Hlavní navigace

Rusko zvažuje opustit ISS, v plánu má vlastní kosmickou stanici

21. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Rusko podle agentury AFP zvažuje vypuštění vlastní stanice a následné vystoupení z programu ISS do roku 2025. Roskosmos prý již zahájil přípravy konstrukce základního modulu. Oficiálně kvůli stáří ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice má kořeny ještě z dob studené války. Na jejím sklonku byl na oběžné dráze pouze sovětský Mir a Spojené státy plánovaly stanici Freedom. Projekt se tak dlouho odkládal, až se v devadesátých letech spojil s ruským projektem Mir2. Jenže nynější mezinárodní situace více připomíná osmdesátá než devadesátá léta. Rusko chce něco jiného a společná vědecká stanice to zřejmě není.

Moskva kritizuje budování nové složky americké armády označované jako Space Force, na východě Ukrajiny se možná chystá invaze a mezitím vybuchují sklady NATO. Zkrátka špatná atmosféra pro společný projekt mimo atmosféru dvou odlišných velmocí.

Tip: NASA pošle na ISS po 30 letech nový vylepšený záchod. Inspirovali se u Rusů

ISS je kromě těchto dvou států společným projektem také Evropské vesmírné agentury, Kanady a Japonska, které se přidaly ještě před Ruskem. Všichni astronauti na ISS musí umět anglicky i rusky. Velkou část stavby zaplatilo USA, ale ISS jako takový nikdo nevlastní. Skládá se ovšem z modulů a ty již své majitele znají.

ISS podle jednotlivých zemí zdroj NASA Moduly ISS podle jednotlivých zemí (zdroj: NASA)

Základem stanice je ruská a americká část. Ruský modul Zarja patří NASA, neboť jej zaplatili američané. Ruská část ISS se jmenuje ROS (Russian Orbital Segment) a teoreticky ji lze od ISS i oddělit.

ISS Russian Orbital Segment ROS (Russian Orbital Segment) jako část ISS (zdroj: Wikipedia)

ISS je trvale obydlena už více než dvacet let. První lidé přiletěli Sojuzem, další už raketoplány. Rusko již ovšem také nemá exkluzivní přístup k ISS, který získalo po konci programu raketoplánů, ztratilo jej minulý rok po úspěšném letu SpaceX. I to může být jedním z důvodů.

ISS je už starší, než byl MIR

Samotné stáří je ovšem také validní – Mir vydržel nějakých patnáct let, a to přesluhoval. ISS už plánovanou životnost také překročilo, aktuální prodloužení hovoří právě o roce 2024, takže v té době možná stanici opustí nejen Rusové, ale všichni.

CS24

Je však těžko představitelné, že by tyto země chtěly přijít o trvale obydlenou stanici. Rozhodnutí z ruské strany ještě nepadlo. Nejreálnější plány na další vesmírnou trvale obydlenou stanici má ale Čína se svým Tchien-kung 3. Jenže čínské vesmírné plány nejsou příliš veřejné.

zdroj: Yahoo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.