Hlavní navigace

Nové počítače s Windows 10 dostanou eSIM a vydrží až 20 hodin

31. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm na Computexu oznámil, že počítače s ARMovými procesory a plnohodnotným systémem Windows 10 opravdu přijdou. Poběží na jeho nejvýkonnějším čipsetu Snapdragon 835 s osmi procesorovými jádry Kryo 280 a grafikou Adreno 540. Díky emulaci spustí i klasické x86/Win32 aplikace.

Snapdragon má podle Qualcommu přinést až o 50 % vyšší výdrž než procesory x86. Viceprezident firmy Don McGuire řekl PC Worldu, že očekávají výdrž až 20 hodin. Bližší detaily neprozradil, proměnných ovlivňujících spotřebu je však mnoho, takže číslo berme s rezervou. Faktem ovšem je, že deska se Snapdragonem je zhruba poloviční oproti té s procesorem x86. Zůstane tak více místa pro akumulátor. ARM má také obecně lepší efektivitu.

Qualcomm také potvrdil náš předpoklad, že v emulaci budou fungovat jen 32bitové, nikoliv 64bitové klasické programy. První počítače by se mohly objevit před koncem roku, cena má být prý mezi 600 a 800 dolary. Žádný cenový útok na x86 se tedy nekoná.

MMF24

Microsoft k tomu prozradil, že počítače s Windows 10 a Snapdragonem 835 chystá Asus, HP nebo Lenovo. Výhodou těchto mašin má být nejen dlouhá výdrž a nehlučný chod (zcela pasivní chlazení), ale také dostupnost gigabitového LTE modemu. Microsoft navíc řekl, že v PC budou integrované eSIM. Tedy programovatelné SIM karty na čipu, přičemž přístupového údaje k operátorské sítí se stáhnou z internetu.

Byl pro vás článek přínosný?