Hlavní navigace

Problémy kvůli Ampere? Ne, tržby Nvidie přesáhly 4,7 miliardy $. Bude největší fabless firma

19. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia vydělává jako splašená. Tento kvartál se poprvé dostala tržbami přes čtyři miliardy dolarů a hned příště půjde přes pět. Už příští rok se z ní může stát největší fabless výrobce čipů na světě.

Minulý měsíc jsme měli sezónu finančních výsledků Intelu a AMD. Nvidia má o trošku posunutý kalendář, její třetí kvartál běžel od srpna do října, a tak hlásí výsledky až teď. A jsou to hodně silné výsledky, firma teď má teď tržby dobře pětinásobné proti tomu, kde byla třeba v roce 2012.

Po předchozím druhém kvartálu (kdy měla tržby 3,866 miliardy $), uvedla Nvidia v prognóze, že na právě skončený třetí kvartál očekává tržby okolo 4,4 miliardy. Ovšem čekali jsme, že výsledek bude nakonec vyšší – a nespletli jsme se. Teď Nvidia oznámila, že tržby za Q3 FY2021 dosáhly tržby výše 4,726 miliardy dolarů. To je o 22 % víc než v Q2 a o 57 % vyšší tržba než před rokem (rozdíl je v tom, že nyní se započítávají tržby koupené divize Mellanox, která se loni nezapočítávala; ale to udělalo jen menší část nárůstu).

Z tohoto měla Nvidia čistý zisk 1,336 miliardy $, Je to díky vysoké hrubé marži 62,6 % a k zisku pomohla i hodně nízká daň 0,9 % (díky tomu, že v USA si korporace mohou odepsat platby zaměstnancům v akciích, což Nvidia dost využívá a tentokrát se zřejmě sešlo hodně těchto bonusů). Zisk přepočítaný na jednu akcii je 2,12 dolaru.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY2021 Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY2021 (Zdroj: Nvidia)

A teď k tomu, odkud se tyto částky berou, což vás může zajímat i kvůli aktuální situaci, kdy je v prodeji zdánlivě velmi málo nových grafik GeForce RTX 3000. Nvidia uvádí, že v divizi grafik měla tržbu 2,787 miliardy, tedy o 25 % vyšší než před rokem a o třetinu vyšší než v předchozím kvartálu. Divize Compute & Networking měla tržbu 1,939 miliardy $, což je zvýšení o 146 % částečně i díky bývalému Mellanoxu; mezikvartálně je nárůst jen 9 %.

Tržby za grafiky GeForce narostly o 37 %

Nejvyšší nárůst je v oblasti herních produktů: oblast Gaming, pod čímž jsou grafiky GeForce, šla ve třetím čtvrtletí proti druhému nahoru o 37 % (stejný nárůst je to i meziročně), má tržby 2,271 miliardy $. Z toho by mělo vyplývat, že grafiky GeForce RTX 3000 se zřejmě prodávají dobře, pokud tedy takto vysoké zlepšení není jen v prodejích staré generace Turing/RTX 2000. Podle Nvidie šly nahoru notebooková i desktopová GPU a v těch desktopových prodeje „benefitovaly z uvedení GeForce RTX 3000“.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY2021 jednotlivé divize Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY2021: jednotlivé divize (Zdroj: Nvidia)

V datacentrech byly tržby 1,9 miliardy (+8 % mezikvartálně, +162 % meziročně díky Mellanoxu). Profesionální grafiky Quadro měly tržby 236 milionů (meziročně pokles o 27 %), automobilní produkty 125 milionů (meziročně pokles o 23 %). Divize OEM a další vytvořila tržby 194 milionů, což je nárůst o 36 % meziročně.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY2021 trend tržeb za poslední dva roky Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY2021 trend tržeb za poslední dva roky (Zdroj: Nvidia)

Celoroční tržby by mohly dosáhnout skoro 17 miliard

Jako obvykle byla představená i prognóza na další čtvrtletí, která je jakýmsi předběžným pohledem na příští uzávěrku. A tento výhled ukazuje ještě větší růst tržeb. Nvidia za Q4 očekává 4,80 miliardy dolarů s tolerancí +/- 2 %. Jak už jste si mohli všimnout, stanovuje tato firma výhled tak, aby ho vždycky značně předstihla – teď to bylo o 7,4 %.

Pokud bychom aplikovali totéž na prognózu na Q4, pak by v poslední čtvrtině fiskálního roku (kalendářní listopad 2020 – leden 2021) mohla Nvidia nashromáždit 5,15 miliardy dolarů. Značně by se tedy přehoupla přes kulatou pětku, a to jediný kvartál poté, co probourala bariéru čtyř miliard dolarů za kvartál.

Nvidia křemíkovou trojkou za Intelem a TSMC?

To by za celý rok dalo tržby 16,82 miliardy dolarů. Nvidia se zřejmě posune o kousek výš na na žebříčku největších polovodičových firem. Jak „velcí“ jsou jednotiliví polovodičoví hhráči, jsme probírali v tomto článku, a pokud se podíváte, tak tržby okolo 16,4 miliardy v roce 2019 stačily na 6. a 7. místo na celém světě. Tyto pozice patřily Broadcomu a Qualcommu. Letos je možná Nvidia nepředběhne, ale při tempu růstu by to asi měla dosáhnout během roku 2021 a obsadit pozici šestého největšího výrobce čipů.

Galerie: Pořadí a velikosti největších polovodičových firem

Ovšem když se na žebříček podíváte, jsou na druhém místě Samsung, na čtvrtém SK Hynix a na pátém Micron. Jejich prodeje jsou z většiny nebo i cele tvořené velkým objemem výroby pamětí. Pokud bychom řekli, že paměti coby komodita jsou o dost odlišný byznys a počítali jen výrobce logických čipů, ať už ty s továrnami, nebo bez, byl by před Nvidií už jen Intel a pak TSMC, u kterého Nvidia většinu produkce vyrábí (i když část teď přesouvá k Samsungu). TSMC nemá vlastní čipy, vyrábí místo toho jako dodavatel pro všechny ostatní tzv. „fabless“ firmy, tj. ty bez vlastních továren.

A kdyby se počítaly jen fabless firmy, pak by Nvidia po předstižení Qualcommu a Broadcomu byla dokonce úplně největší. Tedy aspoň když se nepočítá Apple, jenž samostatně čipy neprodává a není proto zahrnut a pokud by se touto cestou nechtěl vydat Intel…

Zdroje: Nvidia (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?