Hlavní navigace

Intel odhalil procesory Core 10. generace pro deskop: Comet Lake-S, nejrychlejší herní CPU

30. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel

Dnešní den je očekávané datum, kdy Intel odhaluje své nové desktopové procesory: Core 10. generace neboli také „Comet Lake-S“, které sebou přináší také úplně novou desktopovou platformu LGA 1200 s deskami s čipsetem Z490/H470/B450/H410. Comet Lake je stále 14nm procesor vycházející technologicky z architektury Skylake, ale na stejnou platformu by zhruba za rok měly přijít také procesory Rocket Lake-S už s novou architekturou, pro které je tak Comet Lake určitým předchůdcem a mezistupněm. Mezitím přináší více jader a/nebo MT výkonu, než poskytovalo Coffee Lake, a také vyšší jednovláknový výkon, který by měli uvítat hráči. Sám Intel tuto novinku charakterizuje doslova jako nejrychlejší herní procesor.

Deset jader, HT u všech modelů a změněný Turbo Boost

Většina IP bloků v Comet Lake je zdá se převzatá z předchozích 14nm čipů. Platí to o jádrech CPU, která nicméně proti původnímu Skylake mají novější bezpečnostní opravy (ty by měly být na stejné úrovni, jakou má R0 stepping Coffee Lake Refresh, jenž bývá například v Core i9-9900KS), i o integrované grafice a také konektivitě. Comet Lake podporuje stále jenom PCI Express 3.0, integrované GPU má 24 EU (192 shaderů) architektury Gen9. Ovšem procesor má až deset jader, kterážto konfigurace bude i s HT (20 vlákny) použitá v modelech Core i9.

Značná změna je ale také u nižších modelů. Od Core i3 po Core i7 Intel aktivoval HT, takže CPU mají dvojnásobek vláken. To zvyšuje vícevláknový výkon, takže efekt se trošku blíží tomu, pokud by tato CPU dostala dejme tomu 1–2 jádra navíc (podle toho, kolik vláken přibylo), byť asi ne pro všechny úlohy. Toto je v průřezu nabídkou procesorů Comet Lake možná stejně důležitá (ne-li větší) novinka než ono desetijádro v nejvyšších modelech i9.

Intel 10th Gen Die Snímek čipu Comet Lake-S s 10 jádry (Zdroj: Intel)

Parametry procesorů unikly už zkraje roku a nevyvolávají tak velké překvapení – od prosáknutí se zdá se nic nezměnilo, jak můžete vidět v tabulkách na třetí straně článku. Asi ale bude užitečné si nejdřív připomenout pár věcí. Podobně jako v notebookové verzi Comet Lake-H, která vyšla začátkem měsíce, totiž Intel zavádí změny ve fungování turba. Ty jsou trošku podobné tomu, jak se boost chová u Ryzenů 3000, i když implementace se asi dost liší. Například tak odteď dosažení špičkových taktů bude záviset na tom, jakou teplotu CPU má, a také už nebude nejvyšší avizovaný takt dosažitelný na všech jádrech – do mainstreamového desktopu tak u Intelu přichází s platformou LGA 1200 a Comet Lake-S poprvé koncept „preferovaných jader“.

Preferovaná jádra (Turbo Boost Max 3.0)

Cestičku preferovaných jader Intel prošlapal už v roce 2016 s procesory Broadwell-E, kde se tato věc poprvé objevila pod označením Turbo Boost Max 3.0. A to nese doposud i v procesorech Comet Lake-S, kde (poprvé v mainstreamové platformě) tuto věc používají procesory Core i9 a Core i7. Tato technologie spočívá v tom, že z výroby jsou na čipu označená dvě „kvalitnější“ jádra, která mohou dosáhnout lepší frekvence, typicky o 100 MHz vyšší, než ostatní. Je pak na operačním systému, aby na tato jádra přiřazoval úlohy, u kterých chce mít nejvyšší jednovláknový výkon.

