Hlavní navigace

Nové generace procesorů AMD a Intelu prý budou podporovat jen Windows 10

18. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Strach, nejistota, pochybnosti. Toto rčení se tak trochu hodí na situaci, kterou se přes víkend podařilo rozpoutat Microsoftu okolo nadcházejících procesorů Intelu a AMD. Na svém oficiálním blogu totiž publikoval text o spolupráci mezi novými Windows a novým hardwarem, z něhož ovšem vyplývá (nebo to tak bylo interpretováno), že podle Microsoftu ten nový hardware bude spolupracovat právě jen s Windows 10, zatímco s těmi staršími již ne. Jinými slovy, že nové čipy nebudou s Windows 8.1 nebo 7 kompatibilní a budete s nimi muset přejít na Windows 10.

Text je to poměrně dlouhý, to hlavní je ale až na konci. Microsoft zde nejprve uvádí, že Windows 7 mají podporu až (nebo jen, jak se to vezme) do 14. ledna 2020 a Windows 8.1 do 10. ledna 2023, což není nic nového. Microsoft u nich slibuje zajišťovat „bezpečnost, spolehlivost a kompatibilitu“ skrze aktualizace, ovšem toto se týká „starších generací hardwaru“ v současných zařízeních. Co jsou přesně tyto starší čipy není úplně jasné, z kontextu ale vyplývá, že v nich jsou zahrnuté i současné platformy Intelu a AMD – Carrizo a Skylake. Pokud se tedy na plánech podpory nic nezměnilo (a připomeňme, že Windows 7 je už teď ve fázi rozšířené podpory, takže má nárok jen na bezpečností opravy).

Ovšem v dalším odstavci Intel uvádí, že u budoucích čipů už bude v kontrastu s těmi aktuálními vyžadována „poslední“ platforma Windows. To má údajně sloužit k tomu, aby operační systém mohl být s nejnovějším hardwarem lépe sladěný a více těžil z jeho funkcí. Podle Microsoftu tak mají být Windows 10 „jedinou podporovanou platformou“ pro procesory Kaby Lake od Intelu (což je následník dnešního Skylake, který vyjde letos nebo příští rok), ale také pro letošní APU Bristol Ridge na platformě AM4 od AMD. Jako „Windows 10 only“ je zmíněný také Qualcomm „8996“, což by měl být Snapdragon 820.

IDF 2015: Architektura procesorů Skylake
Snímek čipu Skylake

Některá média, která o této věci informovala, zmiňovala mezi těmito čipy také APU Carrizo a Skylake, ty však Microsoft nejmenuje a tato exkluzivní politika by se na ně vztahovat neměla. Jistý příklon k Windows 10 u nich nicméně už je. Například Skylake má novou technologii adaptivní změny taktů nazvanou Speed Shift, která je podporována právě jen na „desítkách“.

IDF 2015: Architektura procesorů Skylake
Speed Shift v procesorech Skylake je už dnes podporován jen na Windows 10

 

Úplná nepodpora?

Ačkoliv se zdá, že zde Microsoft předkládá poměrně závažná omezení svobody použití svých starších operačních systémů, myslím, že skutečnost nebude až tak horká, respektive nebude příliš odlišná od dosavadní praxe. Jednak jde jen o vyjádření Microsoftu, nikoliv o prohlášení Intelu, AMD, či výrobců základních desek nebo notebooků. Těm Microsoft nezabrání v tom, aby pro předchozí Windows nabídli ovladače a zdá se mi velmi nepravděpodobné, že by nová CPU skutečně se starými Windows nefungovala vůbec (už jen proto, že třeba Kaby Lake by mělo být zpětně kompatibilní s dnešními deskami pro Skylake).

 

Pokud provoz se staršími Windows budou znemožňovat například chybějící ovladače pro čipovou sadu nebo integrované GPU, bude to spíše kvůli rozhodnutí přímo těchto výrobců. Taková neochota by ovšem nastat mohla, zejména asi u výrobců notebooků.

Pokud mám hádat, tak se ona „nekompatibilita“ klidně může týkat spíš jednotlivých funkcí nových procesorů. Například nadcházejících instrukcí jako AVX-512, různých vylepšení v řízení spotřeby jako v případě Speed Shiftu, nebo jiných rozšíření, bez kterých ale procesory budou normálně fungovat. Že takové součásti nedostanou podporu, protože by potřebovaly přepsání částí starších operačních systémů, je očekávatelné a zapadá do stávající politiky Microsoftu, který před Windows 10 udržoval systém mezi jednotlivými vydáními stabilní a bez zásadnějších změn. Procesory tak sice nebudou „podporované“ jako celek, ale nejspíše budou fungovat, podobně jako lze dnes třeba na Athlon 64 dostat Windows 8 nebo 10, i když už výrobce použité desky neposkytuje žádné ovladače.

Výchozí tapeta pro Windows 10

 

KL24

Vzhledem k tomu, že jde o oznámení Microsoftu, logicky se v něm mluví jen o Windows. Asi ale nemusíme mít strach, že by zmíněné budoucí procesory měly Windows 10 jako vůbec jediný operační systém. Bezpochyby budou nadále běžet také na Linuxu, Androidu (což o Snapdragonu 820 víme jistě) a nejspíš i dalších rodinách operačních systémů.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?