Hlavní navigace

Intel uvádí procesory Comet Lake pro notebooky. První 15W šestijádro, byť pořád na 14 nm

22. 8. 2019

Sdílet

Začátkem měsíce Intel finálně vypustil na trh 10nm procesory Ice Lake s novou architekturou CPU (Sunny Cove) i integrovaného GPU (Gen11). Už nějakou dobu ale víme, že v této nové „10. generaci procesorů Intel Core“ budou vedle toho pořád také 14nm čipy, označené Comet Lake (u notebooků Comet Lake-U a Comet Lake-Y). A ty Intel nyní skutečně oficiálně odhalil. Jelikož jsou také značené jako „10. generace“, bude míchání 14nm a 10nm procesorů asi trochu matoucí, ale podle jména to s trochou informací půjde rozlišit.  

Pořád 14 nm, ale na oplátku...

Procesory Comet Lake-U jsou v jádru opět refresh architektury Skylake z roku 2015 – mají stejná jádra CPU a také stejné GPU Gen9.5 s 24 EU (respektive to by mělo odpovídat aktualizaci Kaby Lake z roku 2016). Ale není to jen pořád to samé. Intel vylepšil paměťový řadič a co je asi největší novinka, Comet Lake-U jako první nízkospotřebové 15W procesory pro notebooky budou mít až šest jader. Doposud měl Intel tyto procesory jen čtyřjádrové (což platí i pro Ice Lake) a stejně tak AMD má mobilní Ryzen jen čtyřjádrové. Zde má tedy Intel nezvykle výhodu většího počtu jader.

Intel zároveň zvedl počet jader i v úsporné variantě Comet Lake-Y, kde budou jádra konečně čtyři místo jen dvou. Comet Lake-Y má přitom 7W TDP, tedy dokonce nižší než obdobné 10nm Ice Lake-Y, kde Intel zvýšil TDP na 9 W, byť by tento proces teoreticky měl být efektivnější. Předchozí 14W dvoujádra měla nicméně TDP ještě nižší, jen 5 W.

15W modely Comet Lake-U

Intel uvádí na trh celkem čtyři modely Comet Lake-U, které mají vždy TDP 15 W, ovšem s jeho zvýšením na 25 W, u všech je také aktivní HT/SMT. Nejnižší model je dvoujádro Core i3-10110U má takty 2,1 GHz v základu, 3,7 GHz při turbu obou jader a maximální turbo pro jedno jádro 4,1 GHz. Poté následují dvě čtyřjádra. Core i5-10210U má takt 1,6 GHz a turbo 3,9 (všechna jádra) až 4,3 GHz. Core i7-10510U to zvyšuje na 1,8 GHz v základu a turbo 4,3 (všechna) a 4,9 GHz (jedno jádro). Pro srovnání, dosud nejvýkonnější „účko“ Core i7-8565U má takty 1,8–4,6 GHz.

Intel Comet Lake U modely Modely procesorů Intel Comet Lake-U

K tomu se pak jako čtvrté CPU přidává nejvýkonnější model, šestijádro (s 12 vlákny) Core i7-10710U. Má už i 12 MB L2 cache. Intel u tohoto čipu nicméně snížil takty. To je docela logické u základní frekvence. I při 25W, natož při 15W TDP bude běh všech jader najednou silně omezen, takže základní frekvence je jen 1,1 GHz. I maximální jednovláknové turbo je však nižší než u čtyřjádra, jen 4,7 GHz. Maximální all-core turbo pro všech šest jader je ale stále velmi vysoké 3,9 GHz. Toto ale bude možné jen krátkodobě, neboť TDP bude jistě vysoce překročeno.

Maximální turba versus frekvence udržitelné v rámci TDP

Comet Lake-U bude patrně vůbec klást poměrně vysoké nároky na napájení a chlazení notebooků, pokud by mu výrobci chtěli popustit uzdu (a naopak, notebooky, které se zde nebudou příliš snažit, budou pomalejší proti jiným, asi se dá čekat velká variabilita v reálných výkonech). Podle NotebookChedku dokonce šestijádro i7-10710U v „performance mode“ může (asi špičkově) vyžadovat až 90 W. Takto vysoko ho v praxi asi žádný notebook pouštět nebude, jelikož by to vyžadovalo velmi silné napájení a chlazení.

NotebookCheck například uvádí vlastní měření, kdy zkoušel nastavovat různě limit spotřeby a sledoval, jaké takty CPU nastaví. Jak můžete vidět v tabulce, Core i7-10510U (tedy ještě jenom čtyřjádro) potřebuje na frekvenci4 GHz na čtyřech jádrech okolo 50 W. Podle tohoto testu se o něco zvýšila efektivita proti předchozí 14nm generaci Whiskey Lake (nejde-li jenom o štěstí na kus), ale jen o jednotky procent.

Intel Comet Lake U spotreba NotebookCheck Test webu NotebookCheck ukazující, kolik wattů je potřeba pro danou frekvenci na 15W čtyřjádrovém Whiskey Lake-U a Comet Lake-U

7W modely Comet Lake-Y

Maximální turba budou samozřejmě podobně překračovat TDP i u úsporných Comet Lake-Y. I u těch Intel uvedl čtyři modely (všechno můžete vidět níž v tabulce) se 7W TDP, zvýšitelným na 9 W. Snížit se dá také, až na 4,5 nebo 5,5 W podle modelu. Nejvýkonnější model Core i7-10510Y má čtyři jádra s HT na základním taktu 1,2 GHz a maximální turbo pro jedno jádro 4,5 GHz (tady je možné, že 7W TDP bude pod zátěží překračovat už i jediné takto taktované jádro). Maximální turbo pro všechna jádra je 3,2 GHz. Tyto frekvence jsou dost vysoké. Nejrychlejší 7W CPU, které měl doteď Intel v řadě Y, což bylo Core i7-8510Y (rodina Amber Lake-Y), mělo jen dvě jádra se základním taktem 1,8 GHz a maximální turbo bylo pouze 3,9 GHz.

Intel Comet Lake Y modely Modely procesorů Intel Comet Lake-Y

Konečně podpora pro LPDDR4X

Tolik tedy modely a teď něco k technologické výbavě. Procesory Comet Lake-U používají nový křemík a to dovolilo u nich integrovat nový řadič pamětí. Ten podporuje DDR4 na frekvenci 2666 MHz (místo 2400 MHz) a postaru LPDDR3. Nejdůležitější novinkou ale je, že tento řadič už konečně umí paměti LPDDR4x, a to až na frekvenci 2933 MHz efektivně. Intel do této chvíle na 14nm procesorech Core nepodporoval, což už nějakou chvíli byl problém pro výrobce notebooků. LPDDR3 už mezitím hodně zastaraly a například s nimi notebooky mohly mít maximálně jen 16 GB RAM. LPDDR4x mimo vyšší propustnosti už umožňují osadit 32 GB. Podpora této technologie je tedy velký přínos.

Procesory Comet Lake pro notebooky prezentace 05 Oficiální údaje o tom, jak mají procesory Comet Lake-U zlepšovat výkon. Ovšem benchmarky jsou pro Comet Lake-U s 25W TDP proti Whiskey Lake s 15W TDP, takže výkon navíc je dán spotřebou navíc. Srovnání výdrže na baterii je naopak mezi 15W Comet Lake-U a 15W Whiskey Lake-U

Comet Lake-U je nový, Comet Lake-Y je přeznačený starší křemík

Ovšem je tu jeden háček. Comet Lake-Y už tento nový křemík nemá a jde vlastně jen o přeznačené Whiskey Lake z loňska. Kvůli tomu LPDDR4 neumí a podporuje stále jen LPDDR3 na 2133 MHz efektivně. U těchto čipů tedy novější paměti nepůjde osadit a tím pádem také budou notebooky s nimi stále umět jen 16 GB RAM (pokud by se nepoužila standardní DDR4, což ale pro ultramobilní designy není moc vhodné). Mimochodem, použití čipů Whiskey Lake znamená, že Comet Lake-Y už má opravenou chybu Meltdown a některé další, což čipy řady Y dosud neměly (Comet Lake-U ji má opravnou také, samozřejmě).

Procesor Intel řady U v BGA pouzdře. Comet Lake-U by mělo vypadat podobně

Nový integrovaný čipset z Ice Lake

Co má dále Comet Lake-U nového, je integrovaný čipset – respektive separátní čipset, který je osazen hned vedle procesoru na jeho pouzdru BGA. Ten by měl být převzatý z procesorů Ice Lake, a díky tomu má integrovanou digitální části Wi-Fi 802.11ax/Wi-Fi 6 od Intelu; nicméně je k ní ještě třeba osadit rádiovou část, což je pořád separátní čip či M.2 modul. Proto je možné, že někdy výrobci místo toho použijí zcela samostatné řešení Broadcom/Realtek a tak dále, pokud to vyjde levněji. RF části komplementární k integrovanému adaptéru používají speciální rozhraní CNVi a koupit se dají jen od Intelu, takže chybí konkurence tlačící ceny dolů. Integrovaný čipset Comet Lake-U také nativně podporuje USB 3.1 Gen2, tedy 10Gb/s Superspeed USB. Naopak nemá integrovaný Thunderbolt 3, protože ten se u Ice Lake nachází v křemíku procesoru, ne v čipsetu.

Zmenšené pouzdro procesoru Intel řady Y (Kaby Lake)

Comet Lake-Y zde opět ale přichází zkrátka, má stejný starší čipset jako Whiskey Lake-U. Tím pádem mu chybí jak integrovaná digitální část Wi-Fi 6 (bezdrátový adaptér musí být samostatný), tak i nativní podpora 10Gb/s USB 3.1.

Intel Comet Lake vybava cipset Schéma konektivity Intel Comet Lake-Y a Comet Lake-U (Zdroj: AnandTech)

Intel konkuruje sám sobě

To, že má Intel teď na trhu současně tyto 14nm procesory a 10nm Ice Lake, je poněkud nečekané a z pohledu firmy neoptimální. Důvod, proč má Intel současně i nové 14nm čipy, byť už konečně dostal ven 10nm křemík, je patrně v tom, že 10nm výroba stále není připravena pokrýt celý notebookový trh a tím pádem budou jen v omezeném počtu přístrojů. Intel například uvádí, že Comet Lake-U se má objevit ve více než 90 noteboocích, kdežto Ice Lake má být do konce letoška jen v něco přes 30. Ice Lake možná zatím bude spíš dezert, zatímco Comet Lake-U asi zůstane denním chlebem, tak říkajíc.

Procesory Comet Lake pro notebooky prezentace 02 Takto Intel rozlišuje kvality a poslání procesorů Ice Lake a Comet Lake

Je zajímavé, že Ice Lake, které byste očekávali coby „premium“ produkt proti obyčejnějšímu Comet Lake, nemá nějakou velkou výhodu ve výkonu CPU nebo úspornosti. Místo toho u něj Intel oficiálně láká hlavně na (o hodně) vyšší výkon integrované grafiky a na vyšší výkon v aplikacích strojového učení/AI, jelikož Ice Lake pro ně má určitá rozšíření instrukční sady, které 14nm jádra postrádají.

Jak poznat 14nm a 10nm Core od sebe?

To, že oba druhy procesorů se označují jako 10. generace, bohužel trošku kalí vodu pro laiky, které asi často situace bude mást. Poznat, zda je určitý procesor ještě Comet Lake, nebo už Ice Lake se svými technologickými novinkami, však lze. Comet Lake mají označení s písmeny Y nebo U na konci. A co je jasné poznávací znamení: jejich číslo je pětimístné, tedy například i7-10710U. Ice Lake se liší – číslo je vždy jen čtyřmístné, a na jeho konci je místo Y/U označení G1, G4 nebo G7. To označuje výkon GPU (čím víc, tím líp), ale zároveň podle něj jednoznačně poznáte procesory Ice Lake. Selže to ovšem, když výrobce notebooku v zájmu elegance bude ve specifikacích uvádět třeba jenom „Intel Core i7 10. generace“ (to pak nastává tzv. smolíček pacholíček).

Galerie: Procesory Intel Comet Lake-U a Comet Lake-Y pro notebooky, prezentace

Byl pro vás článek přínosný?