Prezentace k vydani procesoru Intel Comet Lake S 07 Comet Lake-S používají technologii Turbo Boost Max 3.0, která umožňuje na dvou nejkvalitnějších jádrech dosáhnout vyššího turbo boostu než na ostatních

Turbo závislé na teplotě (Thermal Velocity Boost)

Teplotně závislý maximální boost je převzatý z notebookoých procesorů Core 8., 9. a 10. generace (Coffee Lake-H a Comet Lake-H). Podobně jako v předchozím případě jde o využití toho, že za určitých podmínek lze frekvence vyškálovat o něco výš, zatímco za jiných ne. Tudíž běžné turbo by takový potenciál nemohlo využít, ale pokud se podmínka (zde teplota) ohlídá, je možné získat nějakou frekvenci navíc. U Comet Lake-S je Thermal Velocity Boost použitý u desetijádrových procesorů Core i9 a přidává 100 MHz navíc pro jak jednovláknové, tak pro all-core maximální turbo. Klíčem je, že teplota čipu musí být nižší než určitá hranice, která je v tomto případě stanovená na 70 stupňů (Celsia). Tento boost navíc bude tedy přínosem nejvíce pro krátkodobější náhlé zátěže. Když se CPU více zatíží a zahřeje se nad 70 stupňů (což se snáze stane při využití všech vláken), přestane být aktivní.

Paměti DDR4: oficiální podpora 2933 MHz s určitými výjimkami

To, že Intel nejspíš použil pro Comet Lake hardwarové bloky z předchozích CPU, se pravděpodobně týká i řadiče pamětí DDR4, jenž je jako obvykle dvoukanálový. Ovšem proběhla jistá evoluce, byť možná ani ne po stránce změn v návrhu, jako v ověření jeho schopností pro vyšší frekvence, než bylo garantováno dřív. Zatímco až po minulou 9. generaci Coffee Lake Refresh Intel oficiálně podporoval jen DDR-2666 (třebaže s profily XMP se RAM dala přetaktovat mnohem výš), Core i7 a Core i9 v řadě Comet Lake-S už oficiálně podporují i DDR4-2933.

Intel Comet Lake S novinky Intel prezentuje novinky procesorů Comet Lake-S

Původně uniklé materiály uváděly, že to bude jen v případě osazení dvou modulů (jednoho na každý kanál). Ale nakonec je podpora DDR4-2933 platná i pro čtyři moduly DIMM. Je zde jenom malá podmínka: musí jít pro velké desktopové DIMMy. Pokud by se náhodou použila deska používající sloty SO-DIMM, tak takovéto moduly jsou podporovány jen dva (jeden na kanál). Čtyři by už musely jít níž na DDR4-2666. Takováto konfigurace by ale měla být velmi vzácná a jak už bylo řečeno, kde se v desktopu řeší výkon, tam nejspíš stejně bude použita RAM s továrním přetaktováním přes profil XMP.

Toto se týká Core i7 a i9, nižší modely podporují jen DDR4-2666. Platí to pro Core i5, Core i3 a také lowendová dvoujádra Pentium Gold a Celeron.

Procesor Intel Core i9 10900K ilustrace 1600 Procesor Intel Core i9-10900K

125W TDP u odemčených modelů

Další změna u procesorů Comet Lake-S proti minulosti je to, že odemčené modely řady K mají 125W TDP, zatímco dosud to bylo 95 W. Zamčené modely jsou nadále 65W. Toto ale neznamená maximální spotřebu – TDP je úroveň spotřeby při základním taktu. Pokud CPU boostuje, pak u Intelu TDP překročí, a to klidně i o velké desítky procent (u 65W modelů desetijader bychom se možná mohli dočkat i dvojnásobků a vyšších hodnot). Platforma LGA 1200 je připravená na vyšší proudy proti předchozí generaci, limit maximálního proudu byl zvýšen o 25 % a desky platformy Z490 budou zdá se typicky vybavené dosti zesílenými napájecími kaskádami.

Článek pokračuje na další straně novinkami v schopnostech přetaktování.

Tenčí čip, vypínání HT: Novinky pro přetaktování a ladění výkonu

Předchozí technické novinky a také parametry většiny CPU jsme už znali z úniků, ale Intel přece jenom uhlídal nějaká tajemství. Comet Lake-S přináší i některé další novinky, které jsme se dozvěděli až nyní s oficiálním vydáním (nebo o 1–2 dny dopředu, protože slajdy předtím ještě unikly na web). Tyto novinky jsou zejména pro přetaktovávače a nadšence do ladění výkonu, takže přesně něco pro vás.

Comet Lake přinese v desktopu vylepšené možnosti přetaktování. Má být umožněno přetočit frekvenci slotu PCI Express ×16 pro grafickou kartu, který je připojený v řadiči v CPU. Současně také bude možné přetaktovávat propojení DMI mezi čipovou sadou a procesorem. Frekvence těchto linek má být možné zvednout z výchozích 100 na 104 až 1080 MHz, nicméně asi to vyžaduje, aby měla čipová sada na desce přidělený vlastní generátor taktu pro zachování stability.

Toto by mohlo zvýšit výkon I/O operací, zejména pokud je k čipsetu připojeno více než jedno rychlé NVMe SSD, kdy pak může být kapacita DMI (odpovídající PCIe 3.0 ×4) limitující. Zde ovšem bude hodně důležité ověřovat stabilitu, protože se dotýkáte úložiště, a tedy rizika ztráty dat.

Nastavovani krivky napeni v Intel Extreme Tuning Utility Nastavování křivky napětí v Intel Extreme Tuning Utility (Zdroj: AnandTech)

Také má být umožněno ladit napětí ve více krocích pro různé frekvence – tedy vlastně měnit křivku frekvence a napětí. Toto by mohlo být pro nadšence dosti zajímavé. Mělo by to být také možné provádět z aplikace Intel Extreme Tuning Utility, která pro tyto nové funkce dostane podporu. Intel také pro Comet Lake aktualizuje nástroj k automatickému přetaktování Intel Performance Maximizer (ale zda třeba bude upravovat také tyto křivky napětí, není jasné).

Možnost vypnout HT u jednotlivých jader

Asi nejexotičtější novinkou je pak možnost podrobně kontrolovat funkci HT a zapnout nebo vypnout ji pro jednotlivá jádra. Jak moc to v praxi bude užitečné, to je asi dost otázka. Ale takříkajíc „akademicky“ jde o zajímavou a dlužno říct unikátní možnost, protože toto zatím nebylo možné (jestli se nepletu), dosud se dalo SMT vypnout jen globálně.

Intel Comet Lake S pretaktovani Nové možnosti přetaktování u procesorů Comet Lake-S

Tímto způsobem bude možné docílit zvláštní konfigurace s lichými počty vláken, případně cosi podobného „big.LITTLE“ architektuře. Například by se dalo vyzkoušet vypnutí HT třeba u dvou jader, která by se pak používala pro jednovláknové programy pro maximalizaci jejich výkonu (na toto byste zvolili preferovaná jádra čipu). Zbytek jader by měl HT ponechané aktivní, aby CPU mělo vyšší mnohovláknový výkon oproti situaci, kdy se HT vypne globálně. Vypnuté HT na určitých jádrech by se také teoreticky dalo použít pro provoz programů, u nichž je obava z bezpečnostního dopadu HT. Pochopitelně to ovšem bude vyžadovat nějaké manuální přiřazování procesů na daná jádra či změnu scheduleru CPU v operačním systému.

Křemík má fyzicky nižší výšku, zlepší to chlazení

A nakonec Intel oznámil ještě jednu věc, která nadšence potěší: čipy Comet Lake prošly jednou změnou, která má zlepšit jejich chlazení. Pokud si vzpomínáte, tak u předchozí generace měla osmijádra trošku vyšší křemík, než předchozí CPU. To možná přispělo k trošku horším teplotám, ačkoliv měly tato CPU po dlouhé době opět připájený rozvaděč tepla. Vyšší čip asi výhody pájky trošku snížil, protože přenos tepla se zhoršuje se vzdáleností a u křemíku není vodivost tak dobrá jako u mědi. Protože teplo vzniká na spodní straně čipu, kde jsou kovové vrstvy a tranzistory, tak platí, že čím delší cestu teplo skrz křemík do pájky a pak rozvaděče tepla překonává, tím nižší kapacitu má jeho transfer. Nadšenci, kteří čip obrousili (což je dost šílená úprava), byli takto schopní snížit teploty.

Intel Comet Lake S tenci kremik Comet Lake-S má tenčí čip proti Coffee Lake, aby se snáz chladil

Intel proto u Comet Lake křemík snížil o 300 µm (z 0,8 mm na 0,5 mm), takže by se díky lepšímu přenosu tepla mělo usnadnit chlazení – teplota by měla být alespoň mírně lepší, než pokud by hypoteticky čip se stejnou spotřebou byl vyšší. Jak velké zlepšení to je, to ovšem těžko říct, Intel neuvádí nějaká odhadovaná čísla. Nižší výška čipu by měla být kompenzována tlustším rozvaděčem tepla (ten je měděný a jeho vodivost je tedy lepší než u křemíku). Mezi rozvaděčem a čipem je u odemčených verzí nadále indiová pájka, kterou Intel označuje jako „STIM“ (Solder Thermal Interface Material). Běžné zamčené modely ale budou pořád mít pastu a je možné, že u nich snížení čipu prováděno nebude.

Článek pokračuje na další straně přehledem modelů desktopových procesorů Comet Lake.

Modely a ceny (a PL2 některých čipů)

Parametry všech procesorů můžete vidět v tabulkách přímo od Intelu. Ceny jsou v nich uvedené v dolarech, ale v krátkosti lze říct, že jsou víceméně stejné jako u předchozích generací – Core i9 stojí oficiálně zhruba stejně, i7 také, cena například Core i5-10400, i5-10400F je stejná jako i5-9400 a i5-9400F. Doporučené ceny by se tedy neměly změnit proti současné nabídce Intelu, bude záviset jenom na tom, zda třeba u starší generace prodejci nenabízejí slevy proti oficiálním částkám, zatímco nová generace by naopak mohla být trošku nadsazená.

Baleni procesoru Intel Comet Lake pro desktop LGA 1200 1600 Balení procesorů Intel Comet Lake-S pro desktop

Desetijádra

Vypíchněme parametry nejdůležitějších modelů. Nejvýkonnější Core i9-10900K bude mít deset jader a dvacet vláken na základní frekvenci 3,7 GHz, 20 MB L3 cache a jednojádrové turbo až 5,3 GHz. To je ovšem s oněmi podmíněnými boosty. Bez Thermal Velocity Boostu (tedy nad 70°C teploty) bude maximum 5,2 GHz a pokud nepoběžíte na preferovaném jádru, jen 5,1 GHz. Maximální boost pro všechna jádra je do 70°C 4,9 GHz, nad tuto teplotu už jenom 4,8 GHz. Kromě 125W TDP je znám také doporučený limit spotřeby pro turbo boost PL2, který Intel doporučuje 250 W, což má být udržitelné po 56 sekund. Nicméně toto výrobci desek typicky ignorují, limit bývá nastavován výš, než je doporučení Intelu a také bývá ignorováno ono časové omezení tohoto překročení TDP.

Od tohoto procesoru bude dostupná i mírně levnější varianta Core i9-10900KF bez GPU, její parametry jsou jinak stejné. Intel bude nabízet i 65W zamčený model Core i9-10900 (a také stejný Core i9-10900F bez grafiky). Ten se liší základní frekvencí 2,8 GHz, maximálním all-core boostem 4,5/4,6 GHz (hodnoty bez a s Thermal Velocity Boostem) a jeho maximální jednovláknový boost bude o 100 MHz nižší proti modelům K/KF. Běžné turbo je 5,0 GHz, na preferovaných jádrech 5,1 GHz a s Thermal Velocity Boostem (do 70°C) 5,2 GHz.

Osmijádra

U osmijader Core i7 Intel nabídne o 100 MHz vyšší základní frekvence než u  i9, ale maximální jednojádrvé i all-core boosty budou nižší. Core i7-10700Ki7-10700KF (opět budou i verze bez integrovaného GPU) mají maximální takt all-core boostu 4,7 GHz a maximální jednojádrový Boost 5,1 GHz na preferovaných jádrech (5,0 GHz mimo ně). Zamčené 65W modely budou mít základ 2,9 GHz, all-core boost 4,6 GHz a maximální jednovláknové turbo už jenom 4,7–4,8 GHz. Připomeňme ještě, že osmijádra budou mít nově aktivní SMT, takže vícevláknový výkon bude o dost zajímavější a na úrovni toho, co dosud nabízelo jen Core i9. L3 cache je u nich 16 MB. Limit PL2 zde Intel doporučuje nastavit 229 W opět po dobu 56 sekund, ale opět platí, že tímto se desky většinou neřídí.

Procesory Intel Comet Lake pro desktop LGA 1200 1 Procesory Intel Comet Lake pro desktop (LGA 1200): Core i9 a i7

Šestijádra

Šestijader Core i5 bude existovat několik, opět s HT aktivním, takže 12 vlákny, což je velmi pozitivní změna. Část modelů včetně odemčeného modelu bude mít také levnější verzi F/FK bez grafiky. Odemčené 125W Core i5-10600K/i5-10600KF má základní takt 4,1 GHz, all-core boost 4,5 GHz a jednovláknový boost 4,8 GHz – zde už bez předešlých specialit. PL2 tohoto čipu doporučuje Intel nastavit na 182 W opět po dobu 56 sekund.

Naopak nejlevnější 65W model Core i5-10400 má mít základ 2,9 GHz, all-core boost 4,0 GHz a maximální boost 4,3 GHz. Totéž jeho verze bez GPU Core i5-10400F, která bude nejlevnějším šestijárem Intelu jen za 157 $ – to s momentálně nevýhodným kurzem koruny vychází asi na 4750 Kč.

Procesory Intel Comet Lake pro desktop LGA 1200 2 Procesory Intel Comet Lake pro desktop (LGA 1200): Core i5 a i3

Čtyřjádra a další...

Pokud vás zajímá nejlevnější čtyřjádro, pak zamčené 65W Core i3-10100 má stát asi 3750 Kč (122 $), což obnáší integrovanou grafiku – levnější model i3-10100F bez ní zatím oznámen nebyl. Základní takt bude mít 3,6 GHz, maximální all-core boost 4,1 GHz a maximální jednojádrový boost 4,3 GHz. Také zde má procesor konečně HT a tím pádem osm vláken. Od Core i3 ale na rozdíl od šestijader nebude nabízený odemčený model – alespoň zatím Intel žádný neuvádí, byť nějaká další výkonnější čtyřjádra oznámil – viz tabulka.

Procesory Intel Comet Lake pro desktop LGA 1200 3 Procesory Intel Comet Lake pro desktop (LGA 1200): Pentia a Celerony

35W modely zůstávají

Intel jinak oznámila i 35W modely řady T, které mají snížené maximální takty boostu a také zejména základní frekvence, ale existují od všech modelů od dvoujader po desetijádro (i9-10900T). Opět platí, že TDP bude v boostu překračováno.

Procesory Intel Comet Lake pro desktop LGA 1200 4 Procesory Intel Comet Lake pro desktop (LGA 1200): úsporná řada T s 35W TDP

V obchodech zřejmě za čtyři týdny

Všechny tyto modely procesorů by se zřejmě měly začít prodávat za nějaké čtyři týdny – 27. května. Současně s tím budou uvedené i desky platformy LGA 1200.

Vaše hodnocení 10. generace procesorů Intel Core pro desktop/Comet Lake-S:

Galerie: celá prezentace k vydání Comet Lake-S

Zdroje: Intel, Tom's Hardware, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?