Hlavní navigace

Desetijádrové procesory Intel Comet Lake-S vyjdou asi v dubnu, se Z490 deskami

10. 12. 2019

Sdílet

Na příští rok se chystají nové procesory Intelu v desktopu, a sice 14nm čipy Comet Lake. V noteboocích už Comet Lake-U vyšly toto léto, ale dosud jsme nevěděli, kdy se objeví i pro stolní PC, herní počítače a tak podobně. Dříve se čekalo, že by je Intel třeba mohl vypustit již letos, nicméně to vypadá, že to bude později, pravděpodobně hlavně proto, že již používají nový socket a platformu LGA 1200. Nyní se objevila informace o plánovaném termínu uvedení těchto procesorů „Comet Lake-S“, podle níž by se měly dostat na trh až na jaře v druhém kvartálu roku a ještě jsou tedy nějaké ty měsíce vzdálené.

Comet Lake-S, Z490 a LGA 1200 bude v dubnu 2020

Podle hongkongského webu HKEPC plánuje Intel uvést desky s čipsety řady 400 v dubnu 2020 (pro slovenské čtenáře: apríli). Řeč je konkrétně o čipsetu Z490, který bude určený pro dražší desky umožňující přetaktování, nicméně následovat by měly H470, B460 a H410 pro levnější modely (podle zprávy by možná mohly mít určité zpoždění, jisté to asi úplně není).

Tato informace striktně uvádí jenom to, kdy budou dostupné základní desky s čipsety řady 400, které jsou určené právě pro procesory Comet Lake-S. Nicméně už víme, že Comet Lake pro desktop používá nový a zcela nekompatibilní socket LGA 1200, a nové desky budou tedy natvrdo vyžadovány. A proto asi můžeme předpokládat, že pokud desky vyjdou v dubnu, tak procesory téměř určitě budou uvedené současně s nimi. Tuto zprávu tedy můžeme předběžně brát jako první nástřel toho, kdy se nová (ačkoliv stále 14nm a na Skylake založená) CPU objeví.

Tip: Detaily procesorů Intel Comet Lake-S: 125W TDP, nový socket

Platforma LGA 1200 bude mít lepší perspektivu

Ačkoliv je Comet Lake stále vlastně refresh Skylake až Coffee Lake, jen s více jádry (až deseti), má asi smysl na něj počkat, pokud jste nepodlehli vábení Ryzenů a chcete nyní či v blízké budoucnosti stavět procesor na bázi platformy Intel. Proč? Podle všeho budou mít všechny modely od čtyřjader výš již aktivní HT (a tím vyšší vícevláknové výkony), zatímco dnes máte tuto funkci až u Core i9 stojících 13 tisíc.

intel comet lake lga 1200 XFastest 1 Výbava a parametry procesorů Intel Comet Lake a platformy LGA 1200 (Zdroj: XFastest)

Ještě důležitější je však, že už budete mít desku s novým socketem LGA 1200. Ta půjde v budoucnu upgradovat na procesory Rocket Lake-S, které přinesou zdá se novou architekturu adaptovanou z Tiger Lake (ač proces bude stále 14nm) a mohly by být docela zajímavé. Je tedy záhodno, abyste k nim případně měli ponechanou „upgradovací cestičku“, kdežto nynější socket LGA 1151 už je/bude slepá ulička a nic lepšího než osmijádra Coffee Lake Refresh do něj nikdy nebude.

Tip: Desktopové procesory Intel Rocket Lake-S mají jen osm jader. Architektura CPU je ale nová

Duben je poměrně tradiční termín Intelu pro vydávání desktopových CPU, takže zde není nic moc překvapivého a uvedení Comet Lake-S také bude zhruba rok po vydání většiny procesorů Coffee Lake Refresh-S/9. generace Core. Nejde tedy mluvit o tom, že by vydání v dubnu bylo pozdě. Takto to může vypadat tehdy, pokud se řídíte jen podle podzimních vydání odemčených modelů jako Core i7-8700K a i9-9900K v letech 2017 a 2018. V tomto případě ale Intel podle všeho prostě udělá to, že zase jejich vydání sjednotil s vydáním celé nabídky na jaře. A protože je standard, aby každá generace byla na trhu minimálně oněch 12 měsíců, je logické, že Comet Lake-S vyjde až na jaře, třebaže jednotlivé komponenty (14nm proces, architektura CPU a GPU ze Skylake) nejsou nové a tedy asi procesory mohly být přichystané už dřív.

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Comet Lake/Rocket Lake

Byl pro vás článek přínosný?