Hlavní navigace

Desktopová platforma Intel LGA 1700 prý bude mít delší život než obvykle, přinese DDR5

7. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Asus

Na trh tento měsíc přijdou procesory Intel Comet Lake-S a s nimi také nová desktopová platforma se socketem LGA 1200. Ten by tu měl být celkem dva roky a kromě Comet Lake na něm bude založená také následující desktopová generace procesorů Rocket Lake (ty by měly jinak podle Gigabyte fungovat i v letošních deskách). Ale mezitím už stihly prosáknout i informace o tom, co přijde poté – o platformě LGA 1700. Na té by se měly objevit nové technologie jako paměti DDR5, ale asi nejzajímavější informace je, že by tato nástupnická platforma mohla mít delší životnost, než bývalo u Intelu zvykem, což by se mohlo líbit těm, kdo větší upgradovací potenciál desek oceňovali u socketu AM4 od AMD.  

LGA 1700 vám vydrží až po tři generace procesorů?

Tento týden se na internetu opět objevily zprávy o tom, že procesory Alader Lake pro desktop – které přijdou po Rocket Lake a měla by to tedy být 12. generace Intel Core – budou používat socket LGA 1700. O tom se vás už informovali před časem, informace o tomto socketu se celkově objevila již třikrát. Na webu Chiphell se teď nicméně objevily nějaké další detaily, které jsou docela zajímavé. Je třeba upozornit, že jé není jak potvrdit a zatím byste je měli brát s rezervou.

Jak bylo nadhozeno, socket LGA 1700 by údajně mohl mít delší životnost, prý by mohl podporovat až tři generace. Je to zatím dost daleko, takže těžko říct, zda se to vyplní, ale pokud ano, šlo by o procesory Alder Lake (první 10nm desktopové procesory Intelu), dále snad Meteor Lake (což by měly být první 7nm procesory) a ještě jednu generaci, které by snad vycházely v letech 2022, 2023 a 2024 – tedy přibližně. Zatím ovšem ani neznáme jméno procesorů, které by měly přijít po Meteoru.

Core i9 10900K a i5 10600K XFastest Core i9-10900K a i5-10600K, současná generace Comet Lake pro LGA 1200 (Zdroj: XFastest)

Na LGA 1700 by údajně Intel mohl implementovat PCI Express 5.0 (připomeňme, že PCIe 4.0 bude už na LGA 1200 po vydání procesorů Rocket Lake). Na této platformě by asi mohly být použité už také paměti DDR5, ale pisatel na Chiphellu si tím není jistý. Časové zařazení by asi sedělo. Ale ona nejistota možná znamená, že je ještě nebude používat hned Alder Lake, který by tak mohl třeba jít na trh ještě s DDR4. Totéž asi může platí pro PCIe 5.0. Tyto novinky by například mohlo přinést až Meteor Lake a pak by vyžadovaly novou desku, byť by zde byla určitá kompatibilita. I když Alder Lake by možná mohlo být podobné jako Skylake a podporovat jak DDR4, tak DDR5 (volba by pak byla na výrobci desky).

Tip: Co přinesou paměti DDR5? Zlepšení pro výkon, až 8400 MHz, možná i ECC pro všechny

Co ještě LGA 1700 má přinést, je větší množství linek PCI Express. K tradičnímu slotu PCI Express ×16 z CPU by se tak mohlo přidat větší množství linek pro NVMe SSD. Už Rocket Lake na LGA 1200 má mít 20 linek (jedno dedikované rozhraní ×4 navíc pro SSD), takže Alder Lake a LGA 1700 by jich mohly přinést ještě víc a celkem poskytovat z CPU třeba 24 nebo 28 – uvidíme.

https://twitter.com/chiakokhua/status/1257165217529622528

Alder Lake má podporovat AVX-512 i na malých jádrech

Ještě něco k samotným procesorům Alder Lake, tedy k první z oněch údajných tří generací, které na platformě LGA 1700 budou. Jak už říkal minulý únik, tyto procesory mají mít „big.LITTLE“ architekturu, kombinující osm velkých jader a osm malých jader „Atom“. Velká jádra mají údajně být architektury Golden Cove (nová architektura přicházející po Willow Cove, které bude v Tiger Lake a Rocket Lake).

Malá jádra mají mít architekturu Gracemont, která bude přímým nástupcem první generace 10nm Atomů Tremont (podrobně jsme se této architektuře věnovali zde). Důležité je ale hlavně to, že Gracemont údajně už má podporovat instrukce AVX-512. Proč je to podstatné? Protože při mixování dvou různých jader je třeba, aby obě jádra podporovala stejné instrukce. Jinak program přesunutý z velkého jádra na malé může najednou spadnout na nepodporovanou instrukci. Toto je zdá se vážný problém u prvního big.LITTLE Intelu Lakefield. Protože použitá jádra Tremont umí maximálně instrukční rozšíření SSEx, musel Intel u velkého jádra vypnout AVX-512 i AVX a AVX2, čímž značně snížil potenciální výkon.

MMF24

Intel Alder Lake S big LITTLE Sharkbay Procesory Intel Alder Lake-S pro desktop budou podle leakera Sharkbaye mít architekturu big.LITTLE s malými jádry Atom (starší únik, zdroj: PTT.cc)

Ale protože Gracemont už bude mít kompatibilitu s AVX-512, tento kompromis nebude třeba udělat a malá jádra nebudou celek „kriplit“. Nemusí nutně počítat AVX-512 s vysokým výkonem (je možné, že ho budou provádět jenom se 128bitovými jednotkami), ale důležité je, že budou kompatibilní.

Zdroje: VideoCardz, Chiphell, RetiredEngineer/Twitter

Byl pro vás článek přínosný?