Hlavní navigace

Osm konzolí a přehrávačů, které pod stromkem potěší vás i televizor

30. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Co vybrat pro přehrávání filmů a seriálů? Čím spojit mobil a televizor? A na čem naopak hrát? Poradíme také, jak nejlevněji přijímat DVB-T2.

Chromecast 2 – rychle spojí mobil s TV

Google Chromecast 2 Google Chromecast 2

Streamovadlo Googlu samo o sobě nic nepřehraje, je pouze prostředníkem mezi vaším televizorem a mobilem, tabletem či počítačem. Chromecast 2 udělá z hloupé televize chytrou. Můžete do ní pustit některé hry, ale nejvíce mu sedí videoaplikace. Na mobilu si například pustíte klip na YouTubu a jedním tlačítkem jej pošlete do televizoru. Mobil pak slouží jako dálkový ovladač. Nebo jej pak můžete používat k jiným činnostem, video poběží nepřerušeně dál. Na trhu je i Chromecast Ultra s podporou 4K a HDR, stojí však dvojnásobek. Zvážit můžete i o dvě stovky dražší Chromecast 3.

Cena: od 1000 Kč

Alma iHD – nejlevnější DVB-T2 s HbbTV

Alma iHD Alma iHD

Do dvou let skončí DVB-T. Pokud se od klasické televize nechcete odstřihnout, můžete přejít na satelit, kabelovku nebo IPTV/OTT. Alternativou je i DVB-T2, ve třech přechodových multiplexech již najdete všechny tradiční stanice v lepší kvalitě a s pokrytím napříč celým Českem. Bydlíte-li v domku s vlastní anténou, bude vám stačit, když dokoupíte set-top box. Ty nejlevnější stojí okolo 700 Kč (třeba osvědčený Emos EM170). Zajímavější alternativou je Alma iHD. Stojí půl druhého tisíce, ale podporuje i hybridní vysílání HbbTV a nabízí HDMI-CEC, díky čemuž jej budete moci ovládat „dálkou“ z vaší televize (pokud funkci také nabízí).

Cena: od 1300 Kč

PlayStation Classic

PlayStation Classic PlayStation Classic

Sony se letos inspirovalo u Nintenda a vytvořilo vlastní retro konzoli. PS Classic je zmenšenou verzí prvního PlayStationu, v balení má rovnou dva ovladače, má 20 předinstalovaných her a připojuje se již moderně přes HDMI. Konzole je určená hlavně pro pamětníky, kteří před dvaceti lety hrávali Metal Gear Solid, Syphon Filter nebo Final Fantasy VII, a rádi by si vzpomínky oživili. V žádném případě Classic nekupujte dětem, pokud vám řeknou, že chtějí PlayStation. To by mohlo být na Vánoce hodně smutno.

Cena: od 2700 Kč

Nvidia Shield TV

Nvidia Shield TV Nvidia Shield TV

I po třech letech od uvedení je Shield TV nejvýkonnější a nejlepším zařízením se systémem Android TV. Díky přístupu do Play Storu můžete nainstalovat populární aplikace jako Kodi, Plex nebo VLC pro přehrávání z USB nebo sítě. Nechybí ani YouTube, Netflix nebo Amazon Prime. Shield TV podporuje 4K i HDR. S přibaleným gamepadem na něm můžete i hrát, Nvidia pomohla portovat parádní PC hry, nechybí ani streamování online nebo z domácí sítě. Přečtěte si naši recenzi Shield TV 2017. Shield u nás oficiálně prodává jen Alza, po velkých černopátečních slevách ale hlásí vyprodáno. Do Vánoc by ale měla naskladnit nové kusy.

Cena: od 5000 Kč

Apple TV 4K

Apple TV 4K Apple TV 4K

Co znamená Shield TV pro svět Googlu, to je Apple TV 4K pro svět Applu. Přehrávač podporuje ultravysoké rozlišení i 4K, umí zrcadlit obraz z iPhonu, iPadu i Macu a kromě přístupu do katalogu iTunes se chlubí hlavně širokou základnou aplikací třetích stran. Mezi nimi najdete jednak univerzální síťové přehrávače, ale také YouTube, Netflix, Amazon Prime a další. Apple TV podporuje i některé hry, gamepad však v balení nenajdete.

Cena: od 5500 Kč

Nintendo Switch

Nintendo Switch Nintendo Switch

Napůl tablet, napůl stolní mašina. Hybridní herní konzole od Nintenda se výkonem ani funkcemi nemůže rovnat sokům od Sony nebo Microsoftu. Má ale tu výhodu, že na ní můžete hrát u velké obrazovky, v posteli, při cestě vlakem, prostě všude. A na rozdíl od mobilu nebo tabletu se díky JoyConům skvěle ovládá. Pro Switch jsou k dispozici stovky her, ty nintenďácké navíc nikde jinde nenajdete. Zrovna přišlo nové RPG ze světa Pokémonů, za chvíli dorazí bojovka Super Smash Bros: Ultimate. Na Switch je plno výborných rodinných her a samozřejmě osvědčené klasiky Super Mario Odyssey a The Legend of Zelda: Breath of the Wild, jedna z nej her roku 2017.

Cena: od 7500 Kč

PS4 Pro

Sony PlayStation 4 Pro Sony PlayStation 4 Pro

PlayStation 4 je na trhu přes pět let, takže buď už ho máte, nebo jej opravdu nechcete. Momentálně lze v akcích se sehnat i hluboko pod 10 000 Kč, případně s drobnými příplatky, za něž dostanete i přibalené hry. PS4 Pro má vyšší výkon než původní konzole nebo Slim, což se hodí, i když nemáte 4K televizi, obraz bude i tak vypadat lépe. Hlavním důvodem pro koupi je výborná skladba her, které se za oněch pět let nastřádaly a které nenajdete nikde jinde. Jen letos vyšly výborné tituly tituly jako Spider-Man, God of War, Detroit: Become Human nebo remaster Shadow of the Colossus.

Cena: od 10 000 Kč

MMF24

Xbox One X

Microsoft Xbox One X Microsoft Xbox One X

Xbox One X na rozdíl od PS4 Pro oceníte hlavně v případě, že nemáte herní PC. Většina her pro Xbox je totiž dostupná i pro Windows. Přesto však za cenu slušnější grafické karty dostanete nejvýkonnější konzoli, takže multiplatformní hry na ní vypadají lépe než u konkurence. Tahákem je přehrávač Ultra HD Blu-ray a především služba Xbox Game Pass. Za 259 Kč měsíčně můžete hrát libovolnou z katalogu 100+ her, mezi kterými najdete i letošní pecku Forza Horizon 4, PubG a v budoucnu i všechny nové hry Microsoftu (a že jich bude).

Cena: od 10 000 Kč

Byl pro vás článek přínosný?