Hlavní navigace

O2 ruší CDMA. S frekvencemi první české mobilní sítě má nové plány

16. 4. 2019

Sdílet


Píše se 12. září 1991 a Eurotel spouští komerční provoz první české mobilní sítě. Jde o první generaci analogových přenosů založených na technologii NMT, které už deset let fungovaly ve Skandinávii. V těchto dřevních dobách ještě sítě nebyly šifrované a byly snadno odposlouchávatelné. U NMT navíc byly mobily pevně spjaty s telefonním číslem (předvolba 601). Z tohoto mobilního pravěku jsme se dostali až o pět let později, kdy stejná společnost spustila 2G síť GSM, kterou provozuje dodnes.

NMT ale fungovalo ještě dalších 10 let. Již ale v roce 2004 Eurotel souběžně s NMT ve stejném pásmu 450 MHz spouští moderní datovou síť CDMA EV-DO (spadající do 3G), která slibovala rychlost stahování až přes 2 Mb/s. Ta funguje i v současnosti, byť už ji O2 coby nástupce Eurotelu nijak aktivně nenabízí. I CDMA to však má spočítané. O2 v novém ceníku uvádí, že od 15. 6. 2019 začne síť postupně vypínat.

Uživatele, kterých se to dotkne, operátor dopředu upozorní. Podle informací Cnews.cz ještě služby v síti CDMA využívají jednotky tisíc lidí. „Tyto zákazníky nyní informujeme například informací ve vyúčtování služeb nebo SMSkou a doporučujeme jim výměnu modemu za takový, který podporuje 4G LTE. Samozřejmě jim také dáváme možnost ukončit službu bez smluvní pokuty,“ potvrdila mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Na frekvenci 450 MHz by O2 rádo spustilo modernější technologii, ale konkrétní detaily zatím nechce prozradit. Konkurenční Nordic Telecom vypínal CDMA na obdobné frekvenci předloni, od letošního roku na ní běží LTE určené pro internet věcí a kritickou komunikaci. U O2 by se specializovaná síť pro IoT nabízela, neboť na rozdíl od Vodafonu a T-Mobilu žádnou takovou s celorepublikovým pokrytím nemá.

Zástupci O2 v minulosti řekli, že by v pásmu 450 MHz také rádi spustili LTE, ale přislíbili provoz CDMA až do února 2020. Postupné vypínání stávající sítě by tak mohlo trvat půl roku. O2 by ale následně muselo požádat ČTÚ o technologické zneutrálnění pásma. O to se pokoušelo již před třemi lety, ale úřad operátorovi nevyhověl. Oprava: ČTÚ potvrdilo, že nově prodloužený příděl (až do roku 2033) je již technologicky neutrální a O2 nic nebrání nahradit CDMA jinou technologií.

Byl pro vás článek přínosný?