Hlavní navigace

MSI ukázalo desky s AMD X570. Použije ventilátory z Twin Frozru, budou se vypínat

23. 5. 2019

Sdílet

To, že desky pro Ryzeny 3000 s novým čipsetem AMD X570 budou kvůli jeho vyššímu TDP mít aktivní chlazení s ventilátorem, vzbudilo v komentářích značné vášně. MSI včera v propagačním livestreamu odhalilo dvě desky s čipsetem X570 včetně jedné, co už unikla. Kromě toho ovšem ukázala také speciálnější model MEG Ace. Ten má chladič propojující heatppipe chladič na čipsetu a masivnější pasivy okolo socketu (jako za starých časů, chce se říct), ale ač na první pohled tato deska vypadá jako plně pasivní odpoveď na ony výhrady, nakonec v ní stejně schovaný ventilátor je. Ale máme dobrou zprávu: když už to není pasivní, je to alespoň polopasivní a MSI slíbilo, že ventilátor se na jeho deskách bude točit jen pod větší zátěží, kdy to bude opravdu třeba.

 

AMD X570: odhalení bude na Computexu, v obchodech ale až o prázdninách

Video nepředstavovalo konkrétní produkty, jen „nadhazovalo“, co má být údajně odhaleno příští týden na Computexu – což je asi potvrzení, že čipset X570 a desky s ním AMD a partneři odhalí už teď a nebude se čekat na pozdější dobu. Ovšem pozor, padla zmínka, že „jde o jeden z modelů, které někde uvidíte v druhé polovině tohoto roku“. Což znamená, že prodávat se tyto desky reálně začnou až později, nejdřív v červenci a teoreticky třeba ještě později.

Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570 06 Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570, model MPG X570 Gaming Plus

Na videu komentátoři přímo zmiňují, že větrák vyvolal kontroverze, ale také, že je „potřebný“ kvůli pokročilé výbavě (které způsobuje vyšší spotřebu). Nicméně na deskách MSI mají údajně být použité kvalitní ventilátory, má jít o stejný design jako v grafických kartách s chladičem Twin Frozr IV (Twin Frozr IV Advanced). Ten byl ve své době docela oceňovaný i pro relativní tichost, pokus mě paměť neklame, zde je ovšem použitá verze s menším rozměrem. Toto platí minimálně na modelu MSI MPG X570 Gaming Plus, který byl v té chvíli před kamerou, nicméně ventilátor asi bude stejný i na dalších.

Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570 07 Tyto ventilátory mají být stejného typu, jaký MSI používalo v chladičích GPU Twin Frozr IV (ale průměr je asi zmenšený)

Desky MSI budou ventilátor v klidu vypínat

Co je ale důležitější: zástupci MSI uvádí, že firma zúročí zkušenosti z GPU ještě v tom, že z nich přinese technologii Zero Frozr. To je označení pro polopasivní nebo také "0dB" režim, kdy se ventilátor rozbíhá až od určité teploty, jinak stojí. Vyplnilo se tedy přání řady z vás a jde asi o nejlepší možné vyústění situace s aktivním chlazením. Při nižší zátěži (bez osazených dalších NVMe SSD, rozšiřujících karet) by ventilátor snad vůbec nemusel přijít ke slovu. A tím se také budou šetřit jeho ložiska. Jaký bude práh teploty nebo zda se bude dát nastavit ručně, zatím nebylo sděleno. Mimochodem, tento polopasivní režim je i na modelu MPG X570 Gaming Plus, ačkoliv prý jde o jednu z levnějších desek této platformy.

Kromě již uniklého modelu byla ukázána ještě dražší a exkluzivnější deska MSI MEG X570 Ace (pravděpodobně, jména nebyla přímo sdělena), která bude patřit k těm dražším určeným pro nadšence (ale je naznačeno, že možná není úplně nejhighendovější ze všech chystaných). Ta má tři sloty M.2 s dekorativními kryty/chladiči a rozměrnější pasiv na čipsetu. Na první pohled není vidět, že by měla ventilátor, ovšem uvnitř tam přece jen je – číhá schován pod mřížkou ve spodní části (pod drakem).

Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570 09 Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570: model MEG X570 Ace

Tento pasiv je nicméně také pomocí dlouhé heatpipe propojený s vyšším pasivem na horní části napájecí kaskády, odkud pokračuje ještě na druhou část VRM nalevo od socketu. Tento design by tak měl také odvádět teplo z čipové sady do lépe chlazených (ale také s vlastním přídělem tepla bojujících) pasivů okolo socketu. Snad by to mělo dovolit častější vypnutí ventilátoru (i zde je technologie Zero Frozr), který je zde stále jako pojistka, aby se čipset (který má často v rukou vaše data na úložišti) nepřehříval.

Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570 11 Ventilátor tam pořád je, jen je schovaný pod touto mřížkou

Mimochodem, tato deska také má zabudované Wi-Fi 6 (802.11ax) a dvě síťovky Ethernet. Ta napravo/níže položená z nich podporuje 2,5Gb/s režim (asi by mohlo jít o Killer E3000 – nebo Realtek RTL8125, ale tipuju spíš Killer; gigabit je od Intelu). Na zadním panelu je i jedno USB-C.

Livestream prezentace desek MSI platformy AMD X570 12 Na MEG X570 Ace bude chladič čipset dlouhou heatpipe propojený s oběma pasivy na napájecí kaskádě

Nové desky by mohly mít ještě další evoluční novinky, které teď v nadšeneckém segmentu jedou, včetně různých ozdůbek. Model Ace má například zrcadlový kryt nad porty, v kterém se může odrážet RGB osvícení skříně a komponent. Model Gaming Plus má zase tento nápis průhledný a podsvícený z rubové strany PCB. Je možné že nastanou i nějaké novinky v komponentech jako je zvuk (mimo již zmíněných nových síťovek). Víc bude vidět na Computexu, kdy se tyto a další desky (něco nového bude určitě i pro Intel) budou vystavovat.

Galerie: Livestream s prezentací desek platformy X570 od MSI

Byl pro vás článek přínosný?