Hlavní navigace

Drb týdne: Samsung už nebude navrhovat vlastní procesory

2. 10. 2019

Sdílet

Píše se 12. listopad 2015 a Samsung odhaluje nový čipset Exynos 8890, který o pár měsíců později nasadí v evropských edicích telefonů Galaxy S7 a Galaxy Note 7. Pro korejského výrobce to byl důležitý milník, neboť si po vzoru Applu a Qualcommu navrhl vlastní procesorovou architekturu Mongoose vycházející z instrukční sady ARMv8. Samsung se tak poprvé nespoléhal na referenční armová jádra Cortex, ale vytvořil vlastní.

Tzv. Exynosy M mu dovolily vytvořit čip na míru jeho telefonům, čehož k optimalizaci spotřeby a zvyšování výkonu využívá dodnes. Zřejmě se to ale změní. Hned několik zdrojů tvrdí, že vývoj vlastních čipů byl ukončen, avšak samotný Samsung to zatím nekomentoval.

První spekulace přinesl již v srpnu známý leaker Ice universe. Včera k tomu dodal, že Korejci rozpustí vývojový tým v americkém Austinu a do budoucna opět využijí standardní armová jádra. Stručně o tom píše i Charlie Demerjian na SemiAccurate. O konci se též diskutuje na The Layoff, což je fórum zaměřené na propouštění zaměstnanců.

https://twitter.com/UniverseIce/status/1178963916656766978

Dokud se k situaci nevyjádří samotný Samsung, budeme jen vařit z vody. Ještě před koncem roku by ale mohlo být jasno. Výrobce obvykle dopředu oznamuje čipy, které použije v následujícím roce u svých top smartphonů. Premiéra Exynosu 9820 se odehrála v listopadu 2018, k uvedení Galaxy S10 došlo v únoru 2019. Pokud se spekulace potvrdí, Exynosy M4 použité čipech 9820 a 9825 se už nástupce nedočkají a ve specifikacích nového čipsetu zcela jistě uvidíme Cortexy-A77, aktuálně nejvýkonnější jádra ARMu.

CS24

Samsung ostatně referenční obvody používá i nadále u mainstreamových čipů nebo je v SoC páruje s vlastními jádry. V případě Exynosů 9820 a 9825 jde o CPU Cortex-A75 a A55, navíc je v čipsetu i grafika Mali-G76, kterou také navrhuje ARM. Pro Samsung by tak nešlo o nijak dramatickou změnu. Jak navíc ukazují testy, po výkonnostní stránce se Korejci neutrhli a Qualcommu a jeho Snapdragonům stále nedokážou plně konkurovat.

Konec vývoje by ale paradoxně přišel v době, kdy si vlastní procesory začíná navrhovat i hlavní rival Samsungu – Huawei. Kirin 990 použitý v telefonech řady Mate 30 používá „A76-based“ jádra, která se po architektonické stránce od standardních Cortexů-A76 v některých ohledech liší. Huawei není příliš sdílný, ale jednou ze změn má být SmartCache, která má zrychli komunikaci mezi CPU, GPU a NPU.

Byl pro vás článek přínosný?