Hlavní navigace

Česko má čtvrté celoplošné LTE. Pro mobily ale není

24. 4. 2019

Sdílet


Aspirant na čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora oficiálně spouští vlastní síť LTE. Nordic Telecom zužitkuje pásmo 420 MHz, na které mu do roku 2017 běžela 3G síť CDMA. Ta ještě byla určena pro běžné uživatele, Nordic (a před ním Air Telecom a Mobilkom) na něm provozoval datovou síť a bezdrátovou alternativu pevných linek. K jeho LTE se už ale běžní smrtelníci nedostanou (mobily s takovými pásmy ani nepracují). Určeno je pro internet věcí, M2M zařízení a kritickou komunikaci v oblasti průmyslu a složek integrovaného záchranného systému.

Jako průkopníci v této oblasti chceme ukázat, že služby kritické komunikace nové generace je možné poskytovat moderně a bezpečně prostřednictvím LTE sítě. Těšíme se, že toho dosáhneme díky spolupráci se společností Nokia, která nám poskytuje naprosto bezpečné a inovativní řešení, specializovaný lokální tým, technické poradenství a profesionální služby,” říká Jan Čornej, výkonný ředitel společnosti Nordic Telecom.

LTE pro záchranáře a policii

Síť je schopná přenášet libovolná data, běží na ní ale také vrstva určená pro moderní generaci vysílaček. Nordic by mohl v budoucnu zprostředkovat síť pro policii a záchranáře, kteří doposud využívají zastaralou síť Pegas postavenou na technologii Tetrapol. Její výrobce Airbus DS ji totiž příští rok přestane podporovat, více v článku Pegas volá SOS na Euro.cz, takže ministerstva budou muset hledat náhradu. Nordicu ale zřejmě bude konkurovat O2, které v obdobném pásmu 450 MHz ruší CDMA a nasadí novou technologii.

Dostatečná kapacita a propustnost LTE sítí umožní záchranářům, policistům nebo pracovníkům obsluhujícím kritickou infrastrukturu ve firmách posílat si videa nebo fotografie, aby měli lepší přehled o situaci a mohli při operacích efektivněji zasahovat. Pokročilé mechanismy prioritizace komunikace zajišťují dostupnost a bezpečnost služeb na požadované úrovni,“ doplňuje Aleš Voženílek, ředitel společnosti Nokia pro Českou republiku.

Třetí největší poskytovatel internetu

Nordic by se také rád stal po O2 a UPC třetím největším poskytovatelem připojení k internetu. Společnost dnes přeprodává VDSL od Cetinu, kromě toho ale buduje vlastní rádiovou síť v pásmu 3,7 GHz. K tomu mu pomůže akvizice společnosti Libli.

Již v roce 2017 v ní koupil 50% podíl (tehdy se jmenovala Suntel Net), teď převezme i druhou polovinu. Libli v minulosti pohltilo několik regionálních poskytovatelů na Moravě a disponuje vlastní optickou sítí i vysílače Wi-Fi. Vybudovanou infrastrukturu by Nordic měl využít i pro rozšiřování vlastního 5G v pásmu 3,7 GHz. Cílem společnosti je do dvou let pokrýt až 1,3 milionu domácností a mít 330 tisíc zákazníků.

Byl pro vás článek přínosný?