nová prostředí jsou každému dostupná v hlavní nabídce Zobrazit | Uživatelské rozhraní. Je ovšem potřeba druhým dechem dodat, že ačkoli jsou považována za dokončená, stále jsou jen volitelná. Pokud si některé nevyberete manuálně, budete nadále pracovat v tradičním rozložení s hlavní nabídkou a pod ní dvoupásmovou nástrojovou lištou s tlačítky. O prostředích píši z důvodu, že vývojový tým nesestavil pouze jedno nové prostředí, k dispozici je několik variací. Tip: LibreOffice 6.1 zrychluje zpracování obrázků a chlubí se novými ikonami pro Windows Karty de facto představují kopii pásu karet z Microsoft Office, kompaktní skupiny pak širší nástrojovou lištu bez hlavní nabídky. Z dřívějška balík obsahuje ještě další alternativní prostředí, specificky postranní lištujedinou nástrojovou lištu. No

Další novinky

Kromě uživatelského prostředí ovšem LibreOffice 6.2 nabízí i jiné novinky. Sledování změn v dokumentech je mnohem výkonnější, při vkládání tabulek v dokumentech vzniknout nové nativní tabulky, tj. nepůjde už o cizí objekty. V Calcu můžete provádět výpočty vícevariačních regresí. K dispozici je dalších několik statistických měření a funkce regex, která text porovná s regulárním výrazem – a nahradí ho, pokud to bude vhodné.

Kdo vyvíjí LibreOffice? Ze 74 % firmy jako Collabora nebo Red Hat, ze 26 % dobrovolníci a dobrovolnice.

V Impressu a Drawu upravíte cestu animací. Při kreslení oceníte pár nových stylů. Vývojový tým jako již tradičněji hlásí i lepší interoperabilitu s uzavřenými formáty od Microsoftu.

Nápověda k programu rychleji filtruje, indexuje klíčová slova a provádí další činnosti. Kompletní přehled novinek najdete na The Document Foundation Wiki. LibreOffice 6.2 si stáhnete z oficiálního webu www.libreoffice.org/download.

Byl pro vás článek přínosný?