Hlavní navigace

Ještě rychlejší SSD než Samsung 980 Pro? Sabrent Rocket 4 Plus má zápis 6850 MB/s

2. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Sabrent
Samsung SSD 980 Pro, očekávaný jako král NVMe disků s rozhraním PCIe 4.0, ještě ani nevyšel, a už se mu chystá konkurence, která slibuje ještě lepší výkon. Vypadá to, že moduly s řadičem Phison E18 by mohl opravdu stát za to.

Jen co jsme včera psali o novém Samsung SSD 980 Pro, které pozvedne výkon NVMe modulů pro PCI Express 4.0 na novou úroveň, kde už by nemělo být pochyb o přínosech proti PCI Expressu 3.0, je tu další vyzyvatel, který slibuje výkon ještě vyšší.

Krátce poté, co Samsung odhalil na svém webu stránky s parametry k disku SSD 980 Pro (aby je pak zase schoval, zřejmě to tedy bylo předčasné, ovšem moduly asi stejně brzy vyjdou), se vytasila americká firma Sabrent s modulem Sabrent Rocket 4 Plus. To je zřejmě první SSD založené už na řadiči Phison E18, který by snad mohl být pro nového Samsunga zdatným konkurentem.

Stejná firma Sabrent mimochodem nedávno lezla Samsungu do zelí, když uvedla první 8TB NVMe SSD s QLC NAND (Sabrent Rocket Q) těsně před jeho SSD 870 QVO, které navíc má pořád rozhraní SATA.

Sabrent Rocket 4 Plus

Sabrent Rocket 4 Plus bude tento řadič mít spárovaný s vrstvenou TLC NAND. Na rozdíl od Samsungu asi tyto moduly budou záležitostí čistě pro desktopová PC (takže mohou chybět úsporné technologie). Z výroby bude osazen velký hliníkový chladič údajně s třemi heatpipe, ale Sabrent bude zdá se prodávat i varianty bez chladiče pro desky s vlastními. Kapacity budou dostupné 500 GB, 1 TB a 2 TB, disk tedy bude mít velikosti o stupeň vyšší než 250–1000GB SSD 980 Pro.

Sabrent Rocket 4 Plus 089 Sabrent Rocket 4 Plus (Zdroj: Sabrent)

První Phison E18

Pro připomenutí – řadič Phison E16, který pohání většinu (ne-li všechny z těch spotřebitelských) dnešních PCIe 4.0 SSD, vznikl jako takové provizorium. Aby byl na trhu rychle a stihl uvedení platformy AMD X570, navazuje na architekturu staršího řadiče, jen s PHY pro PCI Express 4.0 místo předchozího rozhraní 3.0. Interní jednotky měly sice výkon navíc, takže SSD dosahuje rychlostí až 5,0 GB/s, ale ne až tolik, aby dokázaly potenciál dvakrát rychlejších linek využít dál.

A právě Phison E18 je už nový návrh, konstruovaný od začátku tak, aby PCIe 4.0 ×4 uměl vytěžit pořádně. Uvnitř jsou tři jádra ARM Cortex R5 místo dvou u E16, je podporována o 50 % vyšší rychlost kanálu 1200 MT/s (kanálů je stále osm). A navíc snad už podporuje standard NVMe 1.4. Současně už je to místo 28nm křemíku čip vyráběný na 12nm procesu. To by mohlo pomoci s poměrem výkonu a spotřeby, i když TDP samotného řadiče asi bude stejné nebo i vyšší.

Sabrent Rocket 4 Plus 08 Sabrent Rocket 4 Plus s chladičem (Zdroj: Sabrent)

Rychlost zápisu až 6850 MB/s (do pseudoSLC)

Sabrent uvádí, že disk Rocket 4 Plus vyvine rychlost sekvenčního čtení až 7000 MB/s, což by byla s papírovými specifikacemi Samsungu plichta. Ale zápis už má být 6850 MB/s, zatímco Samsung uvádí „jen“ 5000 MB/s. Je třeba říci, že u obou toto číslo je pro zápis do pseudoSLC cache a zatímco Samsung SSD 980 Pro má po jejím zaplnění pak zvládat 2000 MB/s stabilně (ale jen u 1TB modelu), pro Sabrent toto číslo nemáme. Údaje jsou zde jinak pro 2TB model, pro menší je výrobce zatím neprozradil.

Sabrent bohužel neuvádí čísla pro náhodný přístup. Samotný Phison pro řadič E18 udával až 1 milion IOPS pro zápis i čtení, což by mohlo Samsungu konkurovat. Ovšem to neznamená, že bude stejný i reálný výkon a responzivnost.

Samsung v minulých generacích zvládal podávat lepší výkon pod nejvyšší zátěží zřejmě díky lepším latencím a podobným faktorům, což by mu teoreticky mohlo dovolit i teď trumfnout Phison při stejných papírových IOPS. Ale to teď nevíme, ukáží to až testy, kde budou obě SSD (či u Phisonu E18 nějaká jiná srovnatelná implementace) postavena přímo proti sobě.

MMF24

Sabrent Rocket 4 Plus 01 Sabrent Rocket 4 Plus (Zdroj: Sabrent)

Datum, kdy Sabrent Rocket 4 Plus vyjde, a kolik bude stát, zatím není známo. Phison E18 by se samozřejmě měl objevit i v řadě dalších SSD, podobně jako vznikl slušný počet PCIe 4.0 modulů s čipem E16. Je možné, že výkonem opět budou navzájem dost podobné, takže preview tohoto Sabrentu asi můžeme brát jako ukázku pro tuto třídu SSD obecně.

Galerie: Sabrent Rocket 4 Plus

Zdroje: ComputerBase, Sabrent

Byl pro vás článek přínosný?