Hlavní navigace

Snímkovací letadlo pro Mapy.cz je ve vzduchu. Jak sledovat, kudy letí?

Sdílet

Zdroj: TopGis

Aktualizováno 6. 6. 2019

Snímkovací letadla už jsou připravena a opět začala brázdit Českem. TopGis má letos v plánu nafotit západ Čech, a aktualizovat tak původní snímky z roku 2016. Letadla s registračními značkami OK-GIS a OK-TGS podle FlightRadaru zahájila snímkování tento týden.

Trasy zatím vedou všude možně, jen ne do oněch naplánovaných krajů. TopGis ale také může pouze doplňovat dřívější pokrytí nebo tvořit nové snímky pro komerční partnery. Firma uvádí, že kromě Seznamu (Mapy.cz) její data využívají energetické firmy, Správa železniční dopravní cesty, Státní zemědělský intervenční fond, poskytovatelé infrastruktury, obce či univerzity. Samotný TopGis provozuje tzv. Chytré mapy, které propojil s daty Katastru nemovitostí.

TIP: Mapy.cz mají nové letecké snímky. Třetina republiky má fotky z léta 2018

Původní článek z 31. 7. 2018

Pokud chcete doma na zahradě přichystat nějaké překvapení, které se pak zvěční na leteckých mapách, v přípravě vám pomůže živé sledování snímkovací letadel. Registrovaná letadla využivají navigační systém ADS-B, který lze zachytávat na pozemních stanicích, díky čemuž lze přesně měřit jejich polohu.

Největší monitorovací službou je FlightRadar24, která funguje na webu, ale má i mobilní aplikace. Díky ní můžete sledovat letecký provoz na celém světě. Kromě polohy uvidíte výšku a rychlost letadel, u linek pak startovní i cílovou destinaci. Více se o FlightRadaru24 dozvíte v našem starším článku.

Přes stejnou službu můžete samozřejmě sledovat i provoz snímkovacích letadel, která si najímá Seznam nebo Google. Ten druhý tají, kdo mu dodává data, ale Seznam je již roky těsně spjat s brněnským TopGisem, který mu kromě leteckých snímků dělá i pouliční Panoramu.

Archiv letů OK-GIS
Archiv letů OK-GIS
Sledování letu živě
Sledování letu živě
Pro dnešek už má dolétáno
Pro dnešek už má dolétáno

TopGis momentálně pro mapy používá především dvě letadla: italský Partenavia P.68 (dnes označený jako Vulcanair P68) s registrační značkou OK-GIS a Cessnu 404 se značkou OK-TGS.

OK-GIS létá častěji a přes léto jej můžete jej můžete vídat na obloze a také online na flightradar24.com. V bezplatné verzi je k dispozici sedmidenní archiv letů a živé sledování. Pokud si článek čtete ještě v úterý ráno, letadlo právě létá mezi Brnem a Znojmem.

Z letových dat samozřejmě nemůžeme určit, jestli TopGis zrovna fotí pro Mapy.cz nebo jiného zákazníka, ale letos v létě chce Seznam aktualizovat východní třetinu republiky a jižní Morava do této třetiny ještě také patří.

Oživeno: Článek opraven. Původně v něm stálo, že druhým snímkovacím letadlem TopGisu je Zlín Z-37 Čmelák se značkou OK-NJM. To už ale firma nepoužívá. Místo něj létá s Cessnou 404.

Byl pro vás článek přínosný